ÖNH: Ankyloglossi 1


Idag var vi på ÖNH i Lund för att få tungband klippt på vår 12 veckors pojke. Kom in i rummet, läkaren hälsar. Han bad oss låta bebisen vara kvar i bilstolen. Sen visade jag nån bild på mobilen och sa ”Jag förstår att Du vill undersöka själv” och berättade att han skvätter när han äter och får i sig för mycket luft och ont i magen osv. Läkaren svarade då ”Det har inget med tungan att göra”. Jag svara att jag läst det och han bortfärdade mig med att jag inte ska tro allt jag läser.. 

Sen droppade han nån bedövning i munnen, försökte få in nått verktyg som inte gick sen saxen och klippte på frihand. Han undersökte inte ens först. Gick fram med verktyg innan han ens tittat i munnen. 

Bedövningen hade inte tagit. Han gav även glukos men sa att det hjälper nog inget för han är så stor, sa han. Läkaren sa att det inte för så ont och han kommer inte ha mer ont. Men hans gråt och gnällande sen dess säger nått annat. 

Bebis grät såklart och var svår att trösta. Blödde en del. Förmodligen mer traumatiskt för mig än honom. Jag tycker att läkaren kunde berättat mer för oss. Förvarnat/förberett oss. Vad de skulle göra. Hur de skulle göra det. Om det finns nått att tänka på. Kan det läka fel? Finns det risk att man måste göra om det? Återbesök? Ja – allt som man kan möjligtvis prata om. Men läkaren sa inget. 

Ni som gjort detta: Fick era små bedövning? Hur mycket bör man klippa? 

Före – efter bild.


AJ!! 

Läser man på Aleris hemsida om tungbandsklipp ser det ut såhär. VISS SKILLNAD! Fast jag vet att proceduren är annorlunda ju yngre barnen är. Men ändå! 


Lämna en kommentar!

En tanke om “ÖNH: Ankyloglossi

 • Veronica

  Förra året klippte de tungbandet på min son som då var 4 1/2 år.
  Han fick bedövning, de hällde bedövning på en tuss och sen fick han hålla tussen under tungan i ca 30 min.
  Sen klippte doktorn, det gick fort. Men våren doktor var jätte bra, berättade allt innan och undersökte innan och efter. Efter för att se så de inte klippt för lite.
  Blödde en del. Sonen tyckte inte att det gjorde ont men att det var läskigt.

  Vi skulle göra tunggympa en tid efter men det blir ju svårt på en bebis.

  Tråkig upplevelse ni fick!
  Heart
  0  0