Selektivt social eller osocial?  8


Förr var jag väldigt social. Riktigt social. Jag umgicks med människor hela tiden – allt och alla. Var ute bland människor, träffades för att fika, ut och festa osv. Hade ofta vänner hos mig. 

Idag är det nästan motsatsen. Jag föredrar att inte umgås med människor. Jag tycker det är jobbigt. Jag har inget intresse av att lära känna nya människor, skaffa nya vänner. Jag förstår inte andra människor, upplever jag. Jag gillar inte majoriteten av människor. Jag upplever det som att jag sällan eller aldrig vet var jag har människor – de berättar aldrig vad de egentligen tänker, känner eller vill. 

Om jag gör eller säger något som kränker dem eller gör de sura osv, så berättar de inte det rakt ut; de bara börjar ignorera mig. Plockar bort mig från vännerlistan, slutar helt sonika att hälsa när man stöter på varandra ute och så tydligt tittar åt ett annat håll för att undvika ögonkontakt. De stannar inte och småsnackar längre som de brukar och om de hälsar märker man hur kallt det plötsligt är. Jag förstår inte sånt. Och jag gillar inte det heller – jag tycker det är så falskt. I synnerhet då det handlar om människor som varit min vän i flera år. Jag kan på rak arm räkna upp några stycken som gjort exakt så. Det får mig att undra om det är så folk gör? Jag gör inte så. Gör du? Hur gör du? 

Människor pratar bakom ryggen på andra. Säger saker de inte säger till människan det rör. Det är så falskt. Jag gillar inte sånt. Jag hör samtal mellan andra – inte alltför sällan pratar de om någon som inte är närvarande och säger saker som de aldrig sagt till människan i fråga. 

Ju äldre jag blir, desto mer av liknande saker upplever jag och upptäcker om hur majoriteten av människor fungerar och desto mer avsmak får jag helt generellt för människor. Och därför blir jag mer och mer osocial. Jag vill helt enkelt inte. 

Jag vill inte umgås med människor och behöva undra vad de egentligen tycker, vill eller känner. Människor överlag engagerar alldeles för mycket tid i business som inte rör dem överhuvudtaget. 

Jag vill gärna veta vad jag gjort eller sagt fel. Annars kan jag inte växa som människa, annars kan jag inte lära mig. Därför vore det bra om människor vore mer öppna. Om de bara sa rakt ut ”det sårar mig när du gör/säger så”. Antingen får jag en chans att förklara mig och/eller be om ursäkt. Problemet löst – alla happy. Men så funkar det ju inte. Människor funkar inte så – tyvärr. Inte de flesta i alla fall. 

Jag stör mig på människor som alltid ska hålla med en vad en än säger. Som tycks vara så konflikträdda. Att försöka föra en konversation med en människa som bara svarar medhållande är sjukt enerverande. I synnerhet då jag vet att att det är lögn. Att de kanske inte alls håller med – att de kommer säga motsatsen bakom ryggen på mig sen till någon annan. Jag blir så sanslöst irriterad och börjar tycka illa om människan och vill inte umgås med den.  Problemet ligger även i det faktum att jag sagt rakt ut att jag inte vill de håller med mig för sakens skull – att de ÄR okej med en annan åsikt, men de lyssnar inte utan bara fortsätter hålla med – så uppenbart. 

Jag försöker uppfostra min avkomma till den typ av människor jag föredrar att umgås med. (Majoriteten av mina barn är däremot betydligt mer sociala än mig). Jag vill uppfostra de ärliga och rakfram. Men ändå trevliga, artiga och väluppfostrade. Det är en process, samhället står inte alltid på min sida i denna frågan. Det är inte helt accepterat att vara helt ärlig. Man säger ”har du ingenting snällt att säga så säg inget alls” – men vem ska avgöra vad som är snällt? Lögnen eller sanningen? Vilket vill du hellre ha – en sanning som sårar eller en lögn för att göra dig glad? 

– Är min tröja fin?, kan du fråga. Om jag inte tycker det och svarar ärligt ”Nej” så är jag plötsligt elak. Alternativet är att ljuga med ett rungande ”Ja!” Och det ligger inte för mig. 

När jag var yngre kom det många grodor. Ju äldre jag blivit desto mer har jag lärt mig att bita mig i tungan. Jag är fortfarande 100% ärlig men var försiktig med vad du frågar om du inte vill eller kan höra min ärliga åsikt. Det jag lärt mig med åren är att jag inte behöver ge människor min åsikt som inte ber om den. Jag ger inte råd om det inte efterfrågats. Vissa saker kan jag däremot inte hålla käften om. Men det är ett helt annat inlägg. 

Så, om inget annat så vet folk vart de har mig. Alltid. Om jag gillar dig så märker du det ganska uppenbart. Annars kan man fråga rakt ut och veta att jag kommer vara ärlig. 

Men jag vet inte var jag har andra människor. Jag litar inte på människor. Trivs bäst med de jag redan valt in i mitt liv. Det är en enormt sparsam skala men jag trivs. 

Ja jag är osocial. Jag gillar inte människor överlag. Jag vill inte umgås med människor. Sällan/aldrig vill jag åka hem till någon annan – jag föredrar mitt eget hem där jag är helt avslappnad och hemma. Jag gillar inte ens att prata i telefon – jag skriver hellre. Om man vill ha kontakt med mig och få svar när man kontaktar mig så gör man bäst i att skicka sms eller mail. 

Dessvärre verkar folk tro att osocial är synonymt med elak. Att jag skulle vara otrevlig bara för att jag inte gillar människor. Men så är det inte. Jag är artig, rolig, omtänksam osv etc. Folk tycks tro att man är något socialt missanpassad och inte kan socialisera bara för att man är osocial men så är inte fallet. Jag är bra på att umgås! Jag är bra på att småsnacka och allt det där – jag vill bara inte. Och om jag vill så gör jag det – men sånt kommer på mina villkor. Ingen har rätt att ställa krav på hur jag förbrukar min tid och energi. 

Ni som följt bloggen länge (har bloggat i snart 17 år) har läst alla mina dramatiska up & ner. All drama. Så är det verkligen konstigt om man får nog av all jävla bullshit & människor? Jag har sett det värsta av de alla. Antalet knivar som sitter i min rygg kan få orka räkna. Så med åren har jag fått lägre tolerans för bullshit – för människor. För lögner och svek och alla andra människors fantastiska egenskaper. 

Så där har ni det. 

Hur funkar ni – sociala? Hur ärliga är ni egentligen? Är den där tröjan ärligt ful eller en vit lögn om hur fin den är..? 


Lämna en kommentar!

8 tankar om “Selektivt social eller osocial? 

 • Sarah

  Är i heller inget vidare social. Pallar oftast inte med andra människor då de inte allt för sällan stannar max ett år.
  Oftast är det jag som bryter upp, är den där som bara skiter i det, men det har ofta sin orsak.
  Tyvärr tror jag det är ngt som sitter i ryggraden. Har svårt att lita på folk, och om dom kommer för nära så bryter jag innan det är för nära. Gissningsvis..

  Bland annat folk som jag inte umgås med, men träffar sådär ibland på öppna förskolan kan jag vara hur social och trevlig som helst, men innanför muren släpps dom sällan. Men det är ju alltid på mina egna villkor när jag vill socialisera mig.

  Trivs nog bäst med de mina och har fullt upp med det tycker jag, gissar att det också spelar in, och åldern! Kanske är det samma för dig? Att man har så jäkla mycket ändå på hemmaplan?
  0  0
  • Sarah

   Och på tal om hur ärlig jag är, oftast för ärlig, men försöker bita mig i tungan, vilket inte alltid är lätt. Uppskattar även brutal ärlighet. ”Såra mig hellre med en sanning än med lögn”
   0   0
  • admin Inläggsförfattare

   Ja precis. Jag trivs bäst med familjen och ja de tar både tid och energi och det lilla sociala behov jag har isf blir mer än tillgodosett här hemma.
   0   0
 • Cim

  Jag har fullt upp med min egen familj. Har inte tid eller ork att hålla kontakten med andra personer mer än över nätet. För vänner irl förväntar sig att man 1. Ses 2. Pratat i telefon. Har inte lust med något av det & tänker inte låtsas. Smile
  0  0
 • Lena

  Såra mig hellre med sanningen än förled mig med en lögn..

  Är inte social av mig heller..
  Har 1 nära vän som jag träffar då å då men har kontakt varje dag via sms. Detta passar mig bra.

  Förr hade jag många vänner jag umgicks med. Men lika många knivar i ryggen fick jag. Skitsnack å ryktesspridning var något man fick höra ofta då 😑.

  Men sen blev man äldre och började förstå vem som var ens äkta vänner och vem man faktiskt kunde lite på.

  Jag trivs med att umgås med min familj och välja när och om jag vill umgås med någon annan.
  0  0