Regel nummer 1: My way or the the highway.  29


Det där med reglers vara eller icke vara. 

Vi har regler hemma hos oss. Jag tänker inte ljuga och påstå att allt följs. Därav skriftlig påminnelse på kylskåpet om vad som gäller hemma hos oss. Genom åren har jag fått ändra regler, lägga till eller ta bort. Man får anpassa sig efter barnen osv. 

Både du och jag kan tycka att majoriteten av regler är uppenbara men det är inte så för barn och i synnerhet inte för barn med npf-problematik. 

Idag skrev jag om reglerna och satte upp. Jag ska gå igenom det med barnen när vi äter middag – det är vår perfekta samlingspunkt varje kväll när vi alla sitter tillsammans runt bordet och äter och pratar. Alltid hemlagad mat tillsammans i köket. Och jag vet att både Laaiti och Phini (i synnerhet Laaiti) kommer påpeka en del. Han argumenterar ofta och han gör det väl. Han är smart så det är skrämmande för hans ålder och har ofta poäng som jag kan hålla med om. Och han kommer påpeka specifika regler. ”Inga skor inomhus” – han kan komma att säga ”Nähä. Inga inneskor heller då. Det står bara skor. Och då får jag ta av skorna där ute och låta de vara där ute. Sen kommer de bli kalla så kan jag inte ta på dem för då fryser jag om fötterna för att ni TVINGAR mig att ha mina skor där ute […]” – så låter det att diskutera med honom haha. 

Hos oss är det viktigt att ha regler och scheman osv uppsatta. Barnen här behöver se tydligt vad som gäller. Det skapar en viss organiserad struktur hos oss som är oumbärlig i en blandad npf-familj. Till och med veckans matsedel sitter uppe på kylskåpet, skriven på en whiteboard. Överraskningar och spontana ändringar skapar kaos hos oss. 

Vad har ni för regler hemma, om några alls? Skriver ni också matsedel? 


Lämna en kommentar!

29 tankar om “Regel nummer 1: My way or the the highway. 

 • Kattis

  Jag har inga barn själv men jobbar i skolan, med tonåringar, och där är det av YTTERSTA vikt att alla vet vad som gäller. Annars blir det kaos! Inför varje nytt moment får eleverna en planering (vad vi ska göra och när) och inför varje lektion skriver jag på tavlan vad som gäller för just den här lektionen, tider som gäller osv. Det går inte annars haha!
  0  0
 • Ellen

  Ingen matsedel en väl en stor regellapp på en dörr, dessa regler ska följas för att månadspeng ska utbetalas. Vi lever rött fyrkantigt, något alla i den här famijen behöver.
  0  0
 • Frida

  Bra med regler som alla kan se och följa! Jag gillar tanken på att barnen sitter ner när dem äter. Där är jag ganska sträng. Ser inte att jag ska behöva sopa/dammsuga 18 ggr om dagen för att dem ska äta kex och leka kurragömma samtidigt 🙄😜 och så tvätta händerna innan man äter/hjälper till i köket. Jag har för visso lite mindre barn, en 1-åring och en 2-åring, så att sätta en lapp i köket hjälper inte riktigt än 🙈

  Matlista har jag velat ha i flera år! Så smart för alla inblandade. Barnen vet vad det blir för middag och en annan slipper stå på huvvet i frysen och fundera på vad man vill ha… och ändå får jag inte tummarna ur och sätter det i system 🙄 Brukar barnen vara med å skriva matsedel?
  0  0
 • Charlotte

  Gaah – vi har regler, ganska många, extremt tydliga och det förväntas att man följer dom!

  Det är enkla regler (som man tror är självklar men som inte alls är det…) och sen är det regler om saker de förväntas ”hjälpa till med” under vecka som är utifrån ålder.

  Vi har en matsedel men inte uppskriven sådär – det kanske vi borde ha! Men samma här – ät den maten som bjuds eller ät inte alls! Jag vägrar laga olika mat åt olika personer, det enda jag kan göra är att lägga bort lite mat innan jag kryddar alltför starkt då vår ena unge är jättekänslig för stark mat!
  0  0
 • Ann-Sofie Sundsjöö

  Vi har exakt samma system, i princip identiska regler och samma argumenterande 😂

  I omgångar provar vi att ta ner lapparna och så blir det totalt mayhem och jag blir galen.

  Regler och lappar ftw!
  0  0
 • Jeanette Hellman

  Vi har matsedel och har gjort lite veckorutiner när vi ärlediga osv. Även vad vi ska göra för att få veckopeng och lördagsgodis men det är under uppbyggnad 😁
  Jag själv älskar listor, rutiner och scheman!
  0  0
 • Sussie

  Men hel del regler, dock ej uppsatta..men ska göras nu när minsta börjar skolan… matsedel på kylen och schema på ytterdörren…
  behövs rutiner här för att det inte ska krascha 🙂
  0  0
 • Jenny

  Regler har vi. Men inget som står uppskrivet eller så. Man hjälps åt osv. Jag tror jag har två rätt enkla barn så att säga. Dom vet vad vi som föräldrar förväntar oss av dom. Det är ytterst sällan som det blivit någon konsekvens ex ingen dator. Det har inte behövts.
  0  0
  • admin Inläggsförfattare

   Äh. På menyn stod egentligen bara stekt Falu från början. Men jag tycker alltid det är så tråkigt. Så jag hackade en gul lök, en halv grön paprika och en halv röd, en halv gul i stora tärningar. Fräste det och sen fräste med stora tärningar av Falu med. Sen hällde jag i 2 små tsk dijonsenap och fyllde på med grädde så det räckte och lite till. Smulade sönder en liten bit köttbuljong och kokade sen upp.
   0   0
 • Frida

  Här hemma har vi en whiteboard på stora ungens rum. Jag jobbar inom socialpsykiatrin och är skadad av alla scheman och listor. Jag älskar det! Tydlighet är a och o 😉
  0  0
 • Veronica

  Tvärtom här. Ingen matsedel, inga uppskrivna regler. Men regler har vi ju och för det mesta kommer mina barn ihåg det.

  Matsedel är inte min melodi. Jag vill kunna vara spontan och laga det vi är sugna på just idag. Ibland väljer barnen men oftast jag. Alltid jag som lagar dessutom. (hemmalagat här med, men gillar inte korv. Så det äter vi mycket sällan. Men nyttigt oftast och varierande)
  0  0
 • Cim von Wowern

  Jag brukade skriva matlista när jag handlade till varje vecka ensam. Men det blev för dyrt att göra det på Hemköp här & ingen kör ju ut hit… så vi åker allihopa ibland när vi kan & då får det bli vad det blir varje dag. Förut handlade jag efter vad vi skulle äta, nu gör jag maten efter vad vi har handlat. Så det sket sig…

  Regler har vi inga skrivna men barnen vet oftast vad som gäller. Men jag får ju tjata en del med. Ena barnet kallar gärna andra för idioter så fort något inte går vägen direkt, så det är just nu något jag försöker få h*n att lägga ner.
  0  0  0  0
 • Maria Miia Malmgren

  Japp , två veckors matsedel som sitter på kylen , sen har vi ”lag” som gäller här hemma , om kompisar kommer hem får dem gå under ”kompis”lagen . Viktigt att dem respekterar varandra och sköter sig . Sen är dem barn . Jag skall skicka bild till dig , vi har schema , så alla vet vad som gäller den veckan , vem som är vart , sen har vi belöningstavlan , där får man sina dagliga poäng + om man sköter sig & – om man misssköter sig , under en vecka måste dem uppnå ett visst antal poäng tillsammans för att få fredagsmys . Sen har vi matsedeln på kylen . Samma som dig där , ät det som det bjuds på eller gå och lägg dig hungrig . Måltiderna är fasta tider frukost kl 7:30 lunch kl 12:30 & kvällsmat kl 17:30 sen är där frukt & Em fika kl 15:00 , även sängtiderna . Kl 20:00 är senaste tiden dem skall sova . Dem brukar vara klara med allt till 19:30 och då kan vi se en liten snutt eller ett avsnitt Simpsons tillsammans i sängen . William är 9 och Alice är 5 . Båda har EDS och i själva diagnosen har man ofta samma tankesätt som dem med adhd . Lite mildare men ändå . Blir något fel , eller regler bryts eller att vissa saker inte upplevs ( dvs att William ser att syrran inte sköter sin del , så blir det att dem sammarbetar )
  0  0  0  0
  • Maria Miia Malmgren

   Väldigt sällan dem missköter sig , jag har nog väldigt snälla barn Wink sen har Williams sitt fysiska handikapp som gör att han inte kan springa runt så myvket så det blir han gör lugna saker . Vi uppmuntrar lugn & vila här för det behövs efter tempot i skolan .
   0   0   0   0
 • Alexandra

  Har en specill till mellersta för dagsplanering men håller på att skriva regler och hänga upp som påminnelse .
  Vi är behov av rutiner och det kan bli katastrof om det inte blir som tänkt.
  0  0  0  0
 • Caroline Lindström

  Nu är eira bara tre men reglerna härhemma lyder……
  Städa rummet engång i veckan
  Sitta fint vid matbordet och äta sin mat. Äts inte maten blir det inget fredags/lördagsmys
  Tvätta händerna innan och efter matintag.
  Eira lägger också upp mat till knut.hålger i hans skål🐕

  Jag skriver matlista för veckan men vi har alla tre olika allergier så oftast får jag laga till tre olika rätter och det funkar bra med planering. Har en crockpott som är toppenbra☺
  0  0  0  0
 • Pernilla

  Regler är bra, tror det är nyttigt för barn.
  Jag har två barn en som är 6 år och en som är 8 månader. Vår stora har en fruktansvärt attityd och hatar all mat vi lagar (vi har matkasse från city gross och haft de snart i 3 år).
  Kravet vi har på henne är att man kan inte säga att mat är äcklig eller att man inte tycker om det förrens man smakat de.
  Maten som serveras är den som äts till kvällsmat, thats it. Ät eller va hungrig.
  Tycker du är en stark och ståndaktig kvinna och mamma.
  0  0