10 saker mammor ljuger om

Kan det vara så att mammor – hur gärna de än skulle vilja pådyvla motsatsen – ljuger för både sina barn och för sin omgivning? Kanske de drar små vita lögner då och då – men bara för att sanningen skulle orsaka så många onödiga diskussioner om moral?

Times Online har listat 10 lögner som mammor ofta far med. Känner du igen dig själv eller någon du känner?

"Vi mammor ljuger om …

1. Förlossningssmärtan
Vi kvinnor tonar ned den smärta som en förlossning innebär, för hur kan man över huvud taget förklara det?
Istället för att ta upp minnena av hur vi exempelvis kravlade runt på alla fyra och ylade som en hund under förlossningen, muttrar vi något om att det gällde att andas rätt eller att man gäspade sig igenom det hela.

2. Alkoholkonsumtionen
Självklart älskar vi att bada de kära små liven och berätta för dem hur gott de luktar efteråt när de ska läggas.
Men vi berättar inte lika gärna om att det enda som faktiskt håller oss uppe genom den uppslitande sovritualen är det där första magiska glaset kallt vitt vin – som vi sveper i oss det ögonblick som barnen sluter sina små ögonlock (vilket oftast sker alltför sent).

3. Hur jobbigt det är att gå till arbetet
Varje mor känner igen dilemmat hur man i allvärlden ska få allt att gå ihop, med jobb, barn och allt annat.
Men sanningen är (och den har män levt efter i årtionden) att det är lättare att gå till jobbet än att passa barnen där hemma.
Självklart kan det vara krävande att gå till arbetet varje dag. Men det är trots allt sällan du behöver vara med om att dina kollegor klänger sig fast i dina ben och skriker när du försöker gå på toaletten eller ta dig en kopp kaffe.

4. Konkurrens
Vi vill gärna se att våra barn uppnår resultat. SJÄLVKLART ska de inte pressas av skyhöga förväntningar om tidig språkutveckling och stora prestationer i någon sportaktivitet – sådant är ju fullständigt absurt!
Men ändå … Det känns på något sätt skönt när ens barn är smartare, bättre eller snabbare än sina jämnåriga.
Så lita inte på en mamma som försöker övertyga dig om att hon inte är konkurrensinriktad.

5. Känslorna för vår partner
Även om vi älskar våra barns fäder, så hatar vi dem också väldigt ofta – av hela vårt hjärta.
Hur många av oss har inte fantiserat om vår partners död, medan vi stod och skurade något ställe som han aldrig någonsin kommit sig för att städa?
Det är nämligen få av oss kvinnor som minns någon del av vigselförrättelsen som förpliktigar oss att vara de som ska komma ihåg varenda liten del av familjekalendern – allt från födelsedagar till skolarrangemang.
Och ännu mindre har vi hört talas om att det är vi som ska fixa barnens matsäck, sy namnlappar till deras tröjor och sy utstyrslar till maskeradkalas till långt in på småtimmarna. Och när vi just ska till att kollapsa – då dyker han upp med den där lystna blicken i ögonen …

6. Känslorna för våra barn
Vi älskar våra barn, ja – vi har ju offrat vår ungdom och våra vackra kroppar för deras skull.
Men det betyder inte att vi inte då och då ser dem som de små krävande monster som de ju faktiskt är.
Inte minst när vi knappt kommit innanför dörren och tvingas agera entusiastisk publik till fem akter av ett förvirrande ”teaterstycke” – komplett med scenbyte, kostymbyte och allt.

7. Vad vi känner för våra barnlösa kollegor
Det är helt okej att hata kollegor utan barn, för de hatar ju oss minst lika mycket.
De ser ju vilka bra ursäkter barnen ger oss för att komma för sent på morgnarna, för att gå tidigare, för att få längre semestrar och för att stanna hemma när de är sjuka. De har ingen förståelse för att arbetet ju faktiskt finns kvar när vi kommer tillbaka.

8. Tillbringad tid framför skärmen
Vi känner till alla de skadliga konsekvenserna av att barn sitter för länge framför datorn och teven. Och de flesta av oss hävdar att våra barn tillbringar max en timme om dagen där.
Men det är också en stor fet lögn – många barn har redan suttit två timmar framför teven på morgonen, innan deras föräldrar ens märkt av det.
Låt oss vara ärliga: Om ditt barn envisas med att vakna klockan fem på morgonen, var i h-vete ska du då göra? Potatistryck??

9. Mängden av skräpmat vi ger våra barn
Ja, vi lägger ekologiska grönsaker i barnens matsäck för att imponera på läraren.
Ja, vi lägger fina fruktsmoothies, små russinaskar och så vidare, i korgen när vi handlar.
Därför är vi också väldigt förbluffade över att sockrade frukostprodukter, ketchup och skräpmat följde med ut och lyckades bli en så viktig del av barnens kost.

10. Vad vi känner för våra vänners barn
Något av det mest skrämmande med att bli mamma är att den moderliga omhändertagande sidan man får uppenbarligen inte riktar sig till vännernas avkommor.
Istället känner du ofta att andra människors barn är ännu mer irriterande än dina egna – och det kan vara svårt att hitta en min som kan passa att klistra på när du är i sällskap med andras förskräckliga ungar.
Hur ska man till exempel mana sina barn till att dela med sig till lille Oskar, när samme Oskar just lagt en spya i din dotters ansikte och slitit av huvudet av hennes älsklingsdocka?"

Källa: http://www.alltombarn.se/

Du gillar kanske också...

1 svar

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.