Det är inte designerat.

Vi fortsätter i samma anda. Kolla och skriva på annonser, gå på visningar osv.

Jag har lärt mig så mycket med allt detta husletandet. Saker som andra kanske redan vet, som jag aldrig brytt mig om att lära mig då det varit irrelevant för mig. Jag är tydligen selektiv med den kunskap jag väljer haha.

Men nu är det högst relevant och man måste ta reda på allt sånt här så man verkligen vet vad man ger sig in på.

Varmhyra eller kallhyra? Är det fjärrvärme, bergsvärme, varmvattenberedare, luft/luft eller luft/vatten, el/olja-radiatorer? Egen brunn eller kommunalt vatten? Vilka andra utgifter tillkommer utöver hyra – avlopp, värme, sophämtning, sotning, el etc? Finns där tvättmaskin och diskmaskin? Vilken deposition ska erläggas?

Bortsett från allt det måste man dessutom ta reda på vårt barnen hade fått gå i skola/förskola och hur en pendling till jobb osv hade sett ut.

Så ni förstår vilket jobb det ligger bakom. Det är mer än att bara se en fin bild på ett hus och skriva.

Något annat jag lärt mig är att allt är fan relativt. Alltså, på riktigt. Jag skrev på en annons och hyresvärden svarade att bostaden var redan uthyrd – inte ovanligt att det går fort, efterfrågan på hyresbostäder är enorm och med det, även konkurrens för oss. Sen skrev hon även att hon hade ett annat hus som skulle hyras ut som hon inte lagt ut än, om vi ville titta på det. Hon sa att där fanns 5 sovrum. Så vi körde dit och jag upptäckte att vi uppenbarligen inte tänker likadant. Två sovrum på ovanvåningen. I källaren fanns en gillestuga, precis som man förväntar sig en sådan med öppen spis, smala horisontella fönster upptill. Tvättstuga fanns i källaren och runt 4 andra rum, varav ett ganska stort. Hyresvärden räknade att man kunde ha dessa som sovrum men jag håller inte med. Det var typiskt källare, med cementväggar och golv, knappt ljus alls. Så vi tackade nej och då skr3v hon att det huset vi skrev på först var tydligen ledigt igen då hyresgästerna ångrat sig pga jobb. Hon undrade om vi ville titta på detta innan hon lägger ut det igen. Det var ett gammalt dagis med 8 sovrum (!). Givetvis körde vi dit och tittade, men denna gången var jag förberedd på att hyresvärden och jag inte tyckte lika.

Precis som man kan förvänta sig ett gammalt dagis, med utrymningsskyltar, bås på toaletter, väv på alla väggar, plastgolv. Sånt som man lätt kan fixa om man vill. Men sovrum räknade jag bara 4 designerade. 2 rum utöver dessa 4 var så små att inte ens en säng får plats. 1 rum av dessa 8 var ett allrum med utrymningstrappa. Runt huset var det stängsel och trädgården var en lekplats med gungor och sandlådor osv. Hyresgästerna som bodde där nu lever efter en annan standard än vi så det var svårt att föreställa sig hur man skulle kunna göra fastigheten till ett hem. Man ska ju trivas också? Det hade tagit alldeles för mycket arbete för ett hus som är långt ifrån en drömbostad och därför inte värt det, kände vi.

Så om jag trodde att det mest handlade antal sovrum så trodde jag fel. Det kan ju vara tvärtom.

Vi har även tittat på ett hus ca 30min härifrån, på ett ställe jag aldrig hört talas om. Där finns inte heller antal sovrum designerade så att det egentligen räcker men storleken på huset och utrymme erbjuder möjligheter och hyresvärdarna är öppna för det. Vi kom väldigt bra överens med dem och jag tyckte de var riktigt trevliga! Jag hade lätt kunnat vara vän med de, under andra omständigheter. Så det huset har vi visar intresse för men som alltid är det enorm konkurrens och andra som tittar och är intresserade. I slutändan undrar jag om det inte bara handlar om personkemin som avgör?

Vi har inte de bästa förutsättningar har jag upptäckt efter min kontakt och intervjuer med hyresvärdar. Vi har många barn, det sliter mer på hus har jag fått höra. Vi tvättar mer än andra och då blir kostnaderna dyrare och slitage ökar. Skulle vi nämna att två av våra barn har npf-diagnoser så är det ytterligare en sak som stör efter fördomars alla regler.

Idag ska vi köra lite norröver och titta på ytterligare ett hus. Vi får hoppas att detta kan vara något, om det andra huset som vi är intresserade utav, inte blir av.

Efter dessa så tar jag en paus. Det har varit och är så intensivt och jag är så trött på att kolla annonser dagarna i ända, vara på alerten, ringa och skriva till folk, köra land och rike runt för visningar osv.

Men framförallt – trött på att tvingas vara trevlig.

Jag kanske får överväga att anlita nån som vill leta hus till oss.

Tjo!

Du gillar kanske också...

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com