Inskrivningar och inskolningar

Det är väldigt få gånger som Magnus har förvånat mig, när vi diskuterat något som rör våra barn. Så jag blev förvånad att han ens gjorde det, och två gånger dessutom på sistone. Kan det vara så att vår nya boende ute på vischan påminner honom om den relativt slapphänta uppväxt han själv hade där ingen vuxen tillsynes hade den ständiga tillsyn som jag förutsätter är den normala?

Vi fick tid hemskickat för möte med läkaren på BUP för att diskutera pojkarnas mediciner. Då tiden var oläglig för oss (dagen efter Magnus gått tillbaka efter semester och inte kunde/ville be om ledighet), så fick jag avboka. Magnus kom då med förslaget att jag skulle låta de åka själva – ca 10 mil, med bussar. Som tar ungefär 1h 45m. Han tycker att de är stora nog för det.

Nej. Inte en chans. När de ska träffa läkare eller sin sköterska på BUP så ska jag vara med- inget ska diskuteras eller beslutas utan mig, punkt slut. Och det är en resa för övrigt som känns onödigt lång och krävande för dessa ungdomar.

Vi hade tid till Laaitis nya skola för inskrivning. Han ska börja i åttan. Det är runt samma tid som de små skolas in på förskolan (andra veckan). Magnus tyckte att han kunde gå dit själv. Att han är stor nog för det. Men han missar poängen. Det handlar inte om hans ålder, att han är stor nog för det ena än det andra. Det handlar åter igen om att jag är hans mamma och ingen fattar beslut som rör mina barn utan att jag är närvarande och ger mitt godkännande. Laaiti har sina diagnoser och det ska skolan veta om. De ska veta vilka behov han har och sen ska de informera mig om vilka stödinsatser de kommer erbjuda oss. Detta är inget man låter en fjortonåring ordna själv. Så ja, jag blev förvånad att Magnus föreslog det. Han brukar vanligtvis vara en väldigt hönsig pappa.

Skulle aldrig få för mig att skicka iväg de själva. Det är kanske mitt kontrollbehov. Men jag är deras mamma. Detta är mitt ansvar och mitt jobb.

Men inskrivningen gick fint. Laaitis nya rektor verkar underbar och skolan likaså. Rektorn bemötte laaiti precis som man ska och hon verkligen LYSSNADE på honom. Lärarna på skolan tycks vara permanenta. De har haft samma lärare i flera år, vilket är lyx för oss som dessvärre har erfarenhet och vana av motsatsen. Hon visade oss runt på skolan, så att Laaiti är förberedd. Hon verkade förstå hans behov av förberedelser med hans diagnoser.

Idag är det dags för Kaelis inskrivning. Hennes papper (inflyttning till kommunen och ansökan till skola) hade kommit bort. Udda, eftersom jag skickade de i samma kuvert som Laaitis, som kom fram. Så när jag inget hörde av nya skolan så kontaktade jag dem. Jag skickade in papper igen men inte heller dessa kom fram. Men nåja, jag ordnade det ändå och har fått en tid för inskrivning, idag. Vi ser fram emot det. Jag vill också gärna se hur skolan ser ut och få en känsla av hurdan rektorn är.

Sen är jag klar. Jag har ordnat förskola till de två små och även skolat in dem (håller på). Laaiti har blivit inskriven på sin nya skola. Kaeli blir inskriven idag. Sen är det Phini, som börjar gymnasiet. Han har ingen inskrivning och han vill inte ha med mig dit heller haha. Tonåringar.. Han är ju stor nu (säger han).

Den enda av våra barn som jag inte ordnat något för inför skolan detta året är Nena, min bonusflicka som numera är skriven hos sin biomamma, som får ta över allt sådant ansvar. Hon har även bytt skola då biomamma inte vill köra till hennes tidigare skola längre. Men som vi förstått det så blev det ingen inskrivning för henne på nya skolan för att bm har missat det, eller ”det blev aldrig av” som Nena sa. Men nåja, det blir nog bra ändå.. alla föräldrar är olika och prioriterar olika, hur det skett i detta fall vet vi inte då vi inte informerats alls. Definitivt inte jag, som bara är den hatade elaka och stränga styvmamman haha.

Snart så är alla rutiner på plats och det ska bli så skönt att återgå till det normala efter sommaren. Struktur och rutin mår alla bättre av och det kan ingen argumentera emot.

Nu är klockan 08.13, dags att göra sig iordning för pojkarnas lämning på förskolan.

Toodles !

Du gillar kanske också...

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com