27 dagar kvar…

Oj vad tiden går fort. Lollo skickade ett sms till mig idag, som hon gör varje tisdag då vi går in i ny vecka på samma veckodag. Hon är exakt 3 veckor efter mig. Och då slog det mig, först när jag såg smset, att ja.. tiden går fort. Vecka 37. Snacka om slutspurt. Nästa vecka när jag går in i vecka 38 blir det lite trumvirvel över det hela och min dotter kan ju egentligen födas.. närsom. För vi vet ju att BF inte är några exakt tillförlitliga källor, och MITT BF, dessutom, sattes till den 7 juni, med en veckas marginal både bak och fram eftersom hennes huvud är något ovalt och kunde inte mätas exakt med lårbenet.

Du är i vecka 37.
Du har gått 36 fulla veckor och 0 fulla dagar (v36+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Mån 7 jun 2010
Du har 27 dagar kvar till beräknad förlossning.

Barnet ökar fortfarande i vikt, men växer inte så mycket på längden längre. Barnet är fullt medvetet. Det lagrar näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna de sista av barnets organ som mognar. Nu ligger de flesta startklara med huvudet nedåt. Om inte, brukar man försöka vända det.
Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.


Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.

Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.

Och det där sistnämnda, pratade jag och min läkare om sist. Det stämmer i mitt fall. Mina barn har blivit tyngre och tyngre. Phini med 2500gr, Laaiti med 2950gr och Kaeli verkar vara några gram tyngre.

Snart. Väldigt snart. Det är mindre än en månad kvar. Och tänk så mycket jag egentligen vill ha på plats INNAN hon föds. Egentligen är det väl inte MYCKET men det är saker jag inte kan påverka, därför han det inge en känsla av panik.

Jag har gjort en liten lista med några smågrejor som jag måste handla innan hon kommer. Jag har fått bra tips på ytterligare saker och ni får gärna tillägga saker som ÄR bra att ha eller KAN vara bra att ha, till både mig och Kaeli, efter förlossningen.

Tipsa mig!

Du gillar kanske också...

10 svar

 1. sandra skriver:

  Vad kul! är med i vecka 37=)

 2. Tamagal skriver:

  Nässug
  Örontemp (jag vet att du föredrar gammaldags men ändå ;) )
  Badtemp

  Lite smått som poppade upp :)

 3. mimmi skriver:

  Kan du maila mig din hemadress? Så kanske postamannen kommer med lite smått och gott…. *love*

 4. Jessica skriver:

  Rump tempen (det är den bästa)
  Näsdroppar
  Nezeril för de allra minsta
  Mjölkpump??
  Nappflaskor
  Nappar
  Bephanten salvan tyckte jag var bättre för röda rumpor än de andra
  Nagelsax/nagelfil

 5. Louise (Lollo) skriver:

  Ja, maj gad vad tiden går fort!
  Snart är de dax! För oss båda! De börjar kännas lite mer verkligt för varje dag som går tycker jag..
  Tänk att snart ligger vi där på förlossningen o svär o har oss! Haha!
  Sen ska de snusas bäbis! *harrt*
  Lav jo hunny!

 6. Emma skriver:

  Tålamod, kanske? :D

  Eh, jag har ingen aning. Jag kommer efter dig så jag tar nog hellre tips av dig än tvärtom, hahaha!

  *harrt*

 7. malin skriver:

  Hejsan!
  En ammningsnapp är guld värd om inte ammningen funkar som den ska!
  /malin

 8. missmaddis skriver:

  *lavlooo*

  TACK för alla förslag – jag har faktiskt skrivit upp en del av era tips!
  Keep ’em coming!

 9. dizzy skriver:

  mirco mat till er alla andra lätt att stoppa in när man e hungri och trött. snuttifilt, miniform(kolik), babyborste till håret,,,bitring,
  det är vad jag kommer på nu,,,
  det viktigaste har du fått med…(tror jag)

 10. Nina skriver:

  Jag har en del blöjor över som redan har blivit försmå. Sen får du ganska många av de minsta på BB. Jag hade tänkt lämna ett litet paket på Laaitis hylla med 2-4 kg blöjor. Kommer på måndag B)
  På BB får du även en liten tub Bepanten, en Idomin och en flaska vegetabilisk babyolja.

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.