ante omnis mea familia

7+0

Idag har jag gått 7 hela veckor och 0 dagar.. (enligt vissa beräkningar 7+1) alltså är jag i åttonde veckan.. och bland annat detta kan man läsa om vecka 8..

Graviditetsvecka 8…

Det kan bli en period med mycket blandade känslor även om graviditeten är planerad. Graviditeten kan kännas overklig. Många kvinnor blir labila till humöret, ofta nedstämda, gråtmilda och med perioder av irritabilitet. Ofta är känslorna motstridiga. Glädje och lycka blandas ofta med tvivel och oro. Samtidigt som man känner sig sårbar kan man också uppleva en ny styrka inom sig. Du förbereder dig känslomässigt för föräldraskapet. När man väntar barn minns man ofta mycket mer av sin egen barndom Den första tiden kan sexlusten vara nedsatt om du tillhör de kvinnor som är illamående och har svullna, ömma bröst. Glöm inte att berätta för din man och dina närmaste hur du mår. Det lättar.

Tips…

Det kan vara en god idé att skriva dagbok under graviditeten för att ge uttryck åt alla känslor. Den blir rolig att läsa senare både för dig och ditt barn.
Du kan av och till känna små krampliknande smärtor eller en dov, kramande värk i höjd med blygdbenet. Många blir rädda och tror att det är sammandragningar och att det ska leda till missfall. Den troligaste förklaringen är att det är "växtvärk" – livmodern växer snabbt, tänjer sig och blodgenom-strömningen ökar. Denna värk är normal och är oftast inte farlig, men om den kommer tillsammans med småblödningar bör man söka vården.

Barn…..

I vecka 8 är barnet stort som en plommonkärna, 2 cm långt, och väger 15 gram. Det börjar bildas pigment i näthinnan (som ger den färg), ögonlocksvecken kan börja synas. Ett par vallformade utbuktningar antyder att ytterörat börjar utvecklas. Näsanlaget syns. På handplattorna kan man ana uppdelningen i fingrar, och fotplattorna börjar ta form. Lungorna delas upp i två lunglober på vänster sida och tre lober på den högra. Med ultraljud kan man se de första små ryckiga rörelserna.

Pappa eller partner…
Nu kan det bli lite irriterat mellan dig och din partner, ni bråkar kanske om sådant ni normalt inte brukar göra. Många blivande mammor känner sig ensamma, de saknar sitt vanliga liv. Det är så mycket som är okänt. Försök att prata om hur ni känner er och stötta varandra i matlagning, städning och andra praktiska sysslor.

……………..

Så angående tidigare inlägget.. Yep.. Guess so..?

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.