Akutmottagningen x 2: helt meningslöst.

Åkte till akuten igår kväll.. Nu har jag avvaktat med feber som kommer och går sedan söndags och eskalerande buksmärtor som påminner om smärtan vid tarmvred och sammanväxningar. Vi kom in ganska snabbt, sen kom väntan vi alla fasar. Akutmottagningsväntan. 

Som vanligt fick jag stickas mer än en eller två gånger och ont gjorde det. De hade kallat på en sköterska som tydligen skulle vara väldigt duktig. ”Nu ska du lita på mig” sa han och kom inte in i mitt kärl. ”….du har väldigt ärrade kärl.. ” Mm. Jag vet. Och de rullar. Och de spricker. 3 stick senare satt en nål. De tog prover. 

En ST läkare kände på magen och pratade om att en kirurg får titta på det och att de får överväga CT röntgen. De skickade hem oss vid tre med en remiss att återkomma på morgonen och göra om allt igen. 

Fick spasmofen i spruta inatt. Jag sa att jag brukar ta de i suppar hemma men de hjälper inte tillräckligt men han sa att det enda de har att tillgå är spasmofen eller diklofenak. 

Spasmofen & Diklofenak. På akutmottagningen. Jag har så förbannat ont i magen och var där – sista anhalten, för att få hjälp, för att slippa ha ont. Sprutan, som jag misstänkte, hjälpte inte bättre än supparna. Vilket jag misstänkte. Sist jag kom in med samma akuta buksmärtor (2013) fick jag åtminstone morfin och/eller ketogan som hjälpte bättre. Men jag vet inte om det ingått i någon budgetnedskärning att de numera bara har spasmofen och diklofenak. På en akutmottagning. Där människor kommer in döende från trafikolyckor. Med lemmar avsågade. Får de då alltså spasmofen (smärtstillande mot kramp i mag/tarm kanalen) eller diklofenak (ungefär som en Ipren)? Tror inte det, va.. 

Blev gråtfärdig.. Hem igen med fortfarande ont.. 

Så vi åkte hem. Magnus var med mig, min mamma satt hos barnen.. Kom tillbaka idag som de sagt. 

Samma visa – 3 nya spräckta kärl (6 sammanlagt), tog prover. De sa att en kirurg skulle kika på mig. Men det kom ingen kirurg som de sagt. Det kom en dansk akutläkare. Alla prover ser bra ut. Hon tyckte inte det behövdes nån CT – hon tyckte det var onödigt att utsättas för den strålningen när alla blodprover ser bra ut. Hon skickade hem mig och sa att jag ska avvakta och sa till mig att gå till vårdcentralen för att det är de som utreder långvarig smärta. De jobbar bara med AKUTA tillstånd. Hon tyckte detta inte var akut. Hon tycker jag ska avvakta trots jag förklarade att det är exakt det jag gjort i en vecka nu. 

Ingen smärtlindring, ingenting. Hon lyssnade inte på ett ord jag sa. Hon ignorerade allt jag sa. 

Jag sa att det var samma sak när jag hade tarmvred och sammanväxtningar. Prover visa inget. Inte ens CT. Men ändå hade jag tarmvred och sammanväxningar och bindvävdssträngar. Men hon lyssnade inte. 

Jag blev helt förkrossad och uppgiven. Akutläkaren gick ut ur rummet och jag kämpade hårt mot tårarna. Jag skakade på rösten och AT läkaren försökte trösta mig ”Jag förstår att det känns jobbigt” säger han. ”Nej det tror jag inte du gör! Samma sak varenda gång. Jag väntar så länge jag kan innan jag åker till akuten och möts av detta – att bli hemskickad utan hjälp.” Drog ut nålen och gick ut. AT läkaren undrade om han skulle skicka nått brev till vårdcentralen. Jag orkade inte stanna kvar och lyssna på honom. Han fortsatte prata med mig i korridoren men jag ville bara ut och släppa fram tårarna. Smsade Magnus och bara gick och grät. 

Känner mig så illa behandlad!!! Hon lyssnade verkligen inte! Blodprover visar väl inte huruvida jag har ont, tarmvred, sammanväxningar eller annat i magen?! Varför inte hjälpa mig? 

Jag blev så sur på läkaren och sa rakt ut till henne ”Inte för att vara sån men jag tror inte du är kompetent nog att förstå min gastric bypass och dess komplikationer” 

Oavsett var jag sa så kändes det inte som om hon LYSSNADE. För några svar fick jag inte. 

De läste journalen och hade ju sett min fibrodiagnos. Undrar om det gjorde skillnad på hur de bemötte mig. För min anames (sjukdomshistoria) vad gäller Mag- och tarmproblematik tycktes oväsentlig. Trodde de inte på mig eller vad hände? Deras resonemang är ologiskt!

Att bli så ignorerad av en människa som står framför mig och tittar på mig – som om jag berättar en ointressant och irrelevant historia för henne – hon som var där för att HJÄLPA mig. 

Av alla ställen man kan tycka att man inte ska lida på, på akuten, utan tvärtom få adekvat hjälp, utav dem vars händer jag lagt hela mitt sårbara jag i blev jag ofantligt sviken. 

Så jag fick åka hem. Igen. Gråtandes och fortfarande utan hjälp och fortfarande med enorma smärtor utan någon som helst hjälp. 
Region Skåne, i synnerhet Akutmottagningen i Lund. Jag hatar er idag. Med allt jag förmår. Grattis! Det är så jävla tufft att sparka på någon som redan ligger ner. Jag hoppas du, akutläkare & AT läkare vaknar med tarmvred OCH sammanväxtningar. Att ni kan skatta er smärta på 10 på er egna jävla skala och önska att ni kan hoppa ut genom ett fönster när INGEN VILL (inte kan, för det kan de – utan inte VILL) hjälpa er. 

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. charlotte skriver:

    Att du inte söker vård privat istället? Jag går nästan enbart privat och får alltid så otroligt bra hjälp!

  2. Betty skriver:

    Fibro ses på samma vis som utbrändhet – en ”ickesjukdom” och således behöver man bara träffa psyk istället. Fruktansvärt och så provocerande.

    Ersta sjukhus har jag hört ska vara bra på magproblematik, kanske kan vara värt o kolla upp.

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.