ante omnis mea familia

Att bli piercare

Har jag nämnt för er, att jag har fått en lärling igen? Jovisst, så är det. Vår “extratjej” Linéa på jobb som varit hos oss i några månader, har fått äran att få gå lärling hos oss på India – hon ska bli piercare och hon ska fylla mina skor i studion när jag sen ska vara hemma och snusa bäbis. Det är andra gången jag får ha en lärling hos mig, som jag ska lära allt jag kan men samtidigt ge henne utrymme att utvecklas själv och finna sin egen stil och sätt att jobba. För det går ju inte att vara som jag, man måste få lov att vara sig själv. Och jag tror att både Cindy och Linéa har fårr fr sig att jag varit väldigt negativt inställd till detta och jag kan nog inte klandra dem fr jag har säkert visat mer motvilja än samarbetsvillighet, om jag ska vara ärlig. Men inte av de anledningarna de säkert tror.. Jag är inte ett dugg bitter att hon faktiskt kommer “ta mitt jobb” vilket självfallet är en tanke som slagit mig. För jag vet ju att jag bara ska vara mammaledig och inte sluta för gott. Men anledningen till att jag kanske visade negativa vibbar först beror på min egen osäkerhet. Inte som piercare, där vet jag att jag är duktig, men som min förmåga att lära ut – att vara någons mentor/lärare. För jag vet vad och hur jag gör och varför men jag vet bara inte hur jag ska lära henne det och hur jag ska visa och förklara. Och det var samma ångest jag hade i Östersund när Sandra gick lärling hos mig “hur ska JAG kunna LÄRA UT..?!”  För jag har inte gått utbildning som utbildare. Så jag får förlita mig på och vända mig till min egen mentor om det behövs.  Min uppgift kommer att bli den mest praktiska och konkreta och den teoretiska och allmänna biten kommer Robban få ta. Bra fördelat.
Så det enda jag kan göra är att låta henne titta och fråga och jag kan berätta så gott jag kan och hoppas att det blir en stickare av henne i slutändan. Men jag har förstått att jag kanske skickat ut negativa signaler som jag inser att jag måste förändra. Och ansvaret i hennes lärlingsutbildning har, förutom hon själv, jag en stor del av eftersom studion är min till 90%. Det är mestadels mig hon kommer att gå med.
Men precis som jag gjorde i Östersund när jag hade min tid där, kommer jag att göra mitt bästa tills hon får stå på egna ben.
Och det är ett kul yrke som nu ligger framför henne. I min mening, med mitt intresse, det bästa jobbet som finns. Det är inte bara att sticka hål på folk dagarna i ända, det är så mycket mer. Jag hade inte velat jobba med mycket annat och kan inte se mig göra det iheller. Jag får göra så många människor så glada. Jag får lugna så många oroliga och nervösa människor och jag får så mycket tacksamhet. Och den största tacksamheten jag får är när en kund som jag piercat förr ringer till butiken och vill specifikt boka in sig till mig, för att de litar på mig. När de kommer dit igen med kompisen eller syrran eller dottern för att de har byggt upp sin tillit till mig. Och det är guld värt och jag önskar samma känsla till mina lärlingar som ska stå på egna ben.
Och Linéa verkar ha bra förutsättningar om jag ska tolka henne utifrån mitt eget perspektiv. De viktigaste ingridienserna till att bli en bra piercare är självfallet först och främst ett genuint intresse och motivation. Därefter kommer personkemi och en allmän kännedom och förståelse för människors rädsla och oro som under inga förutsättningar nånsin får lov att förringas eller förlöjligas. Och det tror jag nog att jag poängterat för Linéa men det verkade lika självklart för henne och det ger henne en guldstjärna i min bok. Mötet med kunderna är A & O.

Vidare är det inte så lätt att bli piercare.
Jag får frågan väldigt ofta “hur blir man piercare?”. Och tillvägagångssätten är mer än en. Alternativ ett är det som både jag och mina lärlingar tagit – att gå lärling hos en diplomerad piercare. Annat alternativ är ju att gå i skola eller ta en kurs. När jag gick lärling fanns det inte många men de verkar ha blossat upp lite överallt. Nackdelen med de utbildningarna är väl att de oftast är väldigt dyra. Fördelen (eller hur man föredrar det) är väl att utbildningarna inte är så långa. Kanske därför jag själv föredrar en lärlingsutbildning som kan sträcka sig från ett år och uppåt. Känns som lite tryggare i mina ögon.
Det finns utbildningar att gå, exempelvis:
 Fakir (USA), UK Body Piercing School (England), The British School of Body Piercing (England), School of Body Piercing (Kanada), Tattoo School (USA), The Canadian School of Body Piercing (Kanada), T.B.P.I (USA), Body Designs (USA) m.fl..

Kanske vore det ett projekt för mig i framtiden, att starta upp Sveriges första (och enda) Body Piercing School..?

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

12 tankar om “Att bli piercare”

%d bloggare gillar detta: