ante omnis mea familia

Att bli tvåspråkig i en familj med ETT språk

Saker och ting har verkligen förändrats sedan jag var liten. Och än mer sedan generationen innan mig växte upp. Vårt sätt att leva och bo, lära och fostra är ständigt föränderligt i takt med det som ska vara någon form av utveckling, sistnämnda kan sedermera diskuteras.

Jag har hört äldre berätta om hur det var när de gick i skolan, vad och hur de fick lära sig. Utbildning förr är väldigt annorlunda än hur det är idag. På min pappas tid skulle man, förutom att lära sig skriva och stava, även lära sig att skriva snyggt. De hade skrivstil på schemat. Dagens ungdomar vet knappt hur man använder en penna – digitala läromedel tar över mer och mer. Det tycks sjunka i åldern där eleverna tilldelas surfplatta och/eller laptop i skolan.

Skönheten och konsten med att använda en penna och skriva vackert är till min enorma sorg och förtret, förlorad.

Jag vet att den äldre generationen och även en del utav min egen generation (mig själv inklusive) kan vara något skeptisk till förändringar. Kanske beror det på en rädsla att det som är nytt för oss, som vi inte känner till, är vi osäkra på huruvida det är bättre eller sämre.

Jag hade varken mobiltelefon eller dator när jag var liten. Sådant kom först att bli populärt när jag var i tonåren och då inte alla förunnat. Idag är det tvärtom. Idag är det i stort sett ett måste för både föräldrar och barn, att ha inte bara dator och mobiltelefon utan även internet. Och med det blir vi alla något bekväma och bortskämda när all världens kunskap är en millisekund bort några knapptryck senare.

Men det är inte bara av ondo. Det underlättar så mycket för alla. Jag vet att det har varit och är än idag en stor fråga huruvida små barn ska ens sitta vid surfplatta, dator och internet. Det diskuteras huruvida barn ska få lov att spela spel och se på Youtube-videos och vilka spel/videos det i så fall skulle vara. Vissa påstår att spel/YouTube är fördummande men jag måste motsätta mig sådana påståenden.

Beroende på vilka spel/videos (givetvis) det handlar om så har jag bara upplevt det positiva med att spela spel och se på Youtube-videos. Hos oss finns det regler och begränsningar för barnen. De tillåts inte se eller spela vad de än vill och detta vet alla våra barn. De har likaså förhållningsregler för hur de ska agera på internet. Det är viktigt att vi föräldrar lär barnen detta så tidigt som möjligt med tanke på, som jag nämnde ovan, att det blir mer och mer vanligt att de får tillgång till surfplatta/dator i tidig ålder.

Vår son Keeron (f. 2014/06) älskar att titta på YouTube kanaler med gamers. De som spelar och recenserar olika spel. Man får se när de spelar spel och man kan även göra deras kommentarer. Oftast kan man se både och på skärmen, dvs spelet i fråga och även spelaren. Dessvärre är det alldeles för vanligt att många av dessa gamers använder väldigt fult språk. Som ni vet är jag inte nitisk med svordomar men jag begränsar mig framför barnen och jag tillåter inte vad som helst. Så sådana videos åker bort. Keerons favorit på Youtube är en kanal med en gamer (FGTeev) som spelar spel med sina barn. Det är en populär kanal och barnen är oftast med. Det är väl lite kiss-och-bajs humor men även massa skoj. Deras senaste video handlade faktiskt om Corona och förhållningsregler som ex att man ska tvätta händerna och att man ska undvika att ta i hand när man hälsar. Det tyckte jag var bra!

Keeron älskar även Sonic. Super Mario också men framförallt så är Sonic den stora favoriten. Han pratar om Sonic konstant, i synnerhet sen han såg den nya filmen (som vi såg på engelska). Han spelar Sonic-spel, han ser på Sonic videos och vill ha allt relaterat till Sonic.

Och med dessa intressen så har han tittat en hel del på videos och spelat spel osv vilket har gjort att han har lärt sig engelska. Helt utan inblandning av någon utan helt själv genom att lyssna och titta på dessa YouTube kanaler. Och han imponerar på oss dagligen. Han pratar alltså flytande engelska och han kan ord som jag aldrig hade kunnat förvänta mig. Och det är inte så att han bara kan orden utan han förstår även vad det betyder (jag ber honom att översätta till svenska vilket han kan) och hur/när man använder de. Han kan svenska – minst lika mycket som han kan engelska men han föredrar att prata engelska och det tycks nästan komma mer naturligt för honom. Även om alla andra i familjen pratar svenska och likaså alla på förskolan så har han trots allt fler svenska influenser men det är ändå engelskan han föredrar som kommer spontant. I samtal med honom är det inte ovanligt att han pratar på engelska och andra svarar på svenska. Jag får påminna honom varje morgon jag lämnar honom på förskolan att det är svenska som gäller haha. Jag såg en gammal video av Keeron när han var runt 4 där han även då pratade engelska.

Det är en enorm fördel för honom att han redan har lärt sig engelska. Det kommer ge honom försprång i skolan och även om vi uppmuntrar hans engelska så får man inte glömma bort svenskan. Så lite lagom av varje.

Det finns en video på mitt TikTok-konto där ni själva kan höra honom.

Klicka här för att komma till mitt TikTok-konto

Och med Keerons engelska så påverkas såklart även lillebror Meelo (f. 2016/12). Vi märker mer och mer hur han använder engelska uttryck/ord.

Storebror Laaiti (f. 2005/05) är en gamer. En datanörd, ja. Han spelar spel på datorn och chattar med människor från hela världen och hans engelska är utomordentlig. Han bryter nästan inte alls och pratar med amerikansk dialekt till skillnad från min brittiska. Nu är jag i och för sig ganska familjär med väldigt många olika dialekter men jag föredrar brittiska. Jag är den enda i familjen med denna dialekt då de andra pratar amerikansk engelska. De förstår nog inte charmen med det vackra i en irländsk dialekt eller en charmig cockney! Språk har jag alltid haft lätt för, det är min grej.

Så funkar det hos oss! Vad är era tankar om saken? Tycker ni att barnen ska få lov att använda internet/surfplatta/dator?

Kommentera nedan ↓

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.