ante omnis mea familia

Att gömma godis från barnen (för att mamma vill inte dela med sig!)

— Mamma, får jag en glass?
— Nej, inte idag. På fredag.

— Mamma, får jag godis?
— Nej, det är inte fredag idag.

Klassiker. Ofta förekommande till min förvåning, hur dåligt minne kan ungar ha? Eller, så är det värt en chansning, för plötsligt händer det. Något nån av er känner igen?

Hos oss är det fredagsmys som gäller. Ibland även lördagsmys. Ibland inget av det. Inget är spikat hos oss. Men sällan får de smaska i sig glass, godis och läsk mitt i veckan. De vet att det inte är bra för tänderna eller hälsan och vikten. Så pass mycket respekt har jag för mina barn att jag är öppen och ärlig om varför. Fast barn är barn och med samma konsekvenstänk som barn har. Så frågan är fri.

Och med det sagt, det gäller dock inte mig. Fördelen med att vara vuxen är att såna regler gäller inte mig! Det finns inget bättre än att natta alla barnen, knäppa upp behån och lägga sig i Magnus famn i sängen och öppna ett choklad på en tisdag. Eller måndag, onsdag, torsdag för den delen. Och pepsin. Min Pepsi max. Ja, min & den är min. Och efter chokladen kan vi mycket väl öppna en chipspåse och hoppas att ingen unge vaknar. För då är det kört.

— MAMMA, VAD ÄR DETTA?! ÅT DU CHOKLAD NÄR JAG SOV?! skäller Kaeli på mig när hon på morgonen gått igenom mitt rum efter bevis och håller upp ett godispapper eller nått. Hon LETAR! Hon kollar på sänggaveln, hon kollar i soppåsen om hon måste. Sen får jag en avhyvling av min unge.

Det bästa är ju egentligen att hitta nått gott som barnen inte ens gillar för så bryr de sig inte. Och för mig är det sesamkakor.

Det räcker egentligen att man säger att det är frön om de frågar för att de ska undvika att ens smaka – alltså får jag det för mig själv och de vet inte ens om att jag äter ”godis” mitt i veckan – framför dem! Hah!

Läsken kan man såklart dricka i en kaffemugg. Plötsligt dricker mamma svart kaffe utan mjölk? Det är då mina kids ska smaka mitt kaffe för de tror inte på mig. BUSTED!

Annars får jag gömma mina karameller, tuggummi, godis osv i fickorna, i köksskåpen där de inte tittar eller i vårt sovrum. Sånt som Reese’s delar man INTE med sig av till småglin som inte uppskattar kvalitet, som lika väl kan äta snorkråkor när de är uttråkade. Det ska således gömmas väl.

Ett bra förslag är detta:

Har ni nått ställe ni gömmer godis på?

När jag var gravid med Phini 2003, så fick jag ”dille” på smörgåsrån. Men de skulle rostas. Jag råkade upptäcka det när jag av någon oförklarlig anledning höll ett rån ovanför ett ljus så den blev lite mörkare. Gyllenbrun. Och jag tyckte det var SÅ gott. Gravid & hormoner och allt. Sen blev det att jag höll de ovanför en het spisplatta tills jag avancerade och rostade de I ugnen på grill. Min dille la sig, tills nästa graviditet 2005. Sen la det sig, till nästa graviditet 2010. Ja, ni förstår – i stort sett alla mina fem graviditeter.

Fast nu är jag inte gravid och jag har fortfarande dille på rostade smörgåsrån. Jag kan nog närmast beskriva det som ett beroende. Vissa är beroende av kaffe, cigaretter, vodka eller knark. Vissa är beroende av läsk, Coca cola eller Pepsi. Jag vill nog gissa på att majoriteten av människor har NÅTT de är mer eller mindre beroende av. Nu är det ju inte så allvarligt som att jag skulle få abstinens om jag inte får smörgåsrån, men jag äter rostade smörgåsrån varje dag. Yep. Dagligen. När Magnus är och handlar så köper han alltid till mig. Barnen vet också om det och kan påminna i affären. Och bäst av allt – barnen älskar det inte lika mycket som jag haha. Det är min last. Jag äter hellre mina rostade smörgåsrån än mitt favoritchoklad (dubbelnougat), än chips eller godis. Än ja, mat. Jag tror nog att ni som följt mitt liv länge (särskilt ni irl) kände redan till min kärlek till smörgåsrånen. Men ja, jag behöver inte gömma rånen!

Vad gömmer ni & var?
Har ni nån ”dille” på nått?

Jag vet att du, Cim von Wowern, har nån dille på Pepsi Max! As me! Magnus har nån dille på godisnappar och saltlakrits (inte vilken lakrits som helst, bara särskilda) som ska ätas samtidigt. Udda men gulligt.

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

29 tankar om “Att gömma godis från barnen (för att mamma vill inte dela med sig!)”

%d bloggare gillar detta: