ante omnis mea familia

Att göra skillnad på syskon pga blodsband

Idag blev jag äntligen färdig! Alla julklappar i hemmet är mig veterligen införskaffade och inpackade! Om jag räknat rätt så har jag köpt och slagit in runt 67 julklappar. 4 av dem är till Magnus, resten är till barnen. Magnus och jag skulle egentligen inte köpa till varandra, för vi har redan köpt till oss själva. Magnus har länge velat ha VR till playstation så det köpte han. Man kan tro att det skulle räcka men sen behövde han spel till det. Och fler spel… och några till.. och några till.. och vissa spel kan man spela flera stycken men vi hade inte handkontroller så det räckte så det fick han köpa några stycken utav. Ja ni fattar. Magnus julklapp till sig själv är dessutom något som barnen älskar såklart. Vi kan använda hans vr hela familjen och umgås tillsammans, dey gillar jag. Har ni testat VR? Alltså en sån här riktig och ine en sån som man stoppar in mobilen i. Det är så mycket häftigare än jag nånsin kunde föreställa mig! Alltså, WOW!!!

Till mig köpte vi en 2-i-1 dator. Meelo hällde ju en kopp kaffe över min laptop, det tyckte han verkade roligt. Jag delade inte hans glädje, i synnerhet inte då jag upptäckte att den var bortom räddning. Så jag började googlade vad minilaptops kostar idag. Jag hade två sådana för många år sen men det verkar inte som om det är inne idag. Av en slump hamnade jag på en sida där jag såg dessa 2-i-1 datorer. Det är som en surfplatta och laptop i ett – med en touchskärm, man vrida skärmen helt bak. Jag hittade en som jag tyckte var billig, under 2000 kronor, men mag us tyckte jag skulle ha en dyrare. Han satte en gräns på 10 000 kronor, han är inte klok! Men vi kompromissade och möttes nånstans mittemellan på 5555 kronor och vi köpte en Lenovo Yoga 520. Jag är enormt nöjd med denna!

Förutom de julklappar som vi ger våra barn så fick de dessutom julklapp av mor/far-föräldrar. Magnus mamma (barnens farmor) satte in pengar till alla barnen på Magnus konto, bortsett de två äldsta som har egna konton. Vi har ju många barn så det kan bli mycket pengar, så jag hade haft full förståelse om de bara fått varsitt kort. Enormt generöst – de har ju andra barnbarn med.

Mina föräldrar däremot (som jag fortfarande inte har kontakt med och så kommer det förbli), skickade varsitt kort till barnen med en peng i. Posten hämtade nån av kidsen den dagen och delade ut kuvert till sina syskon. Alla fick varsitt kort – förutom Nena (min bonus sen 6 år tillbaka). Jag kan erkänna att jag misstänkte risken fanns att de skulle göra så (jag känner de så väl!), och beklagligt nog hade jag rätt. Alla andra jular har såklart även Nena fått både födelsedagspresent (hon fyller år den 20e december) och julklappar av mina föräldrar. De har sagt att man ska ju inte göra skillnad, det tycker de är så hemskt när folk gör det. De vet väldigt väl vart jag står i den frågan med. Men nu är vi ”osams” så nu är läget annorlunda för dem. Alla barnen reagerade direkt och våra två äldste söner (15 och 13) blev förbannade. Nena är deras lillasyster. Hos oss finns inte styvsyskon, halvsyskon eller helsyskon. Vi gör ingen skillnad och de ser varandra som syskon, punkt. Phini och Laaiti smsade min mamma. Phini undrade varför Nena inte hade fått julklapp. Min mamma svarade att de ville bara ge till sina barnbarn. Phini påpekade då att Nena är ju hans syster och då räknas hon med. Min mamma svarade kort och gott att hon är hans halvsyster (vilket hon inte är). Sen svarade hon bara ”Ok” på alla andra sms han skickade.
Laaiti skrev till min mamma ”Mormor, man kan inte ge julklappar till alla utom en, de är mobbning. Antingen ger man julklapp eller present till alla eller ingen”. Min mamma svarade ”Ok :)”
Jag känner så väl igen hennes korta ”Ok”. När hon inte vet vad hon ska svara, när hon inte vill tjafsa/diskutera/argumentera osv. Jag blir provocerad av hennes Ok.

Men vem fan gör så? Nena är ett barn. 10 år gammal. Hon har inte gjort de något alls, hon gör inte en fluga förnär, världens snällaste tjej. Samma flicka som min mamma kramat ovh pussat på ovh kallat sig ”mormor Anki” för. Samma flicka som hon sagt ”jag älskar dig” till och sagt att hon inte ska göra skillnad på. Min pappa har snackar så illa om de orättvisor när han växte upp med halvsyskon och vilka skillnader det gjordes och hur fel det var. Men nu gör de såhär? De borde skämmas!! Jag skäms, att vara deras dotter, så som de behandlar barn. Usch!

Föreställ er stämningen hos oss den dagen när dessa kuvert delades ut och ett av barnen stod utan. Ett av barnen som inte var lika mycket värd i någon annans ögon. Ingen födelsedagspresent, ens ett litet grattis. Ingen julklapp, ens ett litet kort, där de alla andra fick. Mitt mammahjärta gick i tusen bitar. Hur förklarar man det?

Jag blev förbannad. Riktigt förbannad för att ett av mina barn uteslöts. Förbannad på mina föräldrar som inte förstår och inte vet bättre. Som låter sin trasiga relation till mig gå ut över ett barn. Jag blev enormt ledsen å mitt barns vägnar, som är lika mycket värdefull och lika mycket älskad som varenda en utav de barn som vi fostrar. Sen blev jag stolt också över mina söners spontana reaktioner – att de markerade tydligt vad som är rätt och fel men framförallt att de AGERADE och sa ifrån, att de stod upp för sin syster, att de har förmågan att säga till och tillrättavisa en äldre generation. Phini var först ut med att kalla in mig på sitt rum för att prata i enrum. Han sa att han ville att jag tar hans kuvert och ger till Nena. Han vill inte ha pengarna. Han tyckte det var så orättvist. Jag sa att han inte behövde göra så, för att jag och Magnus kompenserar givetvis Nena så det blir rättvist. Vi kommer alltid se till att det blir rättvist, om vi kan. Han sa sen att han ville skicka tillbaka pengarna. Jag sa att jag förstår hur han resonerar och han får givetvis göra vad han vill. Han är tonåring med begränsad budget så han kommer behålla pengarna.

Och jag vet att hemma hos mina föräldrar lyder ett samtal om att detta minsjäl är sista gången de får pengar/julklapp överhuvudtaget. De kallar säkert barnen för otacksamma också. Jag har hört de uttrycka sig så och jag känner de så väl att jag VET hur jargongen går. I synnerhet då de blev tillrättavisade av barn. Men jag backar mina barn. De har rätt. De har uppenbarligen högre moral än mina föräldrar och det tar jag på mig, som fostrat dem.

Så, om ni inte förstått än vad det är som gör att jag har brutit banden med mina föräldrar så kanske detta exempel förklarar det väl.

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 tankar om “Att göra skillnad på syskon pga blodsband”

%d bloggare gillar detta: