Att ordna inför hösten

Idag har jag spenderat en stor del av min tid på telefonsamtal. Jag har pratat med dagis om Laaiti, som till hösten bara kommer få 15 tim/veckan på dagis eftersom jag ju är mammaledig.  Så ser det ut i min kommun. Och för min del kan det kvitta, jag har inga problem att ha min son hos mig men det är jävligt synd om Laaiti, som tycker om dagis och behöver den aktiviteten och alla sina vänner. Fröken höll med mig, att Laaiti behöver mer än det så hon sa att jag kunde prata med föreståndaren, vilket jag gjorde. Jag hänvisades vidare och ringde det jag behövde och jag får väl veta hur det har gått när jag nu framfört mitt ärende.
Hur ser det ut i ER kommun,
med dagistimmar när man är föräldraledig?

Sen fick jag ringa och fixa inför en grej jag har på agendan i september och är nöjd med det hittills. vad det handlar om kommer jag att avslöja i slutet av september.

Pojkarna försvann för några timmar sen, de ville hem till mormor och morfar. Eftersom vi bor så nära kan de ju träffa sina morföräldrar lite när de känner för det men jag har begärt att de ska ringa först och inte bara dyka upp oanmälda. Min pappa påpekade det en gång, att han inte tyckte de behöver ringa alls utan är alltid välkomna, men som jag svarade pappa – det skadar inte att de lär sig att man ringer först. För jag personligen, HATAR oanmälda besök. Jag tycker att det tillhör allmän hyfs att ringa först och höra om det går bra med ett besök.

Idag ska Kaeli på sitt andra läkarbesök. Jag hoppas att de väger och mäter henne också, jag vill gärna veta hur mycket hon växt.
& apropå läkarbesök – jag borde nog ta och beställa en tid åt mig själv. Jag har mått väldigt konstigt på sistone. Jag vet inte riktigt vad eller varför men jag har känt mig stundtals yr och.. “lightheaded” (kommer inte på ett bättre ord att beskriva). Kanske behöver kolla upp alla mina värden igen. För visst var mina järnvärden bra under hela graviditeten (x i taket) men efter 1½ månads blödande vore det inte konstigt om mina järnvärden sjunkit…

Annars går allt fortfarande förbannat bra med alla barnen här. Vi trivs med  varandra allihop. Pojkarna avgudar syrran och jag avgudar de allihop. Kaeli’s mage har blivit väldigt mycket bättre, hon har nästan inga skrikperioder alls. Enstaka då & då bara men jag brukar kunna råda bot på det med bröstet. Hon tar ju dessa runda napparna av latex som jag hatar men eftersom hon älskar de och mår bättre av att sutta på de så får hon ju ha de och mina bröst kan vila lite. Jag lägger henne vid bröstet några gånger om dagen för att hålla igång det lilla jag har för att jag ser att hon behöver den närheten och tryggheten.. och sen är det ganska mysigt på kvällarna att sitta där med en snuttande loppa vid bröstet.
Hon är (än så länge) oförskämt enkel att natta. När jag ser att hon är sömnig lägger jag henne i sin säng och klappar henne på kinden, säger godnatt och går ut. Sen somnar hon. Hon brukar tycka om att ha en “snutte” framför ansiktet, det är det optimala. Jag slipper således göra som jag gjorde med bägge pojkarna, gå omkring i lägenheten och vyssa de i famnen till de somna.
I Kaelis säng har jag tagit hennes täcke och rullat ihop och lagt som ett “U” vid huvudändan av sängen. Där i ligger kudden. Sen har jag tagit täcket från vagnen och lagt som ett “U” vid fotändan. Så hon ligger ganska trångt och mysigt, ungefär som i livmodern, och det känns tryggt och ombonat för henne. Hon sover bättre än nånsin!

För visst ser hon ut att trivas…

image

 

Du gillar kanske också...

9 svar

 1. Veronica skriver:

  Det är 15 timmar i min kommun med, som barn får vara på dagis om man är mammaledig.
  Och jag bor i Laholmskommun, undra om det inte är samma i alla kommuner??

 2. Tina Wedin skriver:

  15 timmar här också (Östersunds kommun)..men man får inte välja sina 15 timmar utan dom är förlagda till mån, tis, ons..dvs 5 timmar om dan de dagarna.

 3. frida skriver:

  bor i sthlm, ekerö kommun. Här gäller 15 timmar (tis,ons o tors). Dem timmarna är gratis. Men man kan köpa upp till 25 timmar alltså 10 extra timmar om man behöver. Vårt dagis eller kommun tycker inte att barn ska drabbas för att dem har fått ett syskon. Jag blir själv mamma ledig om 2 månader. Jag funderar på om Leon ska få gå mån-tors och så har man fredagsmys på fredagen… vi får se.

 4. Jessica skriver:

  Tomelilla kommun samma sak vid arbetslöshet eller föräldraledighet.

 5. Ann-Sofie skriver:

  Här i Sthlm har vi 30 timmarsvecka för barn med sjuksrivna/arb.lösa/f-lediga föräldrar. Jag tycker det är alldeles perfekt, 6tim/dag med lek,lunch,vila. :)

 6. Helena skriver:

  Bor i en grannkommun till Sthlm men vi har bara tjugo timmar per vecka, fördelat måndag till torsdag. Tidigare var det femton timmar.

 7. Maria skriver:

  Samma i Karlskrona/blekinge!!

 8. ankan skriver:

  Här i Borås kommun är det 15 timmar fördelat på 3 timmar per dag.Det kan finnas dispans för de som bor långt bort som kan få 5 timmar 3 dagar i veckan..From i höst får även 3 åringar gratis omsorg 3 timmar det har staten bestämt så det blir för stora barngrupper …fördelat på 3 heltider och 25 barn. Har ni någon öppen förskola i närheten kan ni gå dit både du Laaiti och kaeli 2 ggr i veckan. Det är inte helt bra att de får göra uppehåll från sina kompisar och förskolan eftersom det är mkt bra och roliga tema vi jobbar med ( mina egna pedagogiska tankar ) ex jobbar vi med Matteplattformen(matematik är ett redskap i vardagen),språkförståelse,miljö och hälsa ,grön flagg mm. Detta kan du ju ta upp med rektorn,här i Borås får de ringa till rektorn eftersom det är han/hon som har det slutliga ansvaret även i dett fallet. Lycka till och ha en bra höst och ha D så himmelens bra.KRAM från oss i Dalsjöfors

 9. Helen skriver:

  I Filipstad är det femton timmar/vecka men sen är det olika beroende på vart man hamnar. Vi hade en dagmamma som tyckte att tre dagar var bra, så min dotter hann med lite mer och matsituationen. Detta var när jag gick timtid. Sedan var vi på ett dagis, där var det samma sak. De ville att hon skulle vara med mellan 09-14/tre dagar för att få med lucnh+ vila. Sen kunde vi ju ändra och trixa då jag jobbade, så att det blev ungefär 15 timmar. Andra dagis som jag bara hört om från andra har mellan 08,30-11,30/mån-fre för att barnen inte ska äta mat, det skulle tydligen bli så många barn då.
  Personligen så tror jag det är bäst för barnen att ha tre dagar i veckan men fem timmar på plats. Då får de med sig rutiner, kompisar och matsituationen och självklart mycket mer lärande.

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com