ante omnis mea familia

Att se ut som jag

Min son sprang förtjust fram till fröken när jag lämnade honom på dagis och visade stolt sin tröja. ”Titta, döskallar” ropar han förtjust.  Det är det som gäller nu, förklarade jag. Döskallar. Döskallar och spindelmannen. Vi pratade lite och Laaiti’s fröken sa att när hon sett NCIS på TV så tänker hon på mig hon ser Abby Sciuto (Pauley Perrette) som spelar specialist inom rättsmedicin. Hon ser ju ganska originell ut, förmodar jag, med det svart håret, döskallarna, nitar och tatueringar.

Kan ju inte påstå att jag blev förvånad direkt, trots att vi egentligen inte är lika till utseendet så finns det några likeheter med våra stilar.

Vi pratade lite om just fördomar. ”Tänk att man kan vara så smart och se ut sådär” sa jag. Det ligger inte i utseendet ju, menade fröken. Nej förvisso men jag syftade på människors fördomar. Man kan ju knappast tro att en tjej som Abby skulle ha ett sådant jobb. Att jag är piercare är ganska givet, det är inte många som höjer på ögonbrynet åt det. Men tänk om du hade gått till vårdcventralen för att du har besvärats av huvudvärk ett tag och läkaren som kommer in i undersökningsrummet har en tjurring i näsan, tatueringar långt ut på armarna och långt svart hår. Tänk om han har ett upp & ner vänt kors hängande runt halsen..? Hur skulle du reagera? Skulle det vara okay med dig? Tänk om dagis personal såg ut ungefär som jag. Hur skulle du reagera? Skulle det vara okay med dig?
För övrigt vill jag nämna att jag jobbade inom barnomsorgen vintern 06 och har skrivit om just förutfattade meningar förr.

Om det hade varit med accepterat inom fler yrken, att se ut som jag eller Abby, så hade det nog funnits fler som oss – som vågar se ut som vi gör för att vi helt enkelt trivs såhär.

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

23 tankar om “Att se ut som jag”