Att se ut som jag

Min son sprang förtjust fram till fröken när jag lämnade honom på dagis och visade stolt sin tröja. ”Titta, döskallar” ropar han förtjust.  Det är det som gäller nu, förklarade jag. Döskallar. Döskallar och spindelmannen. Vi pratade lite och Laaiti’s fröken sa att när hon sett NCIS på TV så tänker hon på mig hon ser Abby Sciuto (Pauley Perrette) som spelar specialist inom rättsmedicin. Hon ser ju ganska originell ut, förmodar jag, med det svart håret, döskallarna, nitar och tatueringar.

vs

Kan ju inte påstå att jag blev förvånad direkt, trots att vi egentligen inte är lika till utseendet så finns det några likeheter med våra stilar.

Vi pratade lite om just fördomar. ”Tänk att man kan vara så smart och se ut sådär” sa jag. Det ligger inte i utseendet ju, menade fröken. Nej förvisso men jag syftade på människors fördomar. Man kan ju knappast tro att en tjej som Abby skulle ha ett sådant jobb. Att jag är piercare är ganska givet, det är inte många som höjer på ögonbrynet åt det. Men tänk om du hade gått till vårdcventralen för att du har besvärats av huvudvärk ett tag och läkaren som kommer in i undersökningsrummet har en tjurring i näsan, tatueringar långt ut på armarna och långt svart hår. Tänk om han har ett upp & ner vänt kors hängande runt halsen..? Hur skulle du reagera? Skulle det vara okay med dig? Tänk om dagis personal såg ut ungefär som jag. Hur skulle du reagera? Skulle det vara okay med dig?
För övrigt vill jag nämna att jag jobbade inom barnomsorgen vintern 06 och har skrivit om just förutfattade meningar förr.

Om det hade varit med accepterat inom fler yrken, att se ut som jag eller Abby, så hade det nog funnits fler som oss – som vågar se ut som vi gör för att vi helt enkelt trivs såhär.

Du gillar kanske också...

23 svar

 1. Tale skriver:

  I don’t think I would have minded at all. (but I wouldn’t have let any come near me with sharp objects looking like you on the latest photo you posted with you and Phini! :P )
  But I’m not not all without prejudices though. I would never ever buy anything expensive or trust my children or belongings to people looking too slick! I don’t care about clothes (as long as they are at least almost clean), hairstyle, accessories or tattoos or piercings. But I care about eyes, smiles and chemistry. If people have a face or a carma that tell me they can’t be trusted – well, then I don’t!
  I rather be safe than sorry, even if that means not to give a person a chance. That might not be a good feature of mine, but my experiences tells me it’s wise.

  My mother sat talking to her ex and a lot of other people around a table many years ago. A man came up behind her, put his hand on the back of her chair, said something completely ordinary to her ex and left before she ever got to take a look at him. My mother felt an overwhelming sense of panic. She told her ex so, and he (a lawyer) could tell her that he had been defendig this guy in court – for 3 rapes an a murder! I’ve had several similar experiences, if not so grave, and that have learned me that the inside of a person can show on the outside. But as long as the face seems okay, i think the clothes and so on should be VERY odd for me to care about them.
  But of course, if one of the guys working in StoreBråks kindergarten should start wearing t-shits that said ”i’m a pedo”……. *puke*

 2. Anna skriver:

  Jag måste nog säga att jag hade tyckt att det va lite coolt om jag hade barn och deras dagis-fröken såg ut som dig. Jag hade tyckt att det va bra att barnen redan på dagis får lära sig att alla ser vi olika ut och att det är okej att vi gör det. Jag förmodar ju att kommunen inte anställer dig om du inte har den kunskap dom kräver så för mig hade det bara varit posetivt… B)

 3. Tale skriver:

  And of course, people walking around looking like Christmas trees might find me running around them singing carols *devil*

 4. Jana skriver:

  Ja för min del hade det gått bra. Gillar inte förutfattade meningar … som mitt namn – Jana. Inte för att det är så jävla exotiskt, ha ha, men folk har ibland frågat min sambo var jag kommer ifrån. Blekinge, svarar han då.

  Jag är absolut för originalitet och unika människor! (Och då hade kanske småflickorna fattat att man varken behöver vara känd eller slitzbrud för att vara ”någon” i det här samhället).

 5. Sarah skriver:

  För min del får folk se ut precis som dom vill
  oavsett vad de än jobbar med, bara de är duktiga på sitt jobb. Fast sen o andra sidan, är jag inte speciellt fördomsfull, utan mer nog nyfiken och frågar gärna om jag undrar något, oavsett om jag känner personen eller ej.

 6. Annelie skriver:

  Hellre att dagis/fritids fröknar ser ut som dig och är trevliga. Än sura bittra kärringar som knappt pratar med en när man kommer och ska hämta sina barn *frown* Skulle gärna se mer fröknar som ser ut som dig :) Det tror jag barnen skulle uppskatta oxå *haha*

 7. Jessica skriver:

  Klart man nog skulle få en chock. Man inbillar sig ju att folk ska se ut på ett visst vis. Och oftast får man ej inneha synliga piercings eller tatueringar på många jobb.
  Jag jobbar i butik och vi får ju ej ha piercings i ansiktet, och inte tatueringar heller som syns. Sådant skapar ju fördommarna med. Precis som att har man det så blir du betraktad som gangster O_o

 8. MittLivSomJag skriver:

  för min del får vem som se ut hursom :) men det är ine en vanlig inställning direkt.. jg ahr nog mer fördommar mot blonda, sminkade och storbystade tjejer… skumt nog.. *huh*

 9. Emma skriver:

  Jag för min del anser att Abby ser aningen snällare ut än vad du gör.. :D
  Skämt å sido.. I en perfekt värld, som du skriver, hade alla varit accepterade… Men det är ju en utopi och vi kan egentligen bara hoppas på att det en dag ska bli verklighet. Det kommer alltid att finnas dessa tyckare som rynkar näsan åt alla som står utanför ”normen” (läs: kanske inte vågar) och därför kommer många låta bli att uttrycka sig själva på ett sätt som de älskar.

 10. Marie skriver:

  Vi pratade om just det i dag i skolan. Jag ska bli lärare och hur man ska se ut när man kommer till skolan. Det handlar mycket om att inge ett förtroende tycker jag. Jag säger inte att du inte inger förtroende, men i mitt blivande yrke så hade jag inte kunnat tänka mig gå klädd så. Visserligen handlar det säkert om fördomar som du skriver och i en fördomsfri värld hade säkert jag kunnat klä mig hur som helst :p ;)

 11. Jasas skriver:

  Du får mer än gärna flytta till Åled och börja jobba på min sons blivande dagis!! Jag hade blivit GLAD över att han ser folk som inte ser ut som alla andra. Tatueringar kommer han ju exempelvis bli van av här hemifrån men ja, du förstår säkert vad jag menar. Det finns för få unika människor som oss juh! ^)

 12. alma skriver:

  wohoo! *stolt
  btw ser jag likheten även till sättet, du hade lätt passat i hennes jobb ;)

 13. MansonDust skriver:

  Jag skulle älska om personal såg ut som dig (& mig) ! Ungar brukar faktiskt gilla det & jag lyssnar mer på en person som ser intressant ut, än en trist grå gubbe i läkar-rock. ^)

 14. alma skriver:

  btw så spår min mormor bara kaffekoppar, hon vägrar spå ngt annat sen en incident när hon var yngre…
  Vad sägs om en kaffe snart så kan jag spå hihi!

 15. Milippa skriver:

  Tänk om ännu fler människor kunde vara lite spännande och kreativa så det blir fullt av ”människokonstverk” på gatorna… Det skulle jag gilla. Det är fint. *hart*

  Jag brukar fundera på när det är dags för oss att bo på servicehus. Vad annorlunda det kommer att vara då… Skrynkliga tatuerade människor med piercings lite här och där som sitter och surfar på dagarna. Vad härligt! :D

 16. Anjélica skriver:

  Har börjat följa din blogg en del; Du skriver verkligen bra!

  Sen undrar jag: jobbar du idag/imorgon? Ska ju komma in o kolla läkningen på piercingen :)

 17. Thina skriver:

  Jag har åxå blivit jämförd med henne (: Fast det är ju smikrande. Hon är stört cool
  Jag tycker trots allt att jag allti dhar klarat mig bra utan att mötas av så mycke fördommar. Då har jag ändå jobbat inom vården alltid, Förr va jag inom äldre omsorgen och ja dom gamla garvade mest åt mig..Och nu när jag jobbar inom psykiatrin har jag märkt att det ibland är en fördel att va annorlunda, i vissa fall blir patienterna glada för att se någon som är konstigare än dom själva..och sen är det ett bra sätt att komma i gång med ett samtal, ofta har dom nåt att säga…Och inom tex rättspsyk blev dom intagna lite impade av att man va så tatuerad, så då vann man lite extra respek på det. Har tex märkt att jag sällan råkar ut för samma trakaserier som andra tjejer på jobb..ändå är jag ofta den enda som alltid har kjol..men nånstans måste jag inge nån respekt samtidigt som många öppnar sig för mig. Mne visst när jag går på anställningsintervjuer så åker långarmat på och jag brukar se lite diskretare ut…För där kan man möta mer fördommar!
  Skulle bli överlycklig om min läkare skulle ha sama stil som oss…Det finns ju en del men ofta syns ju inte tatueringar å sånt när dom jobbar…

  Lång inlägg blev det..hoppas du orkade hänga med..
  O_o

 18. MissL skriver:

  Hittade hit via en sökning och fastnade direkt… Jag skulle tycka det var kul med en dagisfröken med din look, absolut. Vill lära mina barn att det är ok att se ut precis som man vill och att alla människor är vackra, vem säger då att en dagisfröken måste se ut på ett visst sätt?! Och vem säger vad som är vackert?! I like your look :-) fram för mer valfrihet och för att få uttrycka sig genom sin stil… /Soldatfrun

 19. helena skriver:

  Jag hade absolut haft förtroende och tillit till en läkare som varit piercad och tatuerad; kanske t.o.m. mer, eftersom h*n då visat att h*n vågar gå emot normen om hur en läkare ”ska se ut”. Och visst liknar du Abby lite, skrev förresten om henne här: http://helenaonline.wordpress.com/2008/04/09/onsdag-2/

 20. Raur skriver:

  Jag med min delade tunga, 50mm töjda öron, 8mm töjda läpp arbetar som förskolelärarinna utan problem.

  Jag tror att många förutfattade meningar är vi så säkra på att andra ska ha om oss och på så sätt kanske vi själva då bygger på dessa fördomar eller skapar dem själva i lägen där de kanske inte ens finns från början.

 21. FantasyMoon skriver:

  Ja eftersom min egna stil inte ligger långt från varken din eller Abbys, vilka jag för övrigt älskar! Ja både dig och Abby.. :P Så är det en självklarhet att jag skulle tycka om ifall fler dök upp på alla möjliga ställen.

  I kopparberg har det blivit min trademark med mina dödskallefleece byxor. :P Men nu skall min garderob få sig en uppryckning av kjolar igen.. Egentligen inte så förtjust i byxor, men dem behövs.

 22. Morrica skriver:

  Intressant detta med utseende och jobb. Man tänker sig gärna att man kan se på en människa ungefär vilken bransch de är i, och vanligen har man rätt. Därför är undantagen så mycket viktigare, särskilt i barnomsorg, skola, rättsväsende och vård. Där om någonstans, behövs förebilder av alla de slag.

 23. Monica skriver:

  Jag tycker du e skitcool!! B) ^)

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com