Att uppfostra MÄN

En gång när jag satt på toaletten kom bägge pojkarna instormande men stannade upp efter att de fått en snabb titt på något jävligt konstigt..
– "MAMMA VAD ÄR DEET?!" tjöt de i kör och tittade på den vita tråden de såg mellan mina ben.
Det var inte riktigt på det viset jag hade tänkt att upplysa mina barn om kvinnor, mens och tamponger. Och kanske inte när de är 3 respektive 4½ år.
Jag förklarade så gott jag kunde att flickor, n är de är vuxna blöder varje månad. Jag tror inte att mina pojkar var redo för den informationen för de sprang iväg igen och jag kunde andas ut. Det kändes som om jag blivit tagen på bar gärning.

När jag tog på mig min rosa behå med vita döskallar i morse hade jag en fyraåring som nyfiket inspekterade mig och härmade mig. Jag såg honom låtsas att han tog på en behå innan han fjantade sig och sprang omkring och alldeles sådär förtjust som bara barn kan – "boppar, boppar, boppar", dansade han. Plötsligt stannar han upp och tittar på mig, som leende observerar min son.
– "Mamma, varför har flickor boppar?" undrade han nyfiket.
– "Phini, du vet redan att det är flickor som får bebisar, eller hur?" svarade jag min son.
– "Ja..?" belyste min unge.
– "Och när bebisarna föds behöver de mat, och det får mammorna i sina boppar. Då fylls bopparna med mjölk som bebisen ska äta" försökte jag förklara.
Phini tittade på mig och vi pratade lite om ämnet innan han rörde mitt ena bröst och sa "Okay, här kommer maten.." sen rörde han vid det andra bröstet och sa "..och här kommer mjölken". Jag förklarade att mjölken ÄR maten. Att man får mjölk i bägge brösten. Sen när bebisen blir större får den riktig mat.

Qvinna Och här kommer dealen; jag har nu möjlighet att påverka deras syn. Kanske hade jag redan avskräckt honom från kvinnors femininitet och indoktrinerat min son om att bröst enbart är mjölkmaskiner.
Jag fick inre bilder i mitt huvud om min son som tonåring tittar på big hooters och med tuggande fradga runt munnen grymtar "baaah, big hoooooters…."
Jag vet ju hur (de flesta) killar fungerar. Tjejer i dagsläget blir lätt nobbade för att de inte har bröst tillräckligt. Så nu ville jag passa på att så ett frö i min sons huvud för att han ska växa upp mer tolerant och mer accepterande.
– "Och vet du Phini. Alla flickor ser olika ut. Du vet Madde, hon har ju STOORA boppar. Och mamma har lite mindre. Jenny har också mindre. Och det är helt okay. Alla boppar är lika fina. Alla ser inte likadana ut och det är helt okay!"
Han tycktes förstå min point. Bra, det där.

Nu är det ju så att jag är ensamstående mamma. Jag har växt upp med alla sorters killar, tillräckligt nog för att veta vad som är passande eller inte. Mina pojkar är formbara som om de vore självaste lera och det är mitt jobb att forma dem. Utan influens av någon annan tar jag mig an detta jobbet och ämnar uppfostra mina söner till den typ av man som JAG tycker att män borde vara.
Män bör ha mer respekt för andra (det bör vi alla, förvisso) och framför allt mot kvinnor. Jag vill lära mina pojkar att vara ömma och mjuka mot sina framtida flickvänner. Att ha respekt för deras känslor och acceptera alla de gånger som flickvännerna gråter "utan anledning" – att bara finnas där som tröst och inte klandra utan acceptera att de inte alltid förstår. Och härda ut de dagarna varje månad när flickvänner är riktiga PMS-kossor, med vetskap att vi kvinnor ibland (förbannat ofta) säger saker vi inte menar.
Alla sådana saker som de får ta del utav nu, under deras uppväxt, ska vara en självklarhet för dem, när de är vuxna män och inget konstigt alls med det.

Mina söner ska bli gentlemen. De ska lära sig att öppna dörrar för kvinnor, erbjuda hjälp att bära deras läxböcker, och hjälpa gamla skruttna kärringar över vägen. För att sådant uppskattar jag hos män. De ska lära sig vett och etikett och vad man kan/inte kan säga. Dagen då jag hör min son kalla en tjej för antingen slyna, slampa eller hora lär vara en dag han aldrig kommer glömma – det ska gudarna veta. Det är dagen då jag gör som Eddie Murphys morsa och plockar av mig min högklackade sko och forslar den tvärs över rummet och knockar ungen sanslöst. Respekt – det ska mina söner ha. För kvinnor men även för sina medmänniskor och vår natur.

Jag ska uppfostra RIKTIGA män. Som tar hand om och ser efter kvinnor, utan att  beröva de deras frihet eller självständighet utan bara finans tillhands när kvinnor behöver. Som har respekt, förståelse och insikt om hur kvinnor fungerar. Som inte har problem att visa känslor & ge kärleksförklaringar utan gör det som den mest självklara grejen i världen – och där; har jag REDAN lyckats.

Du gillar kanske också...

16 svar

 1. Karin skriver:

  Låter som ett bra mål för din uppfostran! Hoppas du lyckas – och det tror jag att du gör på det lilla jag ”känner” dig från att ha läst din blogg.

 2. malin skriver:

  Jag tänkte bara kommentera med en applåd och en liten vissling..

  Fy fan va bra du är! *yay*

 3. MittLivSomJag skriver:

  Som jag brukar säga när min son drar fram plastdamsugaren och vill leka med diskborsten osv..

  Det är HÅRT JOBB att uppfostra svärmorsdrömmar!
  Men några av oss måste ju göra det! *love*

 4. MittLivSomJag skriver:

  Ps.. Mina solbrillor ROKKAR fett! *rock* Så det så!

 5. Jessica skriver:

  Om fler tänkte som du så vore denna jord en trevligare plats att leva på

 6. Therese Anerland skriver:

  Är det någon som verkligen kan lyckas få gentlemen så är det du. *kjerlek*

 7. MaddeMad skriver:

  Där är vi lika vännen!
  Jag har sedan kev började att gå att visa respekt & kärlek & ödmjukhet gentemot alla människor.
  Detta med mens & sånt är kev sedan låååååångt tillbaka van vid, just för att man är öppen & visar att kvinnokroppen är såhär & att det är naturligt.
  Barn är ju mer avslappnade med familjemedlemmar & nära vänner & Kevin visade sin kära kusin när dom badade vad han kan göra med sin ”lilleman” nu när han har blivit så stoooor. Minda tittade förskräckt upp & visste inte vad hon skulle säga. Kevin förklarade tålmodigt att detta är snoppen ju & det andra är baraa skinn. Hon godtog den förklaraingen & så badade dom vidare…
  Pojkar som haar en avslappnad kvinnosyn blir bra män.
  Våra pojkar blir bra män That´s tha shit!

  Hrm… vart e smileysen????
  Puss

 8. Anna skriver:

  Ja det är ju helt underbart att du lär dina killar att va riktiga män.. *kjerlek* Tycker att alla föräldrar ska lära sina barn att alla människor ser olika ut. För det är inte alla som gör det kan jag ju säga… *vetej*

 9. MaddeMad skriver:

  By the way… Vaddå stooooora boppar?
  Har du inga fler vänner att ge exempel åt *hmm*
  Här var ju smileysen…

 10. Sarah skriver:

  *clap* Klockrent! Det var verligen ett inlägg som var värt att vänta på :-)
  Tänk om alla kvinnor uppfostrade sina pojkar så, så underbart det hade varit att vara kvinna om en sådär 15 år :D

 11. patruska skriver:

  Lykos de tjejer som lyckad få Phini och Laiiti på kroken du. du kommer att bli en toppen ”svärmor” tror jag *rock*

 12. Tale skriver:

  It’s sounds very good that you are raising your boys to be gentlemen. But you ought to have in mind that they need to be strong minded also. You have after all promised them away to my girls so they will need to be if they are to have anything to say in life *tihi*

 13. Sandra skriver:

  Att inte alla mammor är som du *hart*

 14. Fia skriver:

  Känns som om alla andra skrivit det jag tänkte. Men håller med dig om det du skrivit.
  Tror att dina söner kommer bli väldigt trevliga män! B).

  Btw gillar dina texter, din blogg! Läser den nån gång i veckan, suger dock på att kommentera *blush* ^) .

  /Fia

 15. Ninna skriver:

  *tihi* vilket härligt inlägg, min dag har än så länge trots härlig väder varit hopplös, men efter att ha läst detta inlägget blev mitt humör genast mkt bättre

  Du har en härlig inställning, fler borde vara som dig *blomma*

 16. Emma skriver:

  Du borde ha en mamma-medalj. Jag har svårt att tänka mig att du kan annat än lyckas med dina föresatser, för du är som jag förut sagt så otroligt klok och fantastisk. *cheer*

Lämna en kommentar!