Barnuppfostran: att lära de respekt

Idag blev jag stolt över killarna. De fick följa med till Apoteket och hämta ut mina sprutor (dags för min andra behandling) och de satte sig på varsin stol. Jag förklarade att de att kanske kunde stå upp och låta de äldre få sitta.
Det är en viktig grej att lära sina barn – respekt. Och sånt lärs bäst på plats. Jag stod redan upp och pojkarna ställde sig. Jag såg en äldre dam lite längre bort och sa till Laaiti ”Du, du som inte är blyg kan väl gå fram till tanten i röd jacka och berätta att det finns lediga platser här borta?”
Laaiti gjorde som jag föreslog och tanten blev glad och uppskattade gesten. En annan äldre dam som satt sidan om tittade på mig och log och sa ”Vilka fina pojkar!” och jag kan ju inget annat än att hålla med. ”Man gör sitt bästa” svarade jag.
Man reser sig för äldre. Så enkelt är det.
De var schyssta hos Malin (ssk) och fick varsin liten grej trots att det var JAG som fick uthärda nålstick!

Vi gick in om min barnmorska och fick spiral utskriven. Den ska in om nån vecka. Efter att jag hade fått Laaiti testade jag kopparspiral men det funkade inte. Jag blödde konstant i månader och det var ingen hit. Det är ju slut på Cerazette (mina minipiller) i hela Skåne, på alla apotek, hos tillverkaren. Så det passa ju bra att byta nu.
Hormonspiral alltså. Några erfarenheter/tankar om det?

När vi kom hem fick alla nått att bära. Laaiti tog posten, Phini tog kattsanden och jag tog icapåsen och Kaeli. Basic uppfostran: att hjälpas åt.
Jag sa till de att det var lite dålig stil att de inte kunde hålla upp porten för mig och vagnen. Även det en basic grej. Man håller upp dörrar när andra också ska in. Och när vi kom upp och jag låste upp gick jag in först. Ännu en basic gentleman egenskap som det inte skadar att de lär sig. ”Damerna först!” sa Phini. Mycket riktigt.
Sånna små saker kan faktiskt göra mycket. Jag hoppas de lär sig VISA respekt för andra människor istället för att bli självcentrerade och egoistiska.

Det är sportlovsvecka och jag tog Laaiti också ledigt och har planerat en massa roligt med dem. Bortsett från tisdag då jag jobbar. Annars är det skytte på agendan några gånger, bio med pojkarna, kojbygge i skogen med fika och annan underhållning. Det ska bli roligt att umgås med dem och göra lite annat.

Jag bjuder på bild på mina tre. Fresh från idag!

Du gillar kanske också...

18 svar

 1. Linda D skriver:

  Jag har bara possitivt att säga om hormonspiralen, satte in min tredje för en månad sen och tycker den är kanon. Visst lite småblödningar så här i början men av erfarenhet så har i alla fall jag sluppit allt vad mens och blödningar heter under de fem år den sitter inne. Lycka till

 2. Kicki skriver:

  Lite krångligt i början med småblödningar, men sedan försvann ju blödningen helt! Helt klart det bästa jag prövat ända tills jag började få svamp. Höll nog på i ett år försvann inte förrän de tog ut spiralen…. Efter det tål jag inga prev.medel med hormoner. Men det är nog ovanligt för jag har bara hört positivt om den annars.

 3. carro skriver:

  har också hormonspiral..efter ca 3-4 månader små blödningar hit å dit så har den funkat toppen senaste 2mån, lite känningar när d e typ ägglossning å pms men e nog mest som jag säger fantomkänslor från min sida (har ett förökningssystem som man annars kan sätta en klocka efter ;-P ) ända riktiga negativ om den var insättningen…cellprov tycker jag känns men sätta in spiralen KÄNDES mycket mer men är väldigt olika, kompisen märkte knappt av det. så väldigt olika från person till person. men summan av det hela är att det är det bästa hittills jag haft och som jag tål.
  Lycka till med din!!

 4. Kim skriver:

  Haft min hormonspiral i 4 år nu.. Funkar perfekt för mig.. Inge PMS inga känner alls av ägglossning DOCK hade jag problem med ryggen första året som man kan få men det é över nu som tur é.. Hade blödning första månaden sen inget, men dock kan det komma nån stänk ibland men det é nog 1 år sedan sist :-D

 5. Helena skriver:

  Satte in Mirena hormonspiral för 2 år sedan – hade småblödningar VARJE dag i nästan ett halvår och höll på att bli toookig men sen upphörde de och jag har varit i princip blödningsfri sedan dess. Det tog nog iaf det första året innan jag blev ”Balanserad” med PMS och så (hade efter min son föddes grymma PMS-problem) men sedan dess är jag mer än jättenöjd.

  Mysigt inlägg och vacker bild!!

 6. Jessica skriver:

  Åh, I just love min spiral. Har en hormonspiral och mår bra av den. Hsr förvisso gått upp i vikt men tror snarare det beror på god mat och godis än på spiralen. Jag hade lite småblödningar ibland men väldigt sällan. Den gjorde ont att sätta i (fast vissa tycker inte det känns alls) men sen har jag aldrig haft några problem med den. Jag rekommenderar hormonspiralen varmt.

 7. ninna skriver:

  Jag testade hormospiral efter att min äldsta tjej fötts den var toppen, hade blödningar i början men till slut ingen mens alls, urskönt att slippa. Dock visade det sig att jag inte tålde hormonet (mängden), började tappa mitt hår, gick upp jättemycket i vikt på kort tid. Visade sig att jag inte tålde hormon alls. blev ombedd att sluta helt och försöka klara mig utan. Vilket skulle resultera i kraftiga blödningar (då jag alltid haft benägenhet att blöda mkt)(jag tog ut spiralen efter exakt 9 mån) och efter att lillasyster kom och efter min GBP operation så var jag fast besluten om att sterilisera mig enbart pga detta. Men då hade jag fått nys om P-plåster.
  Jag gick till KK och fick bra kontakt med en bra kvinnlig läkare där och som faktiskt bad mig att prova dessa då dom utsöndrar så lite hormon åt gången att det borde funka för mig.
  Och nu är det 2 år sedan jag fick dom utskrivna, jag trivs skitbra med plåstren och dom har även minskat mina blödningar markant. Bara det är guld värt.
  Dock ska det tilläggas att dom går inte under högkostnaden så det blir ju dyrare i längden, jag betalar strax över 300kr för 3 mån förbrukning. Men tycker det helt klart är värt det.

  Men jag tycker ju ändå att det är bra att testa, spiral funkar superbra för många och mindre bra för andra :)

 8. Maja skriver:

  Hmmm… Jag är grymt kluven angående min ”mirena”. Jag ska faktiskt ta ut den imårgon. Jag har haft den i snart 2 år och bara upplevt massa konstiga biverkningar. småblödningar,Brun(uäck)mens,fruktansvärda hummörsvängningar/deppperioder som jag aldrig tidigare upplevt.oregelbunden mens och massa flytn. och ackne på axlarna som jag aldrig haft problem med tidigare.

  Jag har varit helt utan preventivmedel i 7 år innan denna spiral så jag skyller allt på den (kanske inte allt men nästan) Satte förresten in den efter min andre sons födsel.

  Som ovan så är min/andras generella uppfattning att de flesta är jättenöjda med sina så det är nog jag som är överkänslig mot hormonet helt enkelt.

  Hoppas din fungerar bra, men ha tålamod tills balansen infinner sig vilket kan ta upp till ett år sägs det.

  Lycka till! =)

 9. Nea skriver:

  ville egentligen bara säga GILLA! om din barnuppfostran!

  sen när jag ändå skriver så kan jag ju tala om att jag skulle sätta in en hormonspiral men barnmorskan lyckades dra ut den igen när hon skulle klippa trådarna, så då bestämde jag mig för att prova kopparspiral (trots mina redan rikliga och smärtsamma menst.) eftersom jag ändå låg där och fläkte liksom.
  har mens 1 gång i månaden som vanligt, första två månaderna dock grymt smärtsamma och sängliggandes. men nu är allt bra.

  men jag kommer nog välja hormonspiral när jag är klar med barn :) nu är det mindre än ett år innan vi ska på’t igen :D
  har bara hört bra om hormonspiral.

 10. Jasas skriver:

  Sån respekt tycker jag också är basic och även om min son inte kan bära så stora grejer än så är det ju alltid principen det handlar om. Ser fram emot att lära honom mer genom kommande år!!!

  Har alltid bara haft kaddang eller / och p-spiller så jag kan tyvärr inte säga något om spiral.

  Däremot undrar jag varför vissa väljer med hormoner och andra utan..? Nyfis.

 11. Annie skriver:

  Som med alla preventivmedel så reagerar alla olika. För mig är det ungefär som när jag inte använder något alls förutom att jag blöder mycket mindre när jag får mens. Den största uppsidan är att slippa tänka på det. :-)

 12. Annika skriver:

  Har ingen erfarenhet av varken piller eller spiral – har blivit med pojkarna mina genom IVF.. Men min dotter har precis som du cerazette (stavning)? Men hon hämtade ut sådana i Torsdags på apoteket vidd Möllan i Malmö..

  Måste bara säga Uuuunderbar bild, damn vad bra du är på att fota – vad har du för kamera eller kanske du kan delge lite fototips till oss andra som suger på att fotografera..

 13. mimmi skriver:

  Klart att man uppfostrar sina barn så, gör inte alla det? (NÄ!!!!) En självklarhet för mig. Att du dessutom uppfostrar dina små charmtroll till gentlemän är bara extra charmigt…. sånt gillar nämligen vi brudar, stora som små. Eller hur?

  Dina småprinsar är bara såååå härliga!

 14. patruska skriver:

  VADDÅ SLUT!? ska upp på mottagningen i mörrn och be om ett nytt recept…jaja.hur känns det egentligen nu efter alla injeceringar och allt vad det heter?

 15. Emma skriver:

  Jag själv använder inte preventivmedel så kan inte uttala mig om det, men jag hoppas det är en lösning för dig iallafall.

  Och fyfasen vilka små gentlemän du har, blir lite rörd när jag läser hur fint dina söner beter sig. Om jag hade haft en dotter så hade jag banne mig introducerat henne för dina kids ;)

 16. Emily skriver:

  Skulle sätta in hormonspiral men ändrade mig då jag endast hörde negativa historier om den + att jag läste på FASS om en heldel obehagliga biverkningar.

 17. Elipowe skriver:

  Jag tror jag har två eller tre kartor av Cerazette kvar, som jag inte har användning för! Du får dem mer än gärna av mig ! :)

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com