Bevara barndomen!

Phini’s ljus stake

Nu har min kreativa son bidragit med det första julpyntet! När jag lämnade honom på dagis i morse sa fröken att jag kunde ta med mig ljus staken som Phini hade gjort. Då kom jag att tänka på, och förstod vad Phini menat i morse när han sa att han hade glömt sin ljus stake. Jag vet inte om det bara är jag eller om alla mammor längtar tills dagen då barnen börjar göra massa saker på dagis som man tar med sig hem.Jag kan inte minnas att min mamma har sparat någonting alls från min barndom. Det finns inte ens fotografier eller skolkataloger sen jag växte upp och det har jag saknat. Om jag hade dött idag finns det inte mycket som vittnar om att jag ens haft en barndom. Mitt efterlämnande blir mitt hem och mina barn men inte mycket av egna konkreta minnen och det sörjer jag lite, jag som är en sådan nostagiskt och sentimental person. Med andra ord så började mitt liv när jag blev morsa, då började jag ta ordentliga foton som jag sparade och satte in i fotoalbum.. men jag undrar om jag inte har ett och annat foto innan dess.. det får jag leta reda på.
Det som fanns, som jag minns, var två till fyra förstoringar av skolfoton som jag i ren ilska rev i sönder när jag var i 12 års åldern, när jag var arg på min pappa. Jag trodde att jag straffade honom men nu i efterhand vet jag att jag bet mig själv i tån.

Så jag har bestämt mig att jag ska spara så mycket jag kan av barnens kreationer och foton som de kan få ta del av när de själva blir vuxna. Om inget annat så kommer nog deras framtida flickvänner uppskatta en kopp kaffe med svärmor och pinsamma foton av sin pojkvän.

Är det bara mina föräldrar som var lite kassa på det eller tillhör det den generationen? Hur mycket är sparat sedan du växte upp?

Du gillar kanske också...

22 svar

 1. Sabbe skriver:

  jag har nog ganska mycket sparat från hela min barndom. Kort,skolsaker, egengjorda pysselsaker. Men mest är det nog farmor o farfar som sparat oändligt mycket saker.. Men vi är en ganska liten släkt och jag är äldsta barnet och första barnbarnet..Vet inte om det beror på det kanske??Mycket fin ljusstake killen gjorde:) Kramar

 2. Anna skriver:

  Jag håller nog med dig.. Jag har inte en enda skolkatalog och det tycker jag är super synd idag.. något kort från barndomen har man ju men kanske inte så många som man önskade kanske…

 3. Tale skriver:

  Så fin lysestake!! Hm, er det Phini som er langt fremme for alderen, eller min StorBråk som ligger etter, tro? Jeg tror ikke hun klarer å lage noe så elegant enda. Så fint at dagis lar barna lage sånne ordentlige ting også. Her får vi ”bare” tegninger med hjem. (men de er selvfølgelig veldig fine og henger over hele kjøleskapet vårt ;-)

  Jeg tror nok at det lå litt til vår foreldregenerasjon å ikke ta vare på alt for mye av vår barndom. Jeg har bare noen få bilder og melketennene(!) mine fra min barndom. Jentene mine har allerede en boks hver med ca 2 397 748 tegninger, sine første klær og sko, alle kort og hilsninger de har fått til bursdager og mye annet i. Og flere fotoalbum hver.

 4. Ellen skriver:

  Mina föräldrar har sparat allt och slår in i julklapp o ger tillbaka till oss barn nu, julpynt därebland…det är kul men kan bli mycket ibland, men hellre det än inget *kramen*

 5. Maria Malmgren skriver:

  haha ALLT .. min mamma har sparat alla mina kreativa grejer jag hittade på när jag var liten.. och eftersom pappa är proffsfotograf..så blev det en hel del bilder med.. det som är roligast tycker jag är min Brio låda från 88 där jag sitter och drar briohunden med läderöron som han hade då:) .. sen GB reklamen från 92 (har aldrig ätit så mkt glass) och HM reklamen från 94 med alla syskonen.;) lite andra minnen men skit skoj att titta på;) kramar Maria

 6. Carita skriver:

  Vad trist att dem inte sparade nåt :( Min mamma har sparat en del fula ting, men det är kul att kolla på.. Jag brukade göra massa saker och slå in i paket då jag var liten :P haha! stackars alla som fick mina presenter med egengjorda saker ;)

 7. Therese skriver:

  Har rätt mycket sparat sen min barndom..hhela mina föräldrars gran var full med grejor jag och min bror gjort under åren.. har en hel drös med album min mamma har gjort med..tror det är 16 st.. nu har hon fått för sej att ha ett album med bilder på mej och min sambo.. och ett till våran hund.. lite överabisöst men ändå gulligt nu när man tänker efter.. så fin ljusstake han gjort..

 8. Maria skriver:

  Känner igen det där. Jag har absolut ingenting från min barndom, tror min äldsta syster har något ensaka foto på mig när jag var barn. Jag har inte ens ett dopminne. Kanske beror det på att jag var sist i en barnaskara på 5. Men tror inte mina syskon heller har något kvar från barndomen.
  Trevlig helg till dig och barnen!

 9. Ninna skriver:

  Min mamma sparade typ ALLT, kan säga att det var nästan för mkt på det hållet, man kan ju spara inom rimliga gränser kanske, så när jag flyttade hemifrån så hade jag mkt att sortera. det som jag behållt är sånt som jag har minne från och som har betydelse, dock är alla foton sparade, varför tar man annars en massa foton om man inte tänker behålla dom?

 10. Jana skriver:

  Jag har konstiga föräldrar och hade ingen idyllisk barndom. De har inte sparat någonting. De tyckte att allting var skräp. : (

  Jag har blivit raka motsatsen. Sparar allting och är himla nostalgisk. Ser fram emot när jag har egna barn då jag kan visa dem uppskattning och uppmuntra deras kreativitet.

 11. TinTin skriver:

  Oj… jag har det nog tvärtom med min barndom…
  Mamma har sparat ALLT från mig när jag var liten.
  Allt från snuttefilten jag hade, till barnteckningar, nappar, (jag använde inte själv, men jag sparade de jag hittade.) nallar, dockvagn, leksaker….

  Det var JÄTTEKUL att gå igenom allt, som jag nyss gjort, bara för ett par veckor sedan.
  Kastade det som inte var brukbart.
  Det som inte har sentimentalt värde loppar jag, om det är helt och rent.
  Och sånt som betydde MYCKET för mig, och som jag har massa minnen av det sparar jag så klart.
  Mycket skrot var det faktiskt, men en hel del minnen.
  Små lappar jag skrev från jag var 4 år, till gamla dagböcker upp till 12-års åldern.
  JÄTTEKUL!!

  Jag tycker det är viktigt att spara sånt till sina barn, så de får värdera själv när de är vuxna. Är de inte intresserade, så är det ju bara att kasta. Men jag tycker de ska ha möjligheten att välja.
  Jättebra att du gillar att spara på dig från pojkarna! :D Och visst blir man stolt när barna kommer hem med nåt egentillverkat?? :D
  KRAM på dig!

 12. Jessica skriver:

  Hmmm, jo, en hel del foton från när jag var riktigt liten. Både när man e extra finklädd och mer i bustagen. Ju äldre jag blev desstu sämre med foton dock

 13. Hanna skriver:

  Min föräldrar har sparat vissa saker, men inte allt.
  Sen hade jag också ett utbrott när jag bröt med mina föräldrar och försörde mycket för att straffa dem.

  Dock är jag inte så sentimental, inte ännu iaf, det kanske kommer :P

  Kul ändå att du tar insiativet att spara åt dem :D
  Finns så söta saker som kan väcka massa roliga minnen också!

 14. Mie skriver:

  Jag vill bli en likadan mamma som dig, du är helt bäst! :D

 15. Royal Orchid skriver:

  Då pappa var fotograf hela sitt liv, finns en vansinnig mängd foton, både studiotagna och i hemmiljö. När pappa dog så hittade vi även våra teckningar, tappade mjölktänder, olika små kreationer vi tillverkat i olika åldrar i dagis/förskola och skola… så, jo… här finns ett överflöd av sparade saker nästan ;)

 16. MansonDust skriver:

  Näe, jag har dåligt med sånt också. Inga sparade saker förutom nån inramad dagismålning som JAG slavat bort. Sen ett par dagiskort, men resten finns på negativ som aldrig framkallas.. (pappa fick korten, mamma tog negativen – jag träffar inte min pappa).

 17. GirlGoesMom skriver:

  Vi har en hel del sparat sedan jag avr liten tös… Bl.a. en fin bok med massor av teckningar och bilder sedan jag gick på dagis. Finns med en sångtext som kreativa lilla femåriga jag skrev till blinka lilla, hand och fotavtryck och en massa annat roligt. Tittar sällan i den, då det ligger nedpackat.. men jag skulle för allt i världen inte slänga den!

 18. ulko skriver:

  Jag har några få kort på mig. 1 kort när jag va 2år sen några när jag va större. Men aldrig när jag va en bebisen. Sen finns de lite gossedjur som jag än idag har i mitt sovrum som bebisen i magen ska få när den kommer ut :)

 19. Teres/Bidosa skriver:

  min mamma e en sån som sparar… ALLT! Till mina döttrars stora glädje… Alla mina My Little Pony-grejer leks de flitigt med! Å hela min smurfsamling! Hjääälp va grejer! Hittade dessutom en pärm som va full av teckningar som jag gjort på lekis… :)

 20. Marie skriver:

  På tok för mycket…

 21. Stina skriver:

  Mina päron har nog sparat allt som sparas kan. Teckningar (vissa är inramade och hänger på väggen fortfarande. Min favorit är min kreation ”Trollet i myrstacken” föreställande en grön kludd med prickar runt om), gosedjur, Barbies (som jag friserade ganska ofta. Alla är skalliga…), Lego, Playmobil etc etc. De har också, av någon anledning, sparat något jag gjorde i träslöjden. Det är liksom en svart träbit som jag har slagit ner spikar i och dragit snöre mellan dem. Snöret och spikarna bildar sen min hand. Och min pappa är en entusiastisk (och galet skicklig) fotograf och därför finns det bilder på mig och mina systrar över allt. Och en massa bandinspelningar när jag jollrar vid nio veckors ålder, när jag pratar vid nio månaders ålder etc. Det finns dock färre sådana grejer från mina småsystrar. Första barnet brukar få mest uppmärksamhet ;/

 22. Martina skriver:

  Jag har ett par lådor sparade sen jag var liten. Mest teckningar och gamla skolböcker.

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com