Cystan var inte det enda de tog från mig

Jaha – Så kan det gå – Shit happens
Innan operationen igår kom läkaren för att prata. Hon berättade hur de gör för att ta ut cystan. “Finns det risk att man måste ta bort hela äggstocken” undrade jag. Men hon sa att de sällan gör det – det är bara om det verkligen måste, för äggstocken är ju bra att ha och det är sällan man måste ta bort äggstocken för att det brukar gå bra att ta bort cystorna. Jag fick således känslan av att de skulle klara av att ta bort cystan och lämna äggstocken.

Uppvaket
Jag kände mig ganska lugn innan operationen. Jag har ju gjort detta förr – blivit nersövd, dvs. När jag sen vaknade från narkosen skakade jag vilt i hela kroppen och hade vansinnigt ont. De hade gett mig en dos morfin som inte hjälpte. När jag kom till uppvaket la de ett stort “rör” under täcket som sprutade in varm luft och sen fick jag en dubbeldos morfin till, och intravenös paracetamol och en oxycontin, sen började det lugna ner sig. De drog bort katetern och jag höll mig vaken ett tag innan jag flyttades till bakom väggen, andra sidan rummet.
Jag vet vad som gäller för att man ska få bli hemskickad. Man ska dricka och äta och kissa – så detta ville jag göra så fort som möjligt. Kaffet var ljuvligt och mackorna likaså – hade inte ätit på hela dagen och nu var klockan över 15. Jag gick in och kissade och sen kom läkaren och pratade med mig.

cystaSterilisering
Hon sa att hon förstod varför jag hade haft så himla ont av cystan – den var inte bara stor utan hade i stort sett kapslat in hela äggstocken så de fick plocka bort både äggstocken och äggledaren.
Och jag vet det låter konstigt men det hade kanske känts bättre om det var MITT val att plocka bort äggstocken och äggledaren. Eller åtminstone varit förberedd. Men nåja, shit happens, nu är jag en halv kvinna.
Jag frågade läkaren om detta innebär att jag inte kan bli gravid längre. Men jo, det kan jag. “Jaha, det var ju synd” svarade jag. Hon undrade om jag har barn och om jag inte ska ha fler. “Jag har tre barn och det räcker för mig” sa jag.
”Jaha.. om jag hade vetat det hade jag kunnat sterilisera dig när vi ändå var där, det hade tagit mig två sekunder att bara klippa av den andra äggledaren” sa hon.
Och då tänkte jag att Fan, nu missade jag en bra chans.. Kunde kanske gjort allt på en gång. Vi skulle pratat om detta INNAN operationen. För fler operationer – vill jag inte göra.

Tre nya håltre
Lottas Daniel kom och hämtade mig och vi körde in om ICA så jag fick handla hem först. Kaeli sov hos mormor och morfar men pojkarna kom hem igår när jag kom hem. Det var en lugn kväll. Magen är spänd och svullen och såklart jävligt öm och ett av de tre nya såren blödde en del. På sjukhuset hade de sagt till mig att förbanden inte skall bytas alls – efter att jag frågat om jag får med mig förband hem. Men om de hade vetat hur mycket jag skulle blöda så hade de nog gett mig extra..

Mina andra frågor
Jag har förvisso fortfarande frågor som jag glömde bort att fråga. Hur blir det framöver med mens och ägglossningar? Som jag förstått det så brukar man ha ägglossning från varannan äggstock varannan gång. Betyder det att jag kommer ha mens varannan månad (dvs efter jag slutat med p-sprutan)? Kommer jag bara ha ägglossning varannan månad eller kommer den vänstra äggstocken ta över ALLT..?
Om ni vet så dela gärna med er.

Du gillar kanske också...

8 svar

 1. Martina skriver:

  Jag har bara en fungerande äggstock och jag har då mens varje månad….tyvärr :-)
  Däremot så har man nog bara ägglossning då och då, det är ju inte alltid man har ägglossning varje månad även om man har två fullt funkionella äggstockar osv heller har jag förstått.

 2. Caroline. skriver:

  Det där med mens och ägglossning tänkte jag också på när jag läste din status på fb igår, men kände mig alldeles för pantad för att våga ställa frågan.
  Gött att se att du är lika pantad då ;)

  Hoppas läkningen går fint, kvinna! :heart:

 3. Malin skriver:

  Krya på dig!
  Du kommer alltid vara 100 % kvinna!

 4. Madde skriver:

  Min systerdotter har bara en fungerande äggledare/stock efter att hon (också) tagit bort en cysta.
  Till henne har de sagt att kroppen brukar överkompensera och att det är vanligt att den ensamma äggstocken släpper flera ägg än vad de brukar och att hon har stor risk/chans för att få tvillingar.
  Mens har hon varje månad som vanligt, vilket ju bör tyda på att hon har ägglossning varje månad…

 5. Maria skriver:

  Det blir nog mens varje månad iaf. Jag är inte ens säker på om de verkligen släpper varannan gång heller, när man har två fungerande.

 6. Man brukar ha mens, ägglossning eller ej. En del gravida får ju t.o.m mensblödning när mensen skulle varit ”på riktigt”.

 7. Den där Mona skriver:

  Kan ha helt fel men görs inte en sterilisering vaket nu för tiden?

 8. Hanna skriver:

  Jag trodde som du fram till idag, att äggen släppte från höger sida ena månaden och vänster nästa, men det var tydligen helt fel. Jag var på sjukhuset/kvinnokliniken senast för ett par timmar sen och min läkare där berättade om precis det här för mig då – att man har en dominant sida som oftast eller alltid släpper äggen och att om man som du har en äggstock känner den kvarvarande av det och kompenserar för den som opererats bort (alt. inte fungerar). Mens varannan månad, gud vad skönt det skulle vara!

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.