Dagens fundering: Återfall

Vi känner redan till de flesta återfall. Om alkoholister som faller dit igen och tar till flaskan, om knarkare som drar en lina igen på väg till återhämtning. Återfall.
Det finns många typer av återfall och vi ser det omrking oss dagligen utan att reflektera över det.

Återfall i förhållanden. Jag ser många av mina vänner som seperarerar men tar tillbaka/går tillbaka till sin partner. De kallar det en ”andra chans” (ibland tredje, fjärde eller till och med femte..) men det är en form av återfall.

Återfall till destruktivt beteende och/eller tänkande. När man tar tillbaka ett beteende man kanske vände sig till i sin bakgrund.

Och oftast är det återfallen som knyter knuten. Återfall är förrädiskt och det blir oftast värre och större. En knarkare som vid återfall tar en lina råkar ta en överdos. En alkoholist hamnar på sjukhuset och efter ett återfall i ett förhållande gör man korkade drastiska beslut för att rädda förhållandet denna ”andra chans” – blir gravid, tar huslån eller dyl. Har ni sett det, känner ni igen det? Har ni tänkt på det?

Jag har själv haft återfall förr. Ett väldigt hemskt sådant då jag återgick till ett destruktivt beteende som var en fara för mig själv. Som yin & yang var det faktiskt min räddning. Men jag kan inte lova att jag inte får något återfall i framtiden.

Hur förhindrar man ett återfall? Det tycks ligga latent i oss alla. Kan det vara vår medvenhet som håller oss från att trilla dit igen?

Du gillar kanske också...

12 svar

 1. Jessica skriver:

  Oj, det var verkligen en av livets större frågor. Jag vet verkligen inte…. Men i kärlekeslivet så handlar det nog lite om tryggheten. Trots att det kanske inte var bra så visste man vad man hade…

 2. Mitt Liv Som Jag skriver:

  Jadu… enda sättet att förhindra återfall är att vara stark. Att vara säker på att det är något man mår bäst utan och stå fast vid det.

  Frestelsen kommer alltid vara det svåraste för människan och beroendet kan vara oerhört stort.

  Bara att sysselsätta sig med annat när tankarna kommer. Slå bort dem och ersätt med positiva saker.

  det gäller att vara säker

 3. Emma skriver:

  Återfall är något som vem som helst (som syndat en gång?) kan råka ut för, sen spelar det inte så mycket roll vilken karaktär återfallet har. För mig kan det vara en fråga om disciplin (gällande sockerintaget), för andra är det inte lika enkelt. Det finns ju flera olika faktorer som spelar in. Ens omgivning påverkar en otroligt mycket vare sig man vill det eller ej och den kan även omedvetet lura en till återfall. Det är en förrädisk värld!

 4. Sarah skriver:

  Att förhindra ett återfall, tror jag många gånger handlar om att inte ge upp.
  Att fortsätta vara stark i sitt nya jag och inte falla tillbaka.
  Att bryta med de som förknippas till sitt missbruk, och att söka hjälp. (våga söka hjälp)
  Men, man är inte mer än en människa och i bland kanske man måste falla tillbaka för att verkligen kunna hålla sig i från det i framtiden.

  Har själv varit i ett missbruk, tagit mig ur det . Men har en nära anhörig som fortfarande får återfall i sitt, och det enda jag kan göra, är att försöka vara där.
  Som anhörig/nära vän, måste man hjälpa till att kämpa och slåss, för det är inte alltid man klarar det själv.

 5. MansonDust skriver:

  Ja det är väl många som inte kan leva med varann men heller inte utan. *iih*

 6. MaddeMad skriver:

  Jag blev precis lite…… (: Paff när jag såg smileysen men väldigt :D
  Jättesnyggt Maddi! Bra jobbat!
  Hrm d där m återfall. Alla har mer eller mindre TAGIT återfall i saker & ting. Men för mig handar återfall om något som är skadligt för en.
  Något människor ofta tar fel på är att de säger att man får ett återfall & det är fel fel fel *iih*
  Man tar ett återfall!
  Det är ens eget beslut, ens egen handling som tar ett återfall.
  Detta var verkligen roligt m dessa små figurerna haha *hah*
  *hart*
  *hart* *hart* *hart* *hart*
  *hart* *hart*

 7. Bimbo Boy skriver:

  Vilken fin blogg du har. :D

 8. Tale skriver:

  Hmmmm, I don’t like what I’m reading between the lines here *huh* I hope I’m a lousy reader!

 9. Mia skriver:

  De där med att leva och gå tillbax till dåliga förhållanden är en gåta. Alla vill vi ju ha kärlek. Men jag tror att många tror att genom sin kärlek kan förändra personer med missbruk, psykiska problem och andra konstigheter. Så klart har människor med problem goda sidor oxå (annars hade man ju antagligen inte fasnat för den personen från början) och man ”klänger” sig nog gärna kvar vid de goda siderna i kännslominnet – Vi hade ju de så himla bra då när vi….osv.
  Undertiden man lever i svåra förhållanden så tror jag att man bryter ner sig mentalt så man inte tror att man e värd eller förtjänar eller kan få något annat, man kanske inte tror man vill ha något annat heller. För på något vis har man tryggheten i detta kaus.. för man kan rutinerna och ”reglerna”…

  Ja några av mina tankar… de va precis detta jag hade tänkt skiva om i min blogg… men de sket sig när allt raderades innan idag.. :(

 10. Therese Anerland skriver:

  Det kan vara lätt att falla dit på något som man har haft.
  Tror att det enda sättet att låta bli att falla dit är att bryta helt och hållet. I vissa fall även flytta,byta nummer,byta ev gemensamma vänner mm.

 11. Anna skriver:

  …neeeeeeeeeeeeeeeej..!! *frown*

  :*

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com