ante omnis mea familia

Dagens fundering: Återfall

Vi känner redan till de flesta återfall. Om alkoholister som faller dit igen och tar till flaskan, om knarkare som drar en lina igen på väg till återhämtning. Återfall.
Det finns många typer av återfall och vi ser det omrking oss dagligen utan att reflektera över det.

Återfall i förhållanden. Jag ser många av mina vänner som seperarerar men tar tillbaka/går tillbaka till sin partner. De kallar det en ”andra chans” (ibland tredje, fjärde eller till och med femte..) men det är en form av återfall.

Återfall till destruktivt beteende och/eller tänkande. När man tar tillbaka ett beteende man kanske vände sig till i sin bakgrund.

Och oftast är det återfallen som knyter knuten. Återfall är förrädiskt och det blir oftast värre och större. En knarkare som vid återfall tar en lina råkar ta en överdos. En alkoholist hamnar på sjukhuset och efter ett återfall i ett förhållande gör man korkade drastiska beslut för att rädda förhållandet denna ”andra chans” – blir gravid, tar huslån eller dyl. Har ni sett det, känner ni igen det? Har ni tänkt på det?

Jag har själv haft återfall förr. Ett väldigt hemskt sådant då jag återgick till ett destruktivt beteende som var en fara för mig själv. Som yin & yang var det faktiskt min räddning. Men jag kan inte lova att jag inte får något återfall i framtiden.

Hur förhindrar man ett återfall? Det tycks ligga latent i oss alla. Kan det vara vår medvenhet som håller oss från att trilla dit igen?

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

12 tankar om “Dagens fundering: Återfall”