De sågade hans lilla ben..

En go vän till mig, Maria, har råkat ut för en hemskt olycklig händelse. Hela hennes familj har drabbats av vanvård och inkompetens. Det man som förälder är mest rädd för ska hända – hände. Nämligen att sitt barn blir skadat och det som svider ännu mer i  mammahjärtat är att man faktiskt la sitt barns hälsa och välmående i någon annans händer och gav de både förtroende och tillit.

Jag har fått Marias tillåtelse att publicera hela deras anmälan i sin helhet, för vem kan berätta bättre än de själva?

 

William blev gipsad den 6 sep för behandling av sin klumpfot. Barnortopeden hade först gipsat med kalkgips och sen plastgips över. På kvällen/natten fick William obehag och smärta i gipsade foten och vid rådgivning med 1177 bestämde vi oss att vi skulle åka in till akuten och få hjälp. Vi kom in vid 3 tiden. Sjuksköterskorna fick rådgivning av jourhavande ortopedläkare "S" att såga upp en "splitt" i gipset för att släppa på trycket. Då William varit gipsad ett flertal gånger så påpekade vi att gipset skulle plockas av som de gör på barnortopeden dvs. att man sågar av gipset från sidorna.

Sjuksköterskorna gick på den jourhavande-ortopedläkarens rådgivning som de fick via telefon. De började såga med gipssågen och William klagade på att det gjorde ont och efter en kort stund övergick detta till att han fick "smärtpanik", sköterskorna förklarade bort hans smärtor med att det kunde bli varmt när dem sågade. De avbröt sågningen och William fick lugnade medel, men det hjälpte inte, han var lika hysterisk! Men sköterskorna (3 st) höll William samtidigt som vi föräldrar skulle försöka hålla han stilla undertiden.

Efter dem hade jobbat i över en timme med att såga upp skåran gjordes ingen kontroll eller titt för att se hur det såg ut under, så uppfattade vi som föräldrar, att sköterskorna var väldigt osäkra på vad dem gjorde. Efteråt fick William lite smärtstillande citodon och först efter en timme fick han ro i kroppen och kunde sova i ca 2 timmar.

vi var sedan uppe en runda på barnortopeden när dem öppnade vid 8. Och dem tyckte att det var ett misstag att göra en splitt i gipset. gipset lindades bara in pga de vassa kanterna efter sågningen och ingen annan kontroll gjordes där heller. Och William fick citodon utskrivet för om smärtan återkom i samma grad när vi väl var hemma.

Under veckan som gått har vi inte känt igen vår William som har klagat till och från att det har gjort ont i foten, men eftersom personalen på ortopeden sa att William skulle ha lite spänningssmärtor i foten pga töjningen så har vi föräldrar avfärdat hans symptom att dem var värre än vad han utgav sig för.

men chocken var ett faktum när Williams ordinarie gipstekniker skulle avgipsa honom. Samma procedur med smärtan och panik fick William när gipsteknikern tog fram sågen , dem hann knappt börja innan han bad om nåd att sluta såga för det gjorde så ont och "sluta såga i benet".

Och dem beslutade även där att ge han lugnande. Efter den lugnande medicinen hade sin topp verkan bestämde dem för att fortsätta proceduren att ta av gipset, vi var fyra stycken som fick hålla William när han lika panikartat skrek i ren förtvivlan. Eftersom den ordinarie gipsteknikern är snabb så tog det under 2 minuter att få av gipset och, chocken blev ett faktum för både oss föräldrar och gipsteknikern samt sjuksköterskan. Där man hade “splittat” gipset vid vristen och språngbensleden hade det tillkommit ett "såg"sår på 3×2 cm, det var rött , irriterat och varigt , ett riktigt köttsår, 3 cm är ett stort sår för en liten klumpfot( svår grad PEVA) som är mindre och känsligare än vanliga fötter ,dessutom pga EDS (Ehlers danlos syndrom-bindvävssjukdom,överrörlighet) har William sämre läkningsförmåga , sämre blodcirkulation och tendens till få grövre ärrvävnad. Något som kan hindra hans framtida rörlighet i foten. Det var jobbigt & chockerande för oss att se hur hans lilla fot hade fått en sån skada och sedan haft den i en veckas tid.att detta har åkommit av att dem som sågade spliten och tagit i för hårt samt gått för djupt i gipset. något som vi har förstått under av gipsningarna att detta skulle vara omöjligt då "sågen" skall per automatik stänga av sig när den är igenom gipset.

vårt förtroende för akuten är för närvarande raserat , eftersom vi kommer ha många täta besök där pga Williams sjukdom & handikapp kommer det ta tid att återfå tryggheten. speciellt för William.

William Malmgren med föräldrar

Ja, vad säger man..  Ni kan läsa mer om Maria och hennes familj på http://www.mariamalmgren.com/
Har ni tankar, åsikter, idéer om saken så lämna en kommentar!

Du gillar kanske också...

19 svar

 1. Vesslan skriver:

  :cry: Inte utan att man känner en sådan rädsla när något händer sitt barn. När jag läste detta första gången för ett par dagar sedan blev jag helt paralyserad. Hur det än är så litar man så mycket på vården att tanken att de ska göra fel känns egentligen absurd. MEN de är ju också människor, vi kan alla fela. MEN inte flera stycken flera gånger i rad.
  Ibland undrar jag vilka arbetssätt de arbetar efter, på mitt jobb (industriarbete) är det ett konstant arbete för hur vi kan förbättra oss, arbetssätt, ergonomi och framför allt säkerhet. Vad gör vården för att säkerställa att de arbetar på rätt sätt?

  :rose: till alla drabbade

 2. Jessica skriver:

  Min tanke är rädsla och panik. För det är ju så att är man sjuk/barnet sjuk så vänder man sig till vårdcentral/akut eller folk som ska vara kunniga enligt beteckning. Men när man väl är där så får man inget förtroende alls. Dom ger sig på med gissningar och kör på att det är nog deta istället för att undersöka ordentligt för det tar ju för lång tid. Jag ber till högre makter att Isak aldrig kommer bli så pass sjuk att det kräver större engagemang från deras sida för det engagemanget kommer vi ändå aldrig att få. Det är sorgligt och framförallt jävligt skrämmande

 3. carrolie skriver:

  Men uchamej, lilla vännen då.
  Det enda jag kan tänka och hoppas på är att detta inte blir ett paniskt minne för honom eller orsakar lidande längre fram med ärr-vävnad och liknande.

  Hoppas verkligen att någon tar ansvar för detta så att det händer något med anmälan. :rainbow:

 4. Zanna skriver:

  Hoppas verkligen att dom anmäler händelsen! Gud vad hemskt :( och stackars lite !! Gud vad ont det måste göra :(
  Ryser i hela kroppen !
  Sjukvården är inte bra i dagens läge! Allt skit händer hela tiden för alla är stressade ! Dom har inte
  Personal så det räcker och dom Har inte råd att anställa fler och pga av detta blir det stressigt och dom gör det slarvigt! Dom borde fan anställa fler och tänka på människornas bästa!!

  Detta va ju helt sjukt :(
  Lider verkligen :(

 5. Sarah skriver:

  Helt sinnes sjukt! Stackars stackars William :(

 6. MariaMalmgren skriver:

  Tack maddis för att du hjälper oss att Få ut Williams historia . Öka medvetenheten . Tack från oss<3

 7. eivor skriver:

  Detta är ju helt sinnessjukt, hoppas William får upprättelse och att han slipper fler sådana traumatiska händelser-

 8. Therese.A skriver:

  Usch va hemskt :cry:
  Stackars William.
  Förstår inte varför det blir så inom sjukvården. Totalt vansinne.

 9. Emma skriver:

  Whaat? Vad är det för sorts sjukhus som inte ens tar kontrollkollar benet/foten om barnet i fråga har blivit panikslaget?

  Nä fyfan, jag hoppas verkligen William får rätt.

 10. Patruska skriver:

  fy fan..jag mår illa när jag läser hur det verkligen kan gå till ute i sjukvården

 11. morrster skriver:

  Jisses vilken soppa!
  Jag arbetar på ortopeden och jag har aldrig hört talas om att det skulle gå att såga igenom. Vi har ngn speciell såg som ska förhindra detta. Fyfaaan jag kommer ALDRIG mer såga ett gips…. :(

  Så här får det inte gå till! <3 till er.

 12. mimmiesophie skriver:

  Fy faan! Det är fruktansvärt!

 13. titti skriver:

  Jobbar på Akuten, går gipskurser och intro nu, har heller aldrig hört att man kan såga ibenet.=/ Stackars lilla William..

  • admin skriver:

   Då tycker jag du kan dra upp denna händelsen och ifrågasätta och spida lite information och kanske förhindra att fler sådana ”olyckor” händer igen <3

 14. nalle333 skriver:

  Herregud vad hemskt! Jag blir helt kall..

 15. Emelie skriver:

  Herregud… Är helt kall och stel i kroppen med en klump i halsen och panikkänslor i bröstet… FYFAN vad hemskt!!!
  Jag kan inte ens föreställa mej skräcken, smärtan och paniken lille William måste ha känt… Och hans stackars föräldrar… Jag vet inte vad man ska säga, måtte vården ta detta på allvar och UTBILDA mer om gipsning så att detta ALDRIG kan hända igen, men förgäves är skadan redan gjord på lilla William… Fy så hemskt… Fy för helvete vad hemskt…

  :heart:

 16. Tamagal skriver:

  Ja vad ska man säga om bar sjukvården idag? Jag har själv som förälder upplevt det fruktansvärds när det går fel… För fel…

  http://www.youtube.com/watch?v=1s6nGj1fG5k&sns=em

  Inget någon kan göra gör det ogjort.
  Våra barn har lidit och lider fortfarande vid återbesök och av sina föärldrars oro. Det är sjukt.

 17. Själv drabbad skriver:

  Även om detta skrevs för länge sedan, är ämnet aktuellt även i dag. Blev upprörd och kände att jag var tvungen att skriva…
  Jag är 42 år, och fick mitt gips uppsågat pga att jag fick panikångest av att ha gips…
  De började också med att såga upp en skåra i gipset, och ”sågade/brände” mig på benet, 2cm långt var såret…
  Så visst förekommer det att man blir skadad vid uppsågning av gips, trots att det sägs att sågen inte ska kunna skada huden…
  Nu var jag ju vuxen och kunde säga till när jag kände att det gjorde ont, ändå fick jag höja rösten ordentligt innan de tittade efter. Först hette det (som de tydligen sagt i ovanstående fall också) att det kan kännas lite varmt medan man sågar…
  Men jag menade på att jag faktiskt kunde känna skillnad på värme och smärta…
  Inte en ursäkt fick jag, bara ett konstaterande om att, ja det råkade visst bli ett litet märke…

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com