December: födelsedagar & jul 

Tänk att min lilla tjej fyller 25 i år. Jag vet det låter som en klyscha och jag låter väldigt gammal när jag säger det men jag minns ju faktiskt när hon sprang omkring i blöjan. Ja ni har säkert redan kunnat lista ut att jag menar Lizette. 

I december ska Lizette ha kalas. Hon hatar att jag kallar det kalas och påpekar det varje gång jag säger det ”FEST!! INTE KALAS!!” Haha! 
Det kommer bli en riktig dundersuccé är jag säker på. Tema, dekorationer, mat, tårtor, ballonger och glitter. Jag har bidragit med idéer och fått uppgifter av Lizette. Hon snackar tårtor och cupcakes och cakepops med mig. Så det föll tydligen på min lott. Spännande! Jag vågar nte säga att jag inte kommer så jag får göra en visit. Tar med barnen och hälsar och kör hem innan alkoholen plockas fram. Alkohol är inte min grej längre. Det ska bli så kul att se hur hennes planer går i lås. Hon gillar sånt här, märker jag. Och h det är hennes grej – hon är duktig på det. Projekt. Det där med att planera och fixa inför något. Som när hon köpte lägenheten och skulle renovera och inreda den. Bestämma vad som skulle vart i huvudet sen få ihop allt. Som med festen. Hon är väldigt bra på sånt. 
Jag fick en annorlunda idé som present åt henne. Jag är en storshoppare på Ebay. En del man köper är skit men ibland kommer man över guldgruvor. Så jag har beställt massa smågrejor åt henne som dimper ner i hennes brevlåda när hon minst väntar det. Varit så många månad och fortsätter fram till december åtminstone. Alltifrån nagellack till smycken och smink och annat småroligt. För jag vet själv hur man älskar att få massa ebaypaket i lådan. 

25 alltså. Min lilla tjej. Mina barns syster/moster/extramamma/familj. 

Förutom Lizettes födelsedag och fest så har dessutom Phini, Meelo och Eljena födelsedagar i december. Phini var vuxit ifrån det där med kalas, Meelo är för liten för att engagera sig men Nena vill säkert ha barnkalas med klasskamrater osv.  Mig veterligen har hon aldrig haft det, trist.  Så det kan vara skoj, att kunna fixa ett kalas åt henne. Hon börjar ju växa ifrån  det där med prinsessor och gull så jag överväger ett disco. Givetvis gör jag hennes tårta som varje år. Tårtan är lite av en big deal hos oss. Tjejerna speciellt har önskemål. Sist var det Kaeli som ville ha Moanatårta och det fick hon. Nena önskade ett år en tårta med prinsessor och det fick hon och den blev ju så fin! Ska bli spännande att se vad hon väljer i år. 

Och efter alla dessa födelsedagar är det jul. Första julen utan mina föräldrar och deras traditioner. Detta året gör vi som vi själva vill och jag längtar. Det ska vara nya för hela slanten. Inga tider. Ingen stress. Ingen brunkål eller Janssons. Och vanliga skitprinskorvar. Jag är säker på att mina föräldrar också tycker det ska bli skönt att slippa fira jul med oss. Min pappa trivdes aldrig med det och visade sitt missnöje tydligt på julaftnar. 
Däremot säger Lizette att hon kanske kommer hit på kvällen på julafton. Hoppas hon gör det, hade varit så mysigt!

December alltså. Den dyraste månaden på hela året. Särskilt för oss. 

Vilka traditioner har ni till jul? Nu måste vi ska skapa vår egen jul så kan det vara skoj att veta hur andra gör. När äter ni julmaten? När öppnas paketen? Kommer tomten?  Kollar ni Kalle Anka med barnen? Spelar julmusik? Vad äter ni? Bomba med er jul! 

Du gillar kanske också...

23 svar

 1. Linda skriver:

  Dett året ska vi prova annat än julmat på julafton.
  Det är ändå bara jag dom äter diverse rätter på det där julbordet, ungarna och Micke käkar bara köttbullar och prinskorvar.
  Så i år har vi bestämt att göra en buffé tillsammans med barnen som innehåller alla våras absoluta favoriträtter. Barnen får välja vars 2 rätter.
  Kan bli intressant.
  Gillar vi det blir de vårt nya “Julbord” framöver.
  Och jag får ju ändå min riktiga julmat med jobb..

  • admin skriver:

   Vilken bra idé! Återkom sen om det var lyckat eller ej! Vad blir det för rätter gissar du på?

   • Linda skriver:

    Skulle gissa på att det kanke blir lite pannkakor, lite tacos, makaroner, köttbullar, blodkorv.
    Jag hoppas att idén går hem bara.
    Sålänge barnen blir nöjda och mätta så kan jag inte bry mig mindre om julmaten.
    Nöjda barn=nöjda föräldrar?
    0    0
 2. Kattis skriver:

  Kalle Anka är ett måste! Om vi firar på själva julafton vilket inte är helt självklart i vår familj/släkt med styvbarn hit och dit (firar vi inte på julafton så är julafton ingen speciell dag typ, vi äter något gott men inget annat fixande). Kalle står dock mest på i bakgrunden – barnen är sådär intresserade och dom vuxna fixar det sista med maten under tiden. Vi brukar äta en stund efter att Kalle är slut. Jansson har jag precis lärt mig äta och det är numera en favorit för mig. Så har vi såklart också köttbullar och prinskorv och lite sådär traditionella svenska maträtter, men också finska lådor (lever-, kålrots- och morots-) och karelska piroger med äggsmör (som är det bästa

 3. Sarah skriver:

  Vi äter alltid vad vi vill, oftast tacos, öppnar julklappar hela dagen, skippar tomten, och bara myser. I år blir det lite annorlunda då kompisen som alltid är med oss åker utomlands o gifter sig, och min pappa som också brukar vara med dog i augusti. Så det blir nog bara vi fem. Och vi har inte köpt en endaste julklapp eller födelsepresent än.. (min blivande tolvåring fyller den 15/12) och det blir nog inga massor detta året då vi ska köpa lite dyrare julklappar (har några stora grejor vi tänkt)

  Om vi har julmat, är jag nöjd om jag bara får göra min laxtårta, den kan jag äta hela dagen lång, men den gör jag nog oavsett. Så får det bli tacos också..

  Jag ser inte fram emot julen öht och någon julkänsla finns inte
  0  0
 4. Jessica Andersson skriver:

  Vi firar vartannat år med min familj och vartannat med makens familj på julafton. I år är det makens familj. Jag jobbar till 14.20 så vi kollar troligtvis Kalle hemma innan vi åker dit. Efter Kalle brukar maten serveras och tomten brukar knacka på vid 18.30 tiden. Efter paketöppning så brukar de vuxna spela spel och barnen leka med sina klappar. Ja men typ så. Ser liknande ut med min familj , skillnaden där är att det blir mer klappar även till de vuxna

 5. Marie skriver:

  Jag bryr mig inte så mycket om Kalle, men Karl-Bertil sitter jag löjligt bänkad framför. Vi har aldrig haft så där särskilt inrutade, traditionella julaftnar, och julmaten är rätt blaha-blaha så vi äter nåt annat gott – typ helstekt oxfilé, Hasselbackspotatis, vitlökssmör, kantareller, nån god sås och grönsaker. Eventuellt äter de som gillar det lite sill och potatis till lunch. Vi har en son och firar vi med mina syskon är det ett gäng barn till. Barnen får rätt moderat med paket – hellre kvalitet än kvantitet. Vi ser det lite som en “vanlig dag” bara att vi alla är lediga samtidigt och kan umgås och äta gott, allt lullull runt omkring är rätt sekundärt. Vi umgås gärna i familjen men är inte särskilt traditionsbundna. Det jag ser fram mest emot är att åka hem till familjen i Värmland och stanna till trettonhelgen så Miro får ordentligt med kvalitetstid med både mormor och kusiner. Stressen släpper lite när jag kör över länsgränsen (bor i Örebro numera) och jag vet att det finns fler som kan hålla ett vakande öga på Miro (2,5 år) som har diabetes och jag kanske kan få slappna av lite för det finns andra som kan ha koll på blodsockret.

  • admin skriver:

   Det måste vara jobbigt med barn med diabetes. Men skönt att ni får hjälp under julen iaf. Kan tänka mig att mycket stress lägger sig då.

 6. Charlotte skriver:

  Vi firar jul hos svärföräldrarna – barnens faster leker med barnen, svärföräldrarna lagar mat och jag och mannen sitter i varsin fåtölj, läser skvallertidningar, tittar på TV och dricker Julmust….sen äter vi, delar ut julklappar, sen leker faster med barnen och deras nya klappar, svärisarna diskar och fixar fika och vi sitter återigen i varsin fåtölj – sen fikar vi, äter julgodis och sen åker vi hem!

  Ganska lagom ansträngande julafton faktiskt ?
  0  0
 7. Malin skriver:

  I år så flyttar vi straxt innan jul så detta år är det minimalt med julpynt/julgodis/julmat. Vi brukar fira jul hos oss men nu när vi flyttar så styrde vi av julplaneringen.
  0  0
 8. Ellen skriver:

  Vi firar jul här hemma hos oss och alla i familjen som vill är välkomna. Vi äter vid 13 och då är det traditionellt julbord. Kalle Anka kl 15. Julklappar efter det. Vi leker julklappslek som är hysterisk och oftast har vi corona-turnering på kvällen. I år kommer jag få lämna familjen vid 20.30 eftersom jag börjat jobba och jobbar natt hela julhelgen.

  Jag värderar umgänget högst ?

 9. Ellen skriver:

  Och visst ja…grattis till Lizette!
  0  0
 10. Lina skriver:

  Brukar köra traditionellt rakt igenom. Sedan min farmor dog för 5 år sedan så har vi kört varannat år med min familj och det andra med sambons. Hans familj bor 30 mil bort, samt att hans bror har grav autism och behöver ha det på ett visst sätt – annars hade ju det ultimata varit att alla firade hos oss.

  Förra julen var min pappa alldeles nyseparerade och satt och grät hela julafton.

  I år är det sambons år men då pappa bara har mig och barnbarnen så har jag inte hjärta att låta honom sitta ensam på jul – så blir vi hemma o firar med min sida igen. Inte mig emot dock då svärföräldrarna vägrar släppa alkoholen trots att vi bett dom för barnbarnens skull. Glad att sambon förstår och inte blivit alltför sur för att vi stannar hemma i år.

  Min far och min mor går inte ihop så det blir fm hos oss med pappa och på kvällen hem till mamma dit Tomten kommer. Så får pappa sitta hemma hos oss o se på tv eller nåt under tiden då han vägrar vistas i samma rum som min kära mor, haha! Curling på hög nivå här!
  0  0
  • admin skriver:

   Jag håller med dig där. Alkohol och jul hör inte ihop. Julen är för mig barnens högtid främst.
   Väldigt skönt att din sambo inte blir alltför sur utan förstår! Jobbigt vore annars.

 11. Emma skriver:

  Vi brukar vara hos grannen aka mina föräldrar. Detta året flyttar hela släkten julafton till den 26:e då vi får barnen.
  Vi brukar samlas 14-14.30-ish, knytkalas då alla har sin uppgift att fixa en specifik grej (blir inte så jobbigt att rodda julen då). Allt som folk inte äter är bortskalat. Kalle vid 15, mat efter det, gröt + tomte + julklappsspel efter det och alla är mätta, trötta och klara med julfirande ca 21.
  Inget klydd med timmavis av dryga grejer, inte en familj som ensam står med allt, alltid gemensam framdukning, undanplock och Gud nåde den som försöker ta disken ur fasters händer…

  • admin skriver:

   Fantastiskt. Det tycker jag är den absolut bästa lösningen om man firar med andra. Och att dessutom hjälpas till med disk och stöd osv (man skojar inte bort juldisken!!)

 12. Emma skriver:

  Här hemma blir det bara julmat som barnen får välja, jag jobbar mest troligt fm och blir sent firande. Men i övrigt ska vi bara vara hemma och ta det lugnt. I princip en vanlig dag fast med julklappar.
  0  0

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com