Det där med hunduppfostran!

Det är så jävla lustigt det där. Förvirrade och lustigt.
Alla hundsidor/forum man läser säger så olika saker och hundtränare säger också olika saker. Vem fan kan man egentligen lita på? Egentligen?

En del säger att hundar som juckar försöker klättra i rangordning. Att det är ett dominansbeteende. Andra säger att det är nonsens, att hundar aldrig försöker klättra i rang på människor. Vissa säger att hundars juckande är lek. Likadant när hunden klättrar på en.

En annan sak är det där med frenetiskt slickande, som Leo håller på med. Framförallt öron vill han slicka på men kan nöja sig med armen eller magen om han får tillgång till det.
En del säger att det är underkastelse, att han visar han är snäll och söt. Några säger att det är dominans och han försöker klättra i rang. Några säger att det är stressrelaterat, att det är en osäker hund. Några säger att det bara är kärlek. Somliga säger man ska ”fya” andra säger att man inte ska göra det.

Man blir lagom irriterad. Kan inte folk ENAS om en sak och hålla fast vid det?!

Du gillar kanske också...

11 svar

 1. Chathrine skriver:

  Känner igen det där. Vår är nu könsmogen och juckar bara då han är uttråkad. Då jag talar i tfn, så sitter han klistrad på min vad. :-) Jag säger till, för det är inget beteende jag vill ha kvar. Du har ju barn, och jag med. Finns hur många råd och förstå-sig-påare där med.
  Själv så läser jag böcker om jag finner ett problem och sedan litar jag på att jag själv vet vad som passar min hund bäst.

  Vi har en nakenhund. De flesta nakna som föds till vintern blir inte rumsrena direkt. Ganska självklart egentligen. Jag vill inte heller skita i en snödriva då det är 20 minus. Fanns hur många råd som helst. Jag tänkte att vi väntar till våren. Nu är det rent nästan överallt och på 2v är vår 95% rumsren. Som jag trodde. :-)

 2. Emma skriver:

  Gillar du inte det så avbryt honom.

  Vissa hundar kan få sk överslag, dvs dom vet inte vad dom ska göra. Min ena hund, hon börjar tokklia sig när hon får ett överslag. Vet en annan hund som slickar sig själv och andra frenetiskt.

  Jag kan inte säga vad han gör, men gillar du inte det så avbryt honom.

 3. Jessica skriver:

  Kan ju vara att det är olika beteenden för olika hundar och varför just din hund gör sånt kan vara vilket som. Själv juckar jag får jag bara när jag är kåt :silly:

 4. Soya skriver:

  Jag tror mer på kärlek. Min tös slickar också och bara för att visa sin kärlek och kanske en gnutta underkastelse.

 5. Kattis skriver:

  Ja olika skolor finns ju överallt.. man får läsa all ”information” och läsa av sitt djur och sen dra egna slutsatser helt enkelt :)

 6. Merlyn Jarlhov skriver:

  Staffar är kända för att slicka örsnibbar, vet inte varför men det älskar det hahaha.. Sen slickandet så kan jag bara tala för Cilla och hon gör det för att visa kärlek och speciellt extra då jag masserar henne :)

  Enklast är nog att bara lära sig hur just Leo fungerar och man märker ganska snabbt om det är dominans.. Cillas slickande har jag stoppat en hel del för jag är inte så förtjust i att hon slickar på mig, vare sig om det är för att hon visar hängivenhet eller om hon vill slicka bort min bodylotion vilket hon älskar att slicka på hahah den lilla knasten..

  Alla hundar är olika så ta Leo precis så som du upplever honom.. Känner du att han är slickfantast och hängiven så låt det vara, inte lönt att lyssna och läsa allt för det är som du säger man blir rent förvirrad :)

 7. Lillasyster skriver:

  Tja eller så inser man att alla hundar är individer och beter sig – och således bör bemötas – olika.

 8. Emma skriver:

  Jag har aldrig hört att det är nonsens, att det här med juckandet och klättrandet INTE skulle vara ett dominansbeteende.
  Sen vet jag iofs vissa hundar som gillar att sätta tassarna på axlarna för att man kommer åt bra att klia dem på magen, but still – they get you to do it, like a boss.

  Vad gäller slickandet vet jag inget om nån speciell förtjusning hos staffar som Merlyn säger – mest för att jag inte har nån erfarenhet av dem.
  Dock har iallafall jag fått lära mig att slickandet är ett tecken på att ställa sig in och underkasta sig, ffa vilda hunddjur slickar i mungipan på de med högre rang.

  Sen huruvida nåt av det stämmer på Leo, det är i princip bara till dig att avgöra.

 9. Thina skriver:

  När jag fostrar min hund har jag testat olika sätt för att se vilket som funkar. Gick tex valpkurs och deras tips funkade inte alls på min hund…

  Och det som funkade på mina tidigare hundar funkar inte på denna.

  Slickandet tror jag är fjäsk min förra hund höll på så och han va väldigt osäcker medan äddie nästan aldrig gör det

  Däremot är min nuvarande hund brutalt dominant men han har inte juckat men när han va yngre ville han klättra i rang genom att tex morra på min fru om hon skulle gå och lägga sig och han låg där..
  Han såg henne som nån man kunde putta ner lite men hon lärde sig och blev tuffare. Tack och lov :)
  Så just rang ordningen får man passa.

  Men annars testa dig fram :)

 10. Helena skriver:

  Grejen är väl den att man aldrig kan isolera enskilda beteenden utan det är en kombination av kroppsspråk, energinivå mm Precis på så sätt som gör att det är så oerhört lätt att feltolka tex en osäker och rädd hund för en aggressiv. Men kan man läsa hundar tittar man på hela hunden – öron, position, läte, mungipor, svans, ragg…

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com