Don’t mess with my hair!

Jag vill inte påstå att följande tankar rör alla kvinnor men jag har märkt att merparten kan komma att instämma. Om hur vi identifierar oss med vårt hår och lägger vår personlighet däri. Om varför det är nästintill traumatiskt att göra en dramatisk förändring med håret som om det nästan påminner om att gå naken på Sergels Torg i trafikrusch. På gott och ont, dvs. Även om topparna bara blivit 5 millimeter klippt för mycket kan somliga kvinnor få panikångest och letar fram den största mössan man kan hitta på H & M.

Varför hör man sällan en man gnälla om sina bad hairdays?

Jag satt och kikade på Oprah på TV3 igår vilket händer väldigt sällan. Oprah hade en makeover dag där hennes ihop plockade team med stylister skulle göra 100 hårklippningar på 48 timmar. 99 kvinnor och en man fick ny frissa. Håret som klipptes av donerades till en cancerfond för att göra peruker. Där fick vi se kvinnor som inte klippt håret sedan 1974, som haft samma frissa och färg sedan de var 13 men de var redo för en förändring. Och det var stort. Kvinnor kom med värsta snyfthistorier om att vara småbarnsmorsa och inte hinna med sig själva. En kvinna berättade i tårar om hennes sjuka pappa som hon tar hand om och hinner inte med sig själv. Tänk vad mycket kvinnor kan associera håret.
Och när det sedan klippts och stylats sa de flesta kvinnor hur de kände sig lättare, som om en börda släppts från deras axlar och hur det symboliserade en nystart i deras liv.

Jag har sett det förr, på nära håll, jag har själv gjort det. Minns ni det, mina kära vänner? När min man lämnade mig i oktober 06, vad var en av de första sakerna jag gjorde? Mina jag och mitt hårStylade håret. Jag klippte av mitt långa risiga hår och fick en käck frissa. Men det var i och för sig inte det enda jag gjorde och förändrade. Jag tog itu med garderoben och resten av mitt liv med. Men det började med håret som åkte av – det symboliserade min nystart. Inte långt därefter gjorde jag det igen – klippte håret kortare, la slingor i håret och klippte till en jävligt cool & snygg frissa. Och som ni vet, månader därpå skffade jag mina långa svarta dreads, som jag drömt om sedan mina tonår. Utan att tillägga att förra året förändrades mycket i mitt liv och flera gånger om. Det tog ett tag – och ex antal frissor innan jag fann mig själv.
En annan vän till mig är nysepererad. När jag träffade henne på en fest kort efter uppbrottet kände jag knappt igen henne. Hon hade stylat håret med en ny dramatisk snygg färg och klippt till sitt långa vackra hår.
Det är faktiskt oftast så – att det första en kvinna en fixar, efter seperation – är HÅRET.

Det är klassiskt för kvinnor när vi antingen lämnar våra män eller själva blir lämnade – vi börjar med håret, som om roten till allt ont sitter i självaste hår roten.

Och min kära vän Lotta är inte annorlunda från oss andra kvinnor som nu fixat till sitt hår. Hon har dock inte vare sig blivit lämnad av någon make eller lämnat sin partner men jag undrar om hon inte känner av ett behov av förändring i sitt liv – oftast är det ju det som symboliseras med en hårklippning eller styling hos kvinnor. Denna gången klippte Lotta ganska mycket av sitt hår och la slingor vilket för henne är en jävligt big deal. Hon visste inte om hon tyckte om det eller inte och jag anade en viss panik när vi smsade varandra efter hennes hår makeover.

Så är det, mina vänner.
Don’t mess up my hair.

Du gillar kanske också...

15 svar

 1. Sarah skriver:

  Jag fick ett ryck och rakade av mig mitt hår i slutet på förra året, bara sådär. Och helt utan andledning mer än att jag var jäkligt trött på det.
  Men gud vilken befrielse det blev. Inte snygg eller vackert på något sätt, utan bara n skön jäkla befrielse.
  Tänk att hår kan göra så mkt.

  Hur är det i ögat i dag?

 2. patruska skriver:

  hur e det med ögat?

 3. TuffLoysan skriver:

  Tycker du passade allra bäst i frisyr nr 2 och 3. Dom var riktigt snygga. Men det är snyggt som du har nu med, absolut. Skulle åxå vilja göra nån lite större förändring, men alltid så blir det bara lite på topparna och färgning. Att man ska va så feg..

 4. Mia skriver:

  skrattar… då skulle ni träffa min sambo..han klagar allt för ofta på bad hair day. Vissa dagar e jag tacksam att de finns mössor så jag kan få med honom ut i alla fall… så de e inte bara tjejer!!
  En sak som jag tycker e svårt e att hitta bra frisörer..

 5. Anna skriver:

  Ja jag håller med Mia min sambo och också jätte noga med hur han ser ut i håret (även fast han inte har så mycket hår) Medans jag inte bryr mig så där jätte mycket. Jag tyckte att du passade bäst i frisyrerna nr 2 och 4.. =) men alla va jätte fina… Hur är det med ögat idag!??!

 6. Louise skriver:

  Det är faktiskt sant det du säger.. Håret är roten till all förändring! :)

 7. Ninna skriver:

  japp det är så sant så, tänk att en hår förändring kan få en att må så bra och känna sig piggare, gladare och snyggare. hur håret mår är själva grunden till hur man själv mår :-)

 8. Lotta skriver:

  Panik.. panik?? Det va inte rätta ordet.. det va en ångest, depprisson, det va skräck.. fy fan aldrig mer klippa mig!!

 9. Linda skriver:

  Det där stämmer så jävla bra! Början till förändring ska alltid komma från håret av någon anledning. :)

 10. Jessica skriver:

  Mitthår är definitivt min största assocear. Den får utstå mycket samtidigt som jag lägger ner enormt mycket pengaroch tid för att vårda det med. Det har varit långt hår som gällt nu på senaste, gjort många färgningar, slingor, permanenter. senaste var att jag färga det jättemörkt, men dock inte svart men tätt inpå. Det är skoj att förändra håret, hela en själv får en helt ny look ju. Sen ibland misslyckas det, det e mindre skoj. Senast jag permanenta det blev jag jättemissnöjd, så mycket pengar till ingen nytta men jag grät alltså när jag såg mig i spegeln så det var nödvändigt ont att förstöra den frissan

 11. Marie skriver:

  Jag gillar inte riktigt din blick på den första bilden av de fyra. Den är läskig på något sätt. Ser inte alls ut som dig, fastän att jag vet att det är du. Det är som om du är en helt annan människa. Blev nästan lite rädd för din blick, precis som om man ”ser” att du mår dåligt nånstans där inne. Ingen lycka i blicken liksom. Scary. Men ja, i övrigt håller jag med om håret :) Ha en nice vecka.

 12. MaddeMad skriver:

  Det är VÅR bästa kändis stylist som fixade vårt hår innan han drog till Tysklad till pojkvännen. Kom tillbaka Omar!!!!
  Jag klippte inte mitt hår på 1 -1.5 år mellanrum tills min käre kusin började med sina magic fingers. Och nu e d några månader sen sits för han har flyttat. Jag har långt hår, jag har d nästan alltid uppsatt. Jag lägger inte ner mkt pengar & när jag väl vill göra det (man får sina ryck) då så vill jag veta att d böölir snyggt OCH nu när Omar e borta så ser jag ingen möjlighet i det. Klipper väl 1 gång till innan sommaren kan jag tänka mig, topparna då ja..

 13. MaddeMad skriver:

  Men när Omar kommer tillbaka då blir d andra bullar :D

 14. MaddeMad skriver:

  Jag har haft kort lite pojkfrissa. Men klämmor & massa spray så blev d snyggt. Sen har jag haft 80 tals frissa m permenent. Kort uppe på hjässan & en årslinga ner vid nacken. Olika färger, garn i håret när jag var rejvare hehehe, Page, JÄTTE långt, krulligt igen, Uppklippt på olika sätt….

 15. Tale skriver:

  Jepp, I’m sure one of the first things I would do if B and I broke up would be to cut my hair. Because the only reason I have long hair is because he likes me to. I know, I know, I shouldn’t let him decide my haircut. But he says that if I have short hair, he can have a moustache. And I’ve seen old pictures of him with that – looks dreadful! Can’t have him going around like that!
  So that’s my sacrifice in this relationship; living in a house in the suburb and having long hair. Nothing compare to what I get, but still…..

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com