E du förveden, din fubbick?

SkåneNär en flicka talar skånska, är det nått som gör mig så varm. De underbara orden sjöng Danne Stråhed och flyttade upp oss skånska kvinnor ett litet steg och gav oss en plats i Sverige och Frida har lyckats ta några trappsteg till i vår ära.

För några dagar sedan ville punktSE att skånskans favoritord skulle röstas fram och resultatet lyder:

1. Fubbick = idiot (31.3 %)
2. Hialös = otålig (19.0 %)
3. Räligt = äckligt (17.4 %)
4. Förtröden = avundsjuk (8.6 %)
5. Ännaklämd = bekymrad (6.7 %)
6. Tradig = tråkig (5.8 %)
7. Pjodd = gråsparv (4.2 %)
8. Förveden = nyfiken (3.0 %)
8. Bobbe = stropp (3.0 %)
10. Schatte = mes (0.9 %)

Jag får erkänna att vissa av orden har inte ens jag hört talas om, men de flesta orden använder jag som oftast i mitt vardagsspråk, exemplevis tradig & rälig. Fubbick ligger också på min lista av bra ord.

Andra ord som ni norröver kanske inte hört:
Hialös = Rastlös.
Klydderöv = Krånglig person.
Ännaklämd = Bekymrad.
Rullebör = Skottkärra.
A du = Men hallå!
Kamma daj = Skärp dig!
Gump = Rumpa.
Abekatt = Härmapa
Grebba = Flicka
Ålahue = Idiot
Fitt = Fett, flott
Fittamad = Smörgås med flott & sal
Mackapär = Apparat av något slag
Gabekatta = högröstad kvinna.
Lase = Trasa
Vann = Vatten
Bor = Bord

Ni har alla hört Peps Persson och Timbuktu. Ni har hört Frida. De är skåningar och stolta & sjunger på vårt sätt. Jag vet inte om det är för att de är skåningar men oftast är det de bästa texterna. Kom igen: Hög Standard, Karmakontot och Dunka mig – klockrena texter, mina vänner..

Jag väntar tålmodigt då min skånska blir rikstäckande. Drömma går väl..?

[youtube:http://youtube.com/watch?v=yoxAAcCPmIk]

Du gillar kanske också...

9 svar

 1. Jessica skriver:

  Du glömde balle=rumpa ;)

 2. patruska skriver:

  förvidden brukar jag uttala det

 3. Marie skriver:

  Tänkte skriva det Jessica skrev ;)
  Men annars tänkte jag på pärastavar eller bara päror… Pommes Frites och potatis :p haha! Inte för att jag använder det (blir mer pantollor), men det var roligt iaf när jag fick lära mig det när jag flyttade till Kristianstad ;)

 4. MaddeMad skriver:

  Du glömde ett uttryck som jag & mina girlfriends använder ofta till varandra.. Ditt ålarens!
  Sedan e d inte ofta vi använde ä, å ö för då tar vi a, e eller o istället.

 5. Sandra skriver:

  Ahh Timbuktu ;) Den lilla godingen :)

 6. Hanna skriver:

  Haha, jag är född och uppvuxen i skåne och kan knappt några av dessa ord :S

 7. Louise skriver:

  Haha.. Skånska is the shit! :

 8. MansonDust skriver:

  Sorry to say, men jag avskyyyyyr skånska. *Springer & gömmer mig* ;)

 9. Tale skriver:

  eeeh, please don’t start writing in ”skånsk”, I wouldn’t have a clue what you were saying. You might as well speak Danish!

Lämna en kommentar!