E du förveden, din fubbick?

SkåneNär en flicka talar skånska, är det nått som gör mig så varm. De underbara orden sjöng Danne Stråhed och flyttade upp oss skånska kvinnor ett litet steg och gav oss en plats i Sverige och Frida har lyckats ta några trappsteg till i vår ära.

För några dagar sedan ville punktSE att skånskans favoritord skulle röstas fram och resultatet lyder:

1. Fubbick = idiot (31.3 %)
2. Hialös = otålig (19.0 %)
3. Räligt = äckligt (17.4 %)
4. Förtröden = avundsjuk (8.6 %)
5. Ännaklämd = bekymrad (6.7 %)
6. Tradig = tråkig (5.8 %)
7. Pjodd = gråsparv (4.2 %)
8. Förveden = nyfiken (3.0 %)
8. Bobbe = stropp (3.0 %)
10. Schatte = mes (0.9 %)

Jag får erkänna att vissa av orden har inte ens jag hört talas om, men de flesta orden använder jag som oftast i mitt vardagsspråk, exemplevis tradig & rälig. Fubbick ligger också på min lista av bra ord.

Andra ord som ni norröver kanske inte hört:
Hialös = Rastlös.
Klydderöv = Krånglig person.
Ännaklämd = Bekymrad.
Rullebör = Skottkärra.
A du = Men hallå!
Kamma daj = Skärp dig!
Gump = Rumpa.
Abekatt = Härmapa
Grebba = Flicka
Ålahue = Idiot
Fitt = Fett, flott
Fittamad = Smörgås med flott & sal
Mackapär = Apparat av något slag
Gabekatta = högröstad kvinna.
Lase = Trasa
Vann = Vatten
Bor = Bord

Ni har alla hört Peps Persson och Timbuktu. Ni har hört Frida. De är skåningar och stolta & sjunger på vårt sätt. Jag vet inte om det är för att de är skåningar men oftast är det de bästa texterna. Kom igen: Hög Standard, Karmakontot och Dunka mig – klockrena texter, mina vänner..

Jag väntar tålmodigt då min skånska blir rikstäckande. Drömma går väl..?

[youtube:http://youtube.com/watch?v=yoxAAcCPmIk]

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

9 tankar om “E du förveden, din fubbick?”

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com