ante omnis mea familia

Eat my garden!

Jag vet att jag skrivit om det innan. Trädgården. I sedvanlig ordning, innan sommaren kommer, har jag sått en del frön. Jag hade egentligen inte tänkt att sätta något i år eftersom vi flyttar i sommar men bestämde mig för att ändå sätta en del. Betydligt senare förvisso än vad jag brukar.

Vi kommer ha en tomt på lite mer än 1300 m² så det blir en bra storlek på trädgården. I dagsläget består den trädgården av gräsmatta. Inte världens finaste sådan heller. Där finns en buske på baksidan, två vinbärsbuskar och en krasslig druva som kämpar på. På framsidan finns en halv häck och lite blandat med enstaka buskar osv. Så man kan säga att det nästan är en clean canvas.

Min drömträdgård är något vildvuxen med massa grönt. Massa träd, buskar, gångar och stigar av sten och trampsten. En köksträdgård och ett litet växthus och massa ätbart. Klätterväxt mot spaljeer och pergola. En liten lekplats till våra barn, en mysig sittplats där vi fikar. Idylliskt. Att ta sig dit kommer bli både tidskrävande, tålamodsprövande och kostsamt.

För att hålla nere kostnader har jag redan nu börjat samla på mig allehanda sticklingar från buskar och träd jag gått förbi och tyckt var fina. Jag har frågat runt bland vänner om de har något jag kan sno, nån planta jag kan få som de kanske ändå inte ska ha mer osv och det har gett lite resultat. Jag fick en del plantor av Meelos pedagog som grävde upp och rensa sin trädgård. Jag var hemma hos Laaitis klasskamrats föräldrar som visade vad Jag kan få gräva upp osv så dit ska jag inom kort. Jag har även köpt en del plantor när jag kommit över billiga erbjudanden.

Och jag har såklart sått själv. Detta året har jag även köpt exotiska fröer. Jag har köpt frön av bland annat

 • köpte som planta

Så detta kommer bli spännande. Förra året hade vi massvis med gurkor, tomater, meloner i trädgården. Jag fick även paprikor och majs. Sen har vi bären också – hallon, björnbär, vinbär och smultron. Jag hoppas på bra skörd även detta året. Överväger att köpa ett växthus.

Växthus är ju sjukt dyra! Jag hade nog hellre drömt om något annat men det får bli ett billigt litet växthus från Biltema så länge.

Jag inser att det inte är det bästa men bättre än inget, tänker jag.

Förutom ovan nämnda frön har jag detta året sått följande

 • Majs
 • Grön minispetspaprika
 • Vanlig paprika
 • Gurka
 • Gul cocktailtomat
 • Röd cocktailtomat
 • Orange cocktailtomat
 • Avlånga cocktailtomat
 • Röda kvisttomater
 • Broccoli
 • Sockerärtor
 • Päron
 • Äpple
 • Pomelo
 • Mörkblå vindruvor
 • Gul Kiwi
 • Pumpa
 • Vårlök
 • Persilja
 • Lejongap
 • Ringkrage
 • Rabarber
 • Persika
 • Nektarin

Det är så spännande att se det komma upp. Det är nått visst med att så frön.

Gurkorna var först upp, sen sockerärtorna och tomater. Broccoli och majs kort därpå och jag blev förvånad när jag såg att ett päron titta upp, eftersom jag var osäker på kärnorna som inte såg mycket ut för världen till varför jag undrar om det är ett annat frö som råkat hamna fel som gror istället.

Mina nektarin och persikafrön tror jag inte mycket på. De stora kärnorna delade sig och inuti låg en brun mjuk ”kapsel” där det fler ut mindre vita kärnor. Stora som ett halvt lillfingernagel. Jag på de på tork och morgonen därpå har de skrumpna ihop till oigenkännlighet. De ser ut som paprika kärnor. Vad fan ska jag med detta till?!

Imorse delade jag ananas till Kaeli. Hon skulle på utflykt och ha med sig matsäck. Och när jag skär upp den såg jag plötsligt nått frö på mitt finger. Jag letade runt lite och hittade flera stycken. Jag har aldrig sett eller hört om ananasfrön innan. Det enda jag hört och löst om vad gäller att odla ananas är att man tar bladrosetten. Så jag sparade fröna. Det ska tydligen vara lite svårt att odla och ta tid.

Ni då, odlar ni något?

Jordgubbar, bärbuskar, frukter?

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.