En förmiddag av undersökningar

Det var en väldigt jobbig dag för mig igår. Jag hade olika undersökningar inbokade. Det började med att bussen var sen och busshållplatsen har flyttats och det var sjukt jävla kallt. När jag kom fram till MAS hittade jag inte dit jag skulle utan irrade omkring en stund innan jag ringde och bad om vägbeskrivning. Jag hade som tur är alla kallelser med mig. Jag kom för sent, såklart men undersökningen gick snabbare än väntat. De skulle göra en "neurografisk undersökning". Vad är det, undrar kanske någon av er? Well..

Bakgrund

Neurografi innebär bestämning av ledningshastighet och ledningsförmåga i perifera nerver. Neurografi kan göras i motoriska nerver (varvid det elektriska muskelsvaret registreras) och i sensoriska nerver (varvid nervaktionspotentialen registreras). Förutom ledningshastigheter bedöms även amplituden och utseendet av de registrerade elektriska svaren. Dessa parametrar påverkas av skador och sjukdomar som engagerar nerven.

Motorisk%20ENeG%20armUtförande

Vid ENeG stimuleras perifera nerver med elektriska impulser via ytelektroder över nerven. Vid undersökning av motoriska nerver registreras muskelsvaret och vid undersökning av sensoriska nerver registreras nervimpulserna direkt över nerven. Även registreringen sker med ytelektroder. Genom att stimulera den undersökta nerven på flera ställen kan ledningshastigheten i olika segment av nerven bestämmas. Sjukdomar och skador som engagerar perifera nerver påverkar nervledningshastigheter och/eller svarsamplituder. En del patienter upplever stimuleringen som något obehaglig, endast dock mycket sällan så pass att undersökningen inte går att genomföra. Vanligtvis undersökta nerver är n medianus, n ulnaris, n radialis, n tibialis, n peroneus, n suralis, men även många andra nerver kan undersökas.

Den totala undersökningstiden beror på frågeställningen. Vid de flesta vanliga frågeställningar tar undersökningen mellan ½ och en timme. Detta inkluderar då även EMG.

Och även om sköterskan sa att “det känns lite” så var jag inte alls förberedd på hur faktiskt ONT det kan göra. Det var ENORMT obehagligt att få stötar in i kroppen sådär och känna när ben, fot, händer, fingrar och hela armen hoppar till. Detta vill jag INTE göra om.

Jag kom i väldigt god tid till min lungröntgen och i god tid till nackröntgen också, sen åkte jag hem. Och detta tog faktiskt musten ur mig. Jag handlade på ICA och mamma lämnade Kaeli och Laaiti till mig som hon och pappa passat. Kaeli hade ju diarré och magont, Laaiti hade kräkts och magont dagen innan. Och jag började hosta väl hemma och ulka som ett svin. Vet ni hur jobbigt det är allt ULKA men inte kunna spy? Fy fan! Man får liksom inte den där “lättnadskänslan” man kan få av att spy.  Sen låg jag fanimig PALL resten av dagen. Mer eller mindre. Fick tvinga mig själv att laga middag till barn utan aptit eller hunger. Jävligt onödigt.

Idag har jag ett paket att hämta på pressbyrån och ett viktigt papper att skicka till FK. Men jag är helt färdig och känner mig jävligt kass och undrar om jag ens kan orka att tvinga mig själv. Vi får se hur det blir med den saken..

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. kristina skriver:

    Krya på dig! Kram

  2. Anna skriver:

    Ja fy fan för det där att bara Ulka utan att få upp något. Det värsta som finns, hade så under nästan hela min graviditet. Hoppas du mår lite bättre nu.

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com