En orättvis anmälan till FK

Ibland kan jag ha svårt att förstå vissa människor. Jag kan ha svårt att förstå hur de resonerar och varför. Och i synnerhet människor som gör saker medvetet, som påverkar någon annan negativt. Jag förstår inte det. Utan egen vinnings skull, utan bara på ren pin kiv. Och när vuxna människor regredierar och är elaka. Varför?
Idag ska jag ägna några minuter att berätta om min vän Maria.

Min vän Maria och jag fick kontakt via internet, som en del av mina andra vänner. Vi har träffats IRL, kramats och fikat och vi pratar via telefon. Jag kan nog inte minnas exakt när, hur eller var men Maria har säkert bättre koll. Maria är en underbar människa, från lilltån upp till sina hårtoppar. Hon är otroligt vacker och en fenomenal mamma till sin efterlängtade son William. Hon är gift med sitt livs kärlek och mamma till två änglabarn. Maria har inte haft det lätt, hon heller. Alla har vi vårt bagage och så även min älskade vän Maria. Hon lider av sjukdomar som heter bl.a  polyfibromyalgi, lumbago, myofaracit som man kan läsa om på hennes hemsida. Hennes tillstånd gör att hon o korta drag får leva varenda dag i kronisk smärta och vissa dagar är det så svårt att hon knappt kan ta sig ur sängen. Hon får starka preparat utskrivet av läkare för att kunna ta sig igenom dagarna. Och det är ganska uppenbart att hon inte är arbetsför och därmed sjukskriven. Hon har blivit erbjuden om att få bli sjukpensionär men hon vill inte det. Hon vill verkligen kunna jobba, med vadsomhelst, även om det är nått litet och även om hon inser att hon faktiskt inte kommer bli bättre.
Maria skriver blogg, precis som jag, och har gjort det ganska länge. På sistone har hennes blogg mestadels handlat om bortgången av sin älskade mamma. Hon har lagt in dikter, bilder och berättat om saknaden och som en inbiten bloggare kan jag förstå hur det känns bättre att kunna skriva av sig. Jag har ju själv sagt att mitt skrivande är min terapi.
Hon skriver även en del om sin vardag, hur det är att leva med smärtan.
Marias hobby är scrapbooking. Hon är en pysslig kvinna som gör lite kort och album, precis som jag tycker hon om att skapa. Även det vill jag faktiskt kalla en form av terapi och ni som sysslar med liknande kan förstå. Terapi är bra för alla, det gäller bara att hitta sin egen nitsch, som får oss att må bra.

Men tydligen så var det inte bra för den människan  som anmälde Maria till Försäkringskassan. Tydligen är det inte okay att man skriver blogg när man är sjukskriven. Tydligen är det inte okay att ha någon hobby, inte ens att sitta och klippa och klistra kort. För Marias blev anmäld av någon som valde vara anonym, Och jag förstår inte anmälaren. Är det avund det handlar om? Är det avund att hon har ett vackert barn, gift med en bra man och har ett vackert hem? Är det avund att hon är så vacker eller är det avund att hon “slipper” jobba och kan gå hemma? För om ni frågar Maria, så hade hon gjort vadsomhelst för att slippa smärtan och kunna jobba istället. Eller är det bara elakhet? Ja. För det tycker jag att det är.

En sida av mig undrar VAD finns där att anmäla?
VAD?!
Att hon skriver blogg? So madderfakkin what?! Det är ju knappast så att hon skriver om sina bergsklättringar hon utövar trots hon säger sig vara oförmögen. Det är långt ifrån att hon bloggar om tretimmars pass på gymmet som hon inte kan. Hon skriver om sin vardag. Hon skriver inte lika mycket eller ofta som jag och hon bloggar mest via mobilen så det vore långt från sanningen att säga att hon bara sitter vid datorn för jämnan. Och även OM hon hade gjort det – so madderfakkin what? Hon är sjukskriven och har ont vad hon än gör så låt henne sitta om det känns bättre?
Och hennes hobby, hennes scrapbooking. Jag förstår inte problemet. Hon är sjukskriven och får därför inte lov att pyssla? Hon får inte göra ett eget personligt gratulationskort till vänner för att hon är sjukskriven? Hon gör ju det hon är förmögen, inte mer. Jag har missat nått helt.
Och ja, Försäkringskassan måste ju undersöka alla anmälningar kommer in, även hur befängda (i min mening) de än må vara. Men seriöst, en vardagsblogg och scrapbooking. Är det verkligen skäl att dra in hennes pengar? Har de ens tagit sig tid att titta på hennes blogg och göra en egen bedömning?

Jag tycker att det är sanslöst. Jag tycker det är fantamig helt otroligt, att människor kan sjunka så lågt – för vad? För inget annat än ren jävulskap.Det som ska skilja oss människor från djur är vår utvecklade förmåga att kunna tänka i flera led och jag blir väldigt rädd när jag ser, om och om igen, bevis på människor som är detta oförmögna. För tänkte denna anonyma anmälaren i flera led?
”Om jag anmäler henne, drar de in hennes pengar. Om de drar in hennes pengar så rubbas deras ekonomi. De har ju barn att rå om och ett boende som ska underhållas och utan deras hela inkomst riskerar de….”
Nä. För så långt, i så flera led, tänkte inte denna anmälaren. Så det måste ju ha varit en IQ-befriad människa, själv oförmögen att arbeta som en människa.
Om det hade varit så att Maria hade ljugit om sin sjukdom och levt ett mer aktivt liv än vad hon gör, fine. Det är inte rätt att lura staten. Men så är inte fallet. Marias sjukdom är styrkt av läkare. Sen om hon skriver en dagbok i ett kollgegieblock eller om hon gör det på internet, whats the difference?
Sen om hon vill sitta ner och knåpa ett kort, who gives? Innebär det att hon inte är sjuk längre?

Jag blir rädd.. jag blir rädd när det finns människor som medvetet skadar andra på detta sättet bara för att vara elaka.
Läs gärna Marias blogg själv: http://www.mariamalmgren.com/ och ge henne gärna ditt stöd. Ni har alltid varit fenomenala att stötta mig i svåra stunder och min vän Maria behöver lite av det nu.

Du gillar kanske också...

16 svar

 1. Me skriver:

  Trist att sånt händer.
  Felet hon har gjort är att hon har kämpat för att behålla livsglädjen. Hn har inte gett upp och hon har fortfarande en tro på morgondagen. Så ser jag det..

  Alla som sticker ut måste man slå ner på. Det är ju svårare att anmäla en som sitter hemma och ojjar sig för sitt eländiga liv och försöker hitta syndabockar för allt som sker, eller?!

 2. Mariamalmgren skriver:

  *harrt* Älskar dig …men det vet du.. *harrt* *harrt*

 3. Mimmi skriver:

  Har läst denna tjejens blogg lite då och då. Jag är 100% säker på att anmälaren är avundsjuk! Förmodligen har personen inte det så bra, eller är olycklig. Kanske har hon inte själv har några intresse? Så det är ren och pur avundsjuka. Bombis! Annars gör inte en normal, sunt tänkande människa nåt så elakt! Hoppas att det finns någon sund människa på FK som bortser från anmälan och ger Maria det hon behöver (pengar) så att Maria kan fortsätta leva ett drägligt liv. Sen får hon faktiskt göra vad fan hon vill, bara hon kan glömma smärtorna för en stund! Världen är full av elaka, ondsinta och avundsjuka människor! Tyvärr!

 4. Wousch skriver:

  Detta är ju helt fruktansvärt! Så om man inte är förmögen att arbeta, ska man sitta helt stilla i ett rum dagarna igenom? Då kan alla sjukskrivna spärras in på hem istället så är det ingen chans att de kan få göra något som gör dem glada, som hjälper dem att känna sig bättre i sin vardag *growl* ÅH vad jag blir arg!!! Och jag förstår heller inte anmälaren. Till vilken nytta??? Ska genast in på hennes blogg…

 5. Cilla skriver:

  jag har själv kronisk värk, har fått diagnosen psoriasis artrit för fem år sedan o just i skrivandets stund har jag faktist ett skov av ledvärk, skulle inte jag då kunna sitta vid min data för jag har värk i kroppen??
  ANmälaren är ju en person som inte kan handksas med så mkt kärlek o vänner som Maria har.
  Jag är glad jag har maria i mitt liv kram kram

 6. Sandra skriver:

  Jag läste Marias blogg om just den här anmälan & jag blir så jävla förbannad. Jag är själv sjukskriven men min blogg är min terapi, utav mina läsare får jag stöd & feed-back. Det finns många idioter där ute & det är otroligt att någon som gått igenom så mycket ska få prövas på yttligare en sak. Och jag undrar, precis som du, handlar det om avundsjuka? Oavsett så finns det ingen anledning att anmäla en människa på såna grunder. Som du skriver, hon skriver inte om bergsklättring eller om att hon går på gym, hon skriver om sin vardag & om hennes sjukdom. Tyvärr så är det ju så att FK är så pass hårda numera, men jag hoppas innerligt att Maria inte går miste om sin ersättning på grund utav det här. Sånt här gör mig verkligen så förbannad!

 7. B skriver:

  när man är sjukskriven på heltid så är det inte ok att tillverka kort för försäljning och inte hålla kurser i scrapbooking mot betalning, skulle ju kunna vara det det handlar om också…

 8. Eva T skriver:

  Hej !
  Jag har själv flera diagnoser som gör att jag har nedsatt arbetsförmåga. Bl a fibro.
  Har t.om året ut halv sjukersättning, har en jäkla massa värk som jag fått lära mig leva och handskas med så gott jag förmår.
  Jag har lite annorlunda åsikt om detta fenomen som det handlar om.
  Givetvis så ska man få vara sjuk, man ska få ägna sig åt skrivande och diverse hobby men ibland så måste man se till ev arbetsförmåga och inte till sjukdom.
  Jag har en vän som jag faktiskt ibland ifrågasätter just vad gäller pyssel och knåp, bl.a scrapp. Ja det är roligt, ja hon gör det när hon har ork, ja i liten skala, men den skalan har med tiden blivit mer och mer, t o m lite beställningsjobb. Hon har fått sålt lite grand, tom lite mer än lite på senare tid bl.a i en affär där hon jobbade innan.
  Hon scrappar nog 2-3 timmar om dagen säljer för några tusen i månaden, hobby ja visst, håller humöret uppe, javisst men hennes inkomst motsvarar ca 25 % av en lön som skulle kunna sparas från FK s konto. För det är ju så att man kan betala skatt på saker man tjänar utan att vara anställd.
  Jag har en vän med samma diagnoser som jag som har hundar där det går 3-4 timmar varje dag åt hundvård agility mm. Hon har under sjukdomstiden utökat sitt liv med fler hundar.
  Hon kan inte låta hundarna vara utan sin vård för att hon har ont det argumentet håller inte som ev försvar på att det är en hobby. Då ser jag det som så här, detta är kanske nåt hon eller någon annan med hund/häst hobby skulle kunna ägna några timmar åt som ANSTÄLLD. Men se det går ju inte……….mina vänner och jag har pratat om det här och de vet precis vad jag står………jobba, försörja sig efter BÄSTA förmåga.
  Det är min åsikt och jag kan kanske förstå anmälaren, hon/han kanske har många sådana i sin närhet och tröttnat.
  Men anonym, nja tycker jag kanske inte är ok. Man måste kunna stå för vad man tycker det ingår också i civilkuraget. Likväl som att agera om det fuskas och begås andra brott.
  Alltså min åsikt är :
  har jag den förmågan månad efter månad så kanske jag bara ska ha rätt till ex 75 % eller 50 % ersättning.
  För idag är det inte en självklarhet att ha ersättning för att man är sjuk utan man bedöms utifrån sin förmåga att kunna arbeta något.
  Jag vet flera som skriver någon timme om dagen på uppdrag utan att skatta samtidigt som dom är sjuka, jag tycker inte det är ok.
  Men däri mot så ska vi kunna arbeta, tillföra något efter vår förmåga och det är väl här det skulle behövas satsas och anpassas möjligheter..
  Ha en bra dag

 9. Andie skriver:

  Det är skrämmande att läsa att man som sjukskriven inte har något männskligt värde och det gäller även arbetssökande. Jag förstår inte varför man inte ska få ha en hobby som faktiskt blogging, scrapping och andra saker är. Och jag blir ledsen och arg att det finns människor som anmäler folk bara på pinkiv. Det är ju sjukt att man ska behöva leva i rädsla bara för att man är sjukskriven eller arbetssökande.

 10. Linda skriver:

  hur fan e människor funtade? det finns alltid någon jäkel som ska förstöra andras liv, har dom inget bättre för sig? har dom inget liv så dom måste lägga sig i andras liv, Nä fy för såna människor.

 11. Thina skriver:

  Jag vet en annan som bloggar som åxå blev anmäld av nån anonym, som ansågatt kunde hon sitta vid datorn så kan hon ha ett jobb…hon fick rätt mot f-kassan i slutändan iallefall! men va på väg att sluta blogga på grund av denna person..
  Så sjukt att folk ens orkar göra anmälan! Det finns så mycke annat man borde lägga ner energi på!

 12. Mariamalmgren skriver:

  du är ..och kommer alltid vara en äkta och sann vän.. tack för ditt otroliga stöd idag… det är uppenbart att detta är en vänskap som jag verkligen uppskattar djupt och respekterar. Laaav jaaa… *harrt*

 13. GMLT.se skriver:

  Samma sak hände mig för två månader sedan ungefär. Den enda anledningen till att jag öht fick reda på det var för att jag ringde dem och frågade varför min sjukpenning inte betalats ut. Då hade det kommit in en anonym anmälan om mitt bloggande och hur jag kunde fotografera när min ena hand är förlamad. För vilka pengar jag köpt min kamera osv osv.

  De la ner allting efter fem minuters samtal men själva grejen fick mig att resa rygghår. Jag förklarade att min blogg heter Ge Mig Livet Tillbaka och är en ren bearbetning efter min diagnos. Bloggen heter inte Anna -Marias äventyr och det är inga dagens outfits eller bilder på när jag klättrar i berg.

  Jag undrar verkligen vem som skulle göra en sådan låg sak som att anmäla anonymt, för så töntiga saker?

 14. Lisa skriver:

  Tyvärr tror jag inte att det där är alltför ovanligt. Folk har svårt att se utanför sina snäva ramar och dömer ut alla andra. Du har ju redan fått en kommentar som visar sig ganska fördomsfull angående hur andra sjuka lever sina liv. :( Som om det fanns någon mall vi alla måste följa och som om alla som mår dåligt hanterar det på precis samma sätt.

  Jag är ännu en av de är kroniskt sjuka kvinnorna och jag har inte bara en blogg utan hund! Tänka sig vad jag snyltar på samhället! Vad många missar är att ex. hunden ger mig rutin, motivation och tillgång till social samvaro. Det hela gör att jag orkar med lite mer av min dag, får lite mer positiv energi och inte framstår som en gammal disktrasa inför min dotter.
  Jag vet att en del människor verkar anse att sjuka bör ligga på knä och ojja sig. Undvika smink för att inte se för pigga ut och bete sig som bittra gamla frilandsgurkor. Tyvärr (för dem) insåg jag för länge sedan att det hade tagit livet av mig och för att på något vis ha en chans att komma tillbaka till ett normalt liv, om än så bara deltid, så måste jag kämpa på.
  Detsamma gäller för många andra – de använder en hobby som draghjälp för att hålla ansiktet ovanför ytan och för att inte bli pacificerade. Tjejen du nämner, om hon behöver detta för att kunna vara en bra mor och en glad tjej, så visst, go for it. Alla känslor och handlingar ger en dominoeffekt och om hon kan lyfta sig tillräckligt för att göra positivt, så kan jag inte se hur någon kan se det som negativt.

  Däremot måste jag tyvärr säga att Försäkringskassan har också sina troll när det gäller sådant här. Jag råkade ut för en tanta som undrade hur jag kunde vara sjukskriven när jag hade sådan fart i mig när jag ringde och undrade varför ersättningen var 3 månader (!) försenad…

 1. 1 december, 2009

  […] om någon har inkommit med en anmälan till försäkringskassan. Det var kanske i samband med att jag bloggade om Marias incident med FK..? Hennes anmälare kanske blev pissed på mig som tog Marias parti och letade frenetiskt i […]

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com