En riskupplevelse.

Halkan gick fenomenalt igår. Jag kände att jag fick lite extra övning när jag själv körde in med Emma till Malmö. Det var väldigt halt. Det var, som de flesta sagt, roligt att slira men faktiskt, även väldigt skrämmande. Vår körbana på Bulltofta var betydligt mycket mer halt än vad det brukar vara, med tanke å vädret ute. Så lärarna fick sänka våra hastigheter.
Vi började ju i säkerhetssalen. Vi fick sitta i bilen som tippas upp och ner och man fick hålla emot med en hand mot taket på bilen.
Efter det fick vi se en bil som varit med i en krock där fronten var obefintlig. Vilken kraft det ligger i en krock. Därefter var det “krocktestet”. Man fick sitta i ett säte som skjutsades fram och simulerade känslan av en krock i 7km/h. Jag avstod den övningen eftersom jag är gravid och min lärare tyckte också jag skulle göra det.
Efter det samlades vi och 4 andra från en annan skola i ett rum för en genomgång innan vi fick ut och åka med våra lärare på en snabb genomgång av banan.
Sen fick vi välja varsin bil. Jag tog den längst bak – kan ju vara bra att se vad och vart de andra kör om man missuppfattat uppgifterna man hörde i högtalarna. Haha.
Jag trodde att jag skulle få problem att hitta dragläge och få konstanta motorstopp men så var det inte. Det gick så jävla bra och jag kände mig lugn och säker bakom ratten, ensam i bilen. Det första jag gjorde var att leta upp värmereglage och höjde den till högsta. Ååååh, ljuvligt.
Den första övningen vi gjorde var att köra genom en kurva. Vi fick själva välja hastighet och jag tror bestämt att jag körde nånstans mellan 20-30 och klarade kurvan bra. Jag visste ju hur halt det var. Sen bestämde lärarna att vi SKULLE köra i 45km/h. That’s fucked up. Bilen slog runt och snurrade nästan ett helt varv och jag fick motorstopp i mitt försök att stanna och svänga bilden. Hellre det än gasen, eller hur. Men det var ju det som var meningen, att jag ska veta hur det känns. det vet jag nu.
Bilen jag körde först var den bilen där lampan på taket inte fungerade. Den där lampan som lyser när man trycker ner kopplingen. Så jag skrattade gott för mig själv på den banan att jag åtminstone skulle slippa få skäll för att jag hängde på kopplingen. Men jag upplevde det inte som om jag gjorde det ändå.
Vi fick byta bana och bilar och jag fick en bil med en fungerande lampa på taket som jag svor över men fick aldrig höra att jag skulle släppa kopplingen. YAY.
Och nya övningar och vi skulle nu bland annat få köra runt den välkända älgen som alla skrattat om. Stackars älg. Istället för att köra bakom den som man skulle, så körde jag framför den. Hade det varit en riktig älg hade jag haft det huvudet på väggen just nu. Det var ju pinnar som dök upp från marken som skulle föreställa en älg. Och där pinnarna BÖRJADE från, det är hållet älgen kommer från. Så när jag satt i bilen och såg pinnarna börja dyka upp så tänkte jag igenom… vilket håll var det nu, vilket håll ska jag BOOM. För sent. Jag hann ju inte tänka klart innan jag hade kört på huvudet på älgen.
Vi fick prova samma övningar i olika hastigheter och den sista gången sa läraren “Gör vad ni vill, hur som helst, bara ni klarar det” och det gick betydligt lättare när vi FICK LOV att sänka hastigheten. För det var A och O genom ALLA övningar. Och vilken enorm skillnad det gör på något så “ynka” som 10km/h.

Jo det var stundtals roligt men främst en enormt värdefull läxa att lära. Att läsa om det är en sak, att uppleva det är en helt annan och jag har fått ny respekt för låga hastigheter…

Jag var beredd på att jag skulle bli den en av hundra som facking kuggar. Men så blev det inte. Det gick ju skitbra och jag klarade halkan. Jag kanske inte är så kass som jag trodde haha.

Du gillar kanske också...

5 svar

 1. Therese.A skriver:

  Grattis *cheer*

  Ett steg närmare ;)

 2. Sandra skriver:

  Fan va bra du är! Grattis!
  Jag tycker att halkan verkar lite otäck jag :(

 3. Thina skriver:

  Halkbanan måste ha blivit mycke mer avancerad sen jag tog körkort! Då åkt evi bar adit och så satt läraren brevid en och de andra som åxå skulle köra satt bak…sen om man inte gasade på så gjorde läraren det…för jag körde typ som man ska när det är halt…men meningen är ju att man ska få se hur det känns…men det va rätt läskigt!
  Mu har jag ju haft körkort i hrm 20 år eller nåt..så nu vet jag hur det känns att sladda..brukar smygöva när det är halt och inga andra bilar ute..så man håller igång minnet. Här är ju inte så halt å ofta…

  Men bra att du klarade det!
  Fast förr kunde man nog inte kugga på det, eller jag hörde aldrig nån som gjorde det!

  Mne då är du snart klar :-)

 4. Hanna @ jasas.se skriver:

  Klart som fan att du inte ALLS är kass, överhuvudtaget! Skitbra ju! Grattis! *yay*

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com