Energivampyrer

Och när jag nyss satt vid msn med mr. Buddha, nämnde han “energi vampyrer”. Fy fan vad klockrent. Jag visste inte att det fanns ett uttryck för dem. Jag har alltid kallat dem energitjuvar. Men tydligen ör det faktiskt energivampyrer. Och för att ni ska förstå vad jag har menat alla de gånger jag skrivit om den energivampyren i mitt liv, har jag sammanfattat lite text.

Vissa personen i din omgivning sprider värme, ljus och tröst till ditt liv. De fullständigt sprudlar av energi och näst intill elektrifierar dig med sin närvaro. Andra människor får dig att känna dig utmattad in till själen, sönderstressad eller skyldig. Det är dessa personer som är energivampyrerna och de finns i många skepnader.

De suger fullständigt musten ur dig. Och lämnar dig urlakad och trött kvar — för att söka nya offer. Alla drabbas vi av energi vampyrer. Och mot sådana räcker inte vitlök och kors.
Ni är vänner och visst tycker du mycket om din vän, även om du egentligen mest tycker synd om henne nu för tiden.
Det är alltid samma sak. Hennes liv trasslar och hankar sig fram. Är det inte problem med att hennes partner inte är tillräckligt uppskattande, så är det trista arbetsuppgifter på jobbet eller en granne som verkar vara ute efter att göra livet jävligt för just henne. När du har träffat henne är du helt utmattad. Du känner dig helt dränerad på energi. Och det är faktiskt precis vad du är också.
Du är drabbad av en energivampyr.
Om vi ser oss om i bekantskapskretsen kan vi alla peka ut ett par, tre stycken som fullkomligen äter upp vår energi. Vänner som kräver för mycket, som inte ger något tillbaka och som får det att hugga till i maggropen när de ringer.
Du behöver ju så väl din energi själv – för att orka med vardagen och dina egna relationer. Och det är också där du ska lägga den.
Vampyrer kan vara grannar, medarbetare, telefonsäljare eller höjdare som ryter ut order till en kypare på ett litet kafé. Partners, barn och svärföräldrar kan också tömma oss på energi, även om det inte är deras mening. Det som är gemensamt för alla vampyrer är att de tar vår energi och gör oss utmattade.
Ett tydligt tecken på att man har stött på en energivampyr är att man känner sig tröttare – även efter ett kort möte. Han eller hon verkar däremot ofta mer livfull.
Det finns flera olika typer av energivampyrer. Judith Orloff sorterar upp dem. Och ger konkreta råd om hur man får bort dem ur sitt liv. Eller åtminstone oskadliggör dem.

Vampyrtyp 1 – Snyftaren

Kännetecken:
Snyftaren är alltid ett offer. Hela världen är emot honom eller henne. Ger du en lösning får du som svar ”Ja, men …”.
I stället blir sittande timme ut och timme in – och får lyssna på samma klagovisa om och om igen. Snyftaren blir bara piggare och piggare. Själv är du till sist alldeles utmattad.

Orsak till beteendet:
Snyftaren kände sig antagligen av någon anledning helt hjälplös i sin barndom. Eller så efterliknar personen sina klagande föräldrar, som aldrig tog ansvar för sina egna liv.

Så skyddar du dig:
Begränsa tiden för snyftarens gnäll.
Om det är en vän eller familjemedlem som gnäller, säg inte ”du är så självisk att jag inte orkar lyssna på dig längre”. Försök i stället med ”jag är glad över vår relation, men blir så trött när du tjatar om samma saker hela tiden. Jag kan lyssna i tio minuter, det är min gräns. När du vill börja prata lösningar finns jag däremot här för dig.”
Om det är en arbetskamrat som är snyftare betona att du har arbete att utföra och bara kan lyssna en kort stund. Fortsätter han eller hon att gnälla efter fem, tio minuter? Styr in samtalet på något annat, eller avsluta det artigt.

Vampyrtyp 2 – Klandraren

Kännetecken:
Klandraren får dig alltid att känna skuld. ”Om det inte vore för dig skulle jag inte må så här dåligt” eller ”det är ditt fel att jag dricker”.

Orsak till beteendet:
Personer som har blivit kritiserade som barn klandrar ofta sina egna barn och andra i sin omgivning.

Så skyddar du dig:
Många klandrare kan man radera ur sitt liv. Andra är så nära familjemedlemmar att det inte går. Då gäller det i stället att skydda sig mot klandret med en mental sköld. Föreställ dig att du är insvept i en kokong av vitt ljus. Se den som ett orubbligt hölje som förhindrar att du kommer till skada. Tänk att den släpper igenom positiva energier –men inte negativa.

Det ger dig psykologisk distans.

Vampyrtyp 3 – Dramadrottningen

Kännetecken:
För dramadrottningen är livet alltid extremt. Personen fladdrar från kris till kris, och får energi av kaos. Så känner du igen dramadrottningen:

ci Håller alltid på att bli sams med – eller bryta upp från – sin partner.

ci Om berömmet från chefen uteblir drar han eller hon genast slutsatsen att hennes anställning är i farozonen.

Orsak till beteendet:
Den här personens föräldrar jämställde säkert konstruerade ”katastrofer” med intimitet och närhet.

Så skyddar du dig:
Avskärma dig från hysterin genom att hålla dig lugn – andas djupt och långsamt. Den här typen av vampyrer får nämligen ingen näring om du behåller ditt lugn. Då ger han eller hon efter ett tag upp.
På jobbet måste du sätta gränser, trots din kollegas många ursäkter. ”Jag förstår att du har det tufft nu, men jobbet måste komma i första hand.”

Vampyrtyp 4 – Pratkvarnen

Kännetecken:
Pratkvarnen bryr sig bara om sina egna historier, åsikter och skämt. Ofta är han eller hon underhållande till en början, men till slut blir det bara tjatigt och tröttsamt.
De här personerna är i sitt esse på platser där det inte går att fly, som på flygplanet, i bilen eller vid löpbandet på gymmet.

Orsak till beteendet:
De har ofta känt sig känslomässigt övergivna eller inte lyssnade på som barn.

Så skyddar du dig:
De är helt okänsliga för dina vinkar eller signaler om att du inte orkar lyssna. Här är det klarspråk som gäller. Men det är viktigt att du är tydlig och neutral. Om de känner sig avvisade pratar de nämligen bara ännu mer. Då säger du bara vänligt att ”det här är min tid för avkoppling, jag hoppas att du kan respektera att jag vill vara tyst och läsa”. På jobbet kan du betona att du måste återgå till ditt arbete. Svårare är det med vänner och familj. Försök med ”jag skulle också gärna vilja få några minuter på mig att säga något”.
Pratandet är ju tvångsmässigt, så det är svårt att rå på – både för dig och för pratkvarnen själv.
Går det inte? Träffa personen mer sällan. När ni väl ses bör du fokusera på din andning, försöka vara neutral och betrakta pratkvarnen med medkänsla.

Vampyrtyp 5: Renoveringsobjektet

Kännetecken:
De här vampyrerna behöver ändlösa reparationer. De finns i två varianter. Den ena gör dig till sin terapeut. Ringer desperat alla tider på dygnet för att du ska lösa hans eller hennes ändlösa problem. Den andra är en person som du själv tycker behöver en uppryckning. Och som du ofta tror att du kan frälsa genom din kärlek. Den personen brukar sällan vara tydlig med att han eller hon inte alls är intresserad av att ändra på sig.

Orsak till beteendet:
Fick inte tillräckligt stöd från sina föräldrar för att bli självständig och därmed kunna lösa sina egna problem.

Så skyddar du dig:
Du måste inse att det inte är din sak att försöka ändra på någon annan. Alla måste ta eget ansvar för sitt liv. Ställ dig frågan varför du går in som ”fixare”. Fick du beröm när du som barn tog på dig vårdrollen? Drivs du av en önskan att bli åtrådd? Eller behövd?
Visa personen medkänsla, men servera inte ständiga lösningar. Säg att ”jag är säker på att du kommer att hitta den rätta lösningen”.

Vampyrtyp 6: Sikta mot strupendjävulen

Kännetecken:
Den här energivampyren drivs av avund och osäkerhet. Och siktar in sig på dina svaga punkter. Du får höra saker som ”Var inte fånig, du duger inte till det jobbet” eller ”Raring, grått hår är så oattraktivt”.
Undvik att hamna ensam med en sådan person – utan möjlighet att kunna ta dig därifrån.

Orsak till beteendet:
Det rör sig om en sårad och osäker person som inte vet bättre.

Så skyddar du dig:
Gör allt för att eliminera personen ur ditt liv. Går inte det? Försök att inte ta elakheterna personligt – samtidigt som du betonar vikten av att ni är vänliga. ”Mamma, vi måste behandla varandra med respekt. Din kommentar om min pojkvän var elak. Jag tänker inte tillåta att du behandlar mig på det viset.”

Vampyrtyp 7: Ofrivilliga energitjuvar

Kännetecken:
Ibland är det de som vi älskar allra mest som stjäl mest energi från oss – som våra barn eller kanske vår partner. Du har jobbat en lång dag och kommer hem till åttaåringens vredesutbrott efter bråk i skolan eller så har din partner haft en uppgörelse med sin chef och behöver ventilera.

Orsak till beteendet:
Närhet, kärlek, stöd och förståelse är vad den ofrivilliga energivampyren vill ha. Och då givetvis allra helst av den som står honom eller henne närmast. (Observera att den ofrivillige vampyren inte är någon särskild personlighetstyp. Det är enbart er inbördes relation som gör honom eller henne till en vampyr.)

Så skyddar du dig:
Känn dig inte skuldmedveten om du skyddar dig mot dina nära energitjuvar. Att säkra din livskraft utökar bara din kapacitet att älska. Planera regelbundet minipauser från dina barn och din partner. Stäng in dig i badrummet i fem minuter, ta en promenad runt kvarteret, vila en stund. På så vis är du också en sund förebild för dina barn. Alla behöver egen tid.

Så hanterar du energivampyrerna i ditt liv

Uppmärksamma energitömningen
Något av det viktigaste är att börja med att uppmärksamma och förstå när du blir utsatt för energiutsugande. Knyter sig magen när en viss person kommer in i konversationen? Känner du dig trött efter ett samtal över telefonen med en väninna? Får du lätthuvudvärk eller blir du stel och obekväm när vissa personer inleder ett samtal med dig på en drink?

Ta ett djupt andetag

I samma stund som du känner dig fast, trött eller stressad av en energivampyr, dra ett djupt andetag. Andning är ett fantastiskt sätt att samla sig själv. Koncentrera dig på din andning och tala om för dig själv att du vet vad som händer och att du kan hantera det.

Det är viktigt att komma ihåg vår egen styrka och kraft. Det är lätt at förlora kontrollen över vår energi och därför måste du bli mer medveten om den. Om vi kan fokusera på andning, en inre känsla eller bild behöver inte vår energikälla tömmas.

Sätt gränser
Att lära sig sätta gränser är ett användbart skydd mot dessa vampyrer. Exempelvis gör du det enklare om du pratar i klartext. Säg till en energivampyr följande ”Detta är vad jag kan göra för dig, och detta är vad jag inte kan”

Du ska inte bidra med negativ energi i form av defensiv ton eller kroppsspråk utan försök bibehålla din neutralitet. När någon framkallar den välbekanta känslan av obehag ska du försöka bestämma dig för att inte reagera.

Tänk efter
Ta ett steg inåt och tänk efter vilka människor eller vilken typ av människor som få dig att må dåligt. I regel när det kommer till energi så attraherar vi det vi inte själva bearbetat i vår känslovärld.

Skratt smittar men om du är upprörd och aggriverad kommer du snabbt att märka att du överför din negativa energi till andra. Helt plötsligt är hela din omgivning fylld av negativ energi.

Genom att uppmärksamma energivampyrerna kan du också uppmärksamma om du behöver jobba med dig själv. När du jobbat med en speciell känsla, problem, konflikt, egenskap är du inte längre ett lika enkelt offer för energivampyrerna.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. maria malmgren skriver:

  åhh får jag kopiera denna texten och spara den… passar så bra in på vissa människor i mitt liv… Kraaam

 2. Anna skriver:

  Ja fy fan för sånt folk f_u …
  Dom som va så i mitt liv gjorde jag mig av med för några år sen och det är såååå skönt….

 3. Andie skriver:

  Jag känner igen flera av dessa vampyrer. Men speciellt nr 4. Och ibland blir man bara så less och arg på dem att man bara vill *whambam*

  Jag tycker att du har skrivit det mycket bra.

 4. Therese.A skriver:

  Oj oj jag har undrat varför jag är trött.. *natti*
  Har massor med energi tjuvar på jobbet..
  He he nu vet jag hur jag ska göra.

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com