ante omnis mea familia

Ett minne för livet!

Vilken enorm upplevelse det var igår, på tropikariet i Helsingborg som Nina bjöd min familj på (kan inte nog understryka min tacksamhet för vad som visade sig vara en av de bästa gåvorna jag någonsin har fått).
Trots att där var väldigt mycket folk (som jag oftast kan ha problem med) så rörde det mig inte i ryggen för jag var så upptagen med att se mig omkring i detta lilla paradis för oss som älskar djur. Jag kan inte påstå att djuren befann sig i sitt rätta element men det var till stor glädje att se vissa djur med så pass mycket frihet. Där är uppdelat i olika rum med djur från olika delar av världen. Längst ner finner man hajrevet där det simmar hajar i en stor tank och det var enormt rofyllt att bara sitta där och titta.
Inne hos krokodilerna kunde barnen krypa in i en tunnel som gick in till krokodilerna och stoppa upp huvudet i en liten låda och vara där inne. Vilken upplevelse för barnen men fan att inte JAG fick plats att krypa under. Det är lite orättvist att de inte räknade med barnsliga föräldrar. Utöver apor som gick fritt och hoppade över våra huvuden och promenerade på våra händer fanns där även lösa spindlar. Det upptäckte jag hos krokodilerna när jag höjde blicken mot taket  och såg ett spindelnät utan dess like och la ihop ett plus ett – ett spindelnät brukar innebära en spindel och mycket riktigt… där var den jävelen. Han satt i sitt nät och tittade ner på oss och jag hann tänka hundra “tänk om” tankar. Tänk om den hoppar ner i min väska? Tänk om den hoppar ner i mitt linne? Får man ta med sig djuret hem då? Finders keepers – principen, typ. Om alla visste att där finns lösa (STORA) spindlar, hade de haft mindre besökare då?

Aporna var mina favoriter. Där blev jag förälskad. Dels för att de rörde sig fritt och man kunde verkligen “komma nära” och dels för att det blir finare bilder då, när de inte sitter bakom glas eller nät. Vissa apor satt i bur men en del fick röra sig fritt. Det var kul att bara observera. En kvinna stor med handen på räcket bakom sig och jag såg hur apan hoppade på hennes hand och hon ryckte till alldels förskräckt. Åh vad jag hade njutit. Man får inte lov att mata eller klappa djuren. Men vad gör man om apan hoppar fram och stjäler ens mat? man får nog inte ha mat där inne, nej. Vad gör man om apan sätter sig på ens axel? Får man INTE lov att klappa då? Kan man ens låta bli?

Kackerlackor, självlysande skorpioner, lemurer, surikrater, ödlor, sköldpaddor, ormar, spindlar, apor i olika färger och storlekar, fladdermöss, hajar och mycket mer. Det var enormt. En enorm upplevelse. Djur som vi sett i tecknade filmer och sett i böcker. Lemurerna tyckte jag såg välbekanta ut och sa till Nina att jag har för mig de finns i någon tecknad film och hon påminde mig om Madagaskar. Ja! Såklart! I like to move it, move it!

Ungarna hade roligt och de hade lite olika ställen för barnen att leka med hänvisning till självaste tropikariet. De fick gräva dinosaurieben, bygga en människa, undersöka djur i mikroskop, och i en lekhage fick de testa på att jämföra sina färdigheter med djurens: så här långt hoppar djuren, hur långt hoppar du?

Jag kan inget annat än att REKOMMENDERA tropikariet till ALLA – oavsett ålder. Jag tror nog att där finns nått som ALLA kan uppskatta.

Efter vår utflykt där gick vi till McDonalds där Nina (åter igen) visade en enorm generositet och bjöd oss på mat och dricka. Barnen fick böcker och ballonger innan vi körde hemåt. Med ett litet stopp på mini Zoo för att avsluta dagen med lite mer hemmahörande djur: kaniner och getter, fåglar och fiskar.
Självklart körde jag inte vilse igår, jag körde ju efter Nina som lärde mig ett och annat om omkörningar som jag nu har fått träna lite extra på.
Men jag fick påminna henne om att jag fortfarande har mitt kort på prövotid ;-)

Vilken dag, vi hade igår. Detta kommer jag (och förhoppningsvis mina barn) bära med mig i resten av mitt liv.
Fler bilder finns på Bilddagboken.

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 tankar om “Ett minne för livet!”