ante omnis mea familia

Ett systematiskt parasitbeteende

Ikväll ska vi diskutera benämningen “Sol-och-vårare”.
Ja jag vet att vi har gått igenom detta förr men just nu har jag massa tankar som jag bara vill skriva av mig. Läs eller skit i det.

Vad är en sol och vårare?

På wikipedia kan man läsa följande:

Sol-och-vårande är ett informellt uttryck för en typ av lurendrejeri där förövaren låter sig och offret ingå i en kärleksrelation, med baktanken att ta pengar eller andra saker av värde.

Uttrycket härstammar enligt Svenska Akademiens ordbok från en bekantskapsannons som 1916 sattes in av Karl Vesterberg i Stockholms-Tidningen med signaturen "Sol och vår". Hans signatur kom att bli en synonym till kärleksbedrägeri. Den mest kände sol-och-våraren i Sverige är Gustaf Raskenstam som under 1940-talet hade relationer med över hundra kvinnor i syfte att lura av dem pengar.

Sol-och-vårande är i sig inte olagligt i Sverige inom vissa gränser (om offret frivilligt ger pengar).

Temat besjöngs av Inger Berggren i sången Sol och vår i Eurovision Song Contest 1962, där den kom på en delat sjunde plats. Sången skrevs av Ulf Källqvist och Åke Gerhard.

På senare år har det blivit vanligt att personer via kärleks- och dejtingsajter på internet inleder förhållanden, kanske flera samtidigt, och lockar till sig pengar.

Och det är ju lite av en definitionsfråga det där. Jag har faktiskt lärt mig något nytt de senaste åren och det är långt ifrån aktuellt i dagsläget men har kommit på tal på sistone, i diskussioner med min nyfunna vän Merlyn. Och efter ett mail jag nyligen skrev – av omtanke, faktiskt, så kom jag att tänka på det igen.

Att vara en sol-och-vårare behöver faktiskt inte innebära att man lurar till sig större summor av kvinnor. Det kan innebära annat,  det kan även vara något så “litet” som mat, husrum och allt som tillkommer.

Jag och Merlyn har kommit fram till att vårt gemensamma ex är en sol och vårare och vi känner oss bägge två dumma som “föll” för det. Att vi gick på det. Det är inte utan skam man erkänner att man har blivit sol-och-vårad – på olika sätt, i våra fall.

M har gjort detta förr. Inte en gång, inte två, utan massor av gånger. Jag vill minnas en kommentar jag fick i bloggen till inlägget “Tell me girl, did you feel special too…?”.
Jag fick min varning utav en av de tidigares nära.
Kommentaren löd:

x skrev:
December 29th, 2009 at 22:08

M** HAR gjort det förr!! Jag vet inte om du minns Maddis, men min väninna “x” mailade dig, nån gång i maj tror jag det var, när jag insåg att det var DEN M** du träffat. Där berättade hon om sitt förhållande med honom och vad han hade hittat på då (x antal år sedan nu). Sexsamtal för tusentals kronor som han fortfarande är skyldig, flyttade in snabbt, bodde gratis hos henne, lovade att skaffa jobb, skumma polare mm. Vi blev alla lurade av honom i början, han var ju så perfekt för henne, och vilken schysst kille! Sanningen visade sig ju vara en annan, och när hon försökte konfrontera så försvann han. Upphörde att existera typ.

Jag vet att mina ord inte är någon tröst alls och kanske borde även jag ha sagt något tidigare, men jag ville samtidigt tro att människor kan förändras med åren.
Jag tycker inte du ska behöva försvara dig för att du blev kär i fel kille, som sagt, det är fler som har blivit lurade av honom. Man styr inte sina känslor, tyvärr.
Jag hoppas du använder all din jävlaranamma för att gå vidare i livet utan honom nu.
Kram!
x”

Jag kan däremot inte minnas det mailet jag ska ha fått och jag erkänner att det vore intressant att få läsa det igen nu, i efterhand.

Merlyn fick ju sin “varning” om honom genom min blogg. Hon började läsa den mer och mer och la ihop ett och ett och började känna igen väldigt mycket av hans systematiska beteende.

Och anledningen till varför jag vill kalla M en sol-och-vårare är på grund utav hans sätt att leva. Hans liv, alldeles frivilligt, självvalt och medvetet. Han lever systematiskt och upprepar samma sjuka mönster.
Han inleder förhållanden snabbt. Han visar sig oumbärlig i hemmet och bistår med allehanda hushållsgöromål. Han är charmig men manipulativ och mytomanisk och eftersom man redan börjar bli förälskad i honom tror man på hans lögner (åtminstone ett tag, i början) – han kan vara ganska övertygande.  
Han arbetar inte stadigvarande. Han tar olika ströjobb som av olika anledningar inte håller en längre period. Under en period i vårt förhållande hade han faktiskt ett låtsasjobb. Han gick upp på morgonen och gick till jobbet och kom hem sent på eftermiddagen. Jag fick reda på att han inte hade något jobb när jag ringde upp den påstådda chefen på företaget han hade angett och fick då veta att han inte jobbat där på ganska länge. Gissa om jag blev arg. Vilket bedrag!
Han bidrog inte ekonomiskt. Jag, då ensamstående med två barn och ett deltidsjobb bekostade ensam all hyra, all el, all mat, hela bröllopet. Trots att han fick en summa om 10.000 kronor en månad så bidrog han inte till hushållet med en enda krona.
När man sedan påpekar att han faktiskt får jobba och bidra ekonomiskt till hushållet börjar man glida isär. Då går han ut mer och mer och börjar sin jakt på en ny kvinna. Ny kvinna – nya marker. Istället för att skaffa ett jobb skaffar han en ny kvinna i hemlighet (eller har åtminstone någon “på gång”) som han kommer att flytta hem till så snart hon bjudit in honom eftersom han berättat att han inte har någonstans att bo (trots att han faktiskt HAR det, om än på väg att ta slut). Den nya kvinnan inleder förhållandet och sambolivet med honom på ren medmänsklighet och eftersom hon tycker SYND om honom. När han sen flyttar från kvinnan han hade ett förhållande med, går han inte tomhänt. Antingen lämnar han räkningar efter sig eller tar någonting med sig som inte är hans eller lämnar ledsna barn som inte förstår och som han inte ens förklarar för, eller hundar  han har skaffat med sin sambo.  Från oss tog han ju mina och barnens sparpengar, Phinis nyckelband, vår tandkräm, några flaskor likör och en massa smågrejor. Från Merlyn tog han guldsmycken. Huruvida han tagit andra saker hos henne skulle inte förvåna mig, hon har nog bara inte upptäckt det ännu.
Historien upprepas.

Därför vill jag kalla honom en sol-och-vårare och därför kallar jag honom en parasit.

Definition av parasit:

Zoologiskt menas med parasit en organism som lever vidhäftad vid en annan organism (ett värddjur eller en värdplanta) och tar sin näring ifrån denna. Värddjuret kan fortleva och eventuellt överleva parasiten men kan också duka under när det det inte förmår föda både sig själv och parasiten.

En parasit är en objuden gäst. Ordet kommer från grekiskans para, "vid", och sitos, "mat" eller "föda". Studiet av parasiter kallas parasitologi. Hos forntidens greker användes uttrycket ursprungligen dels om religiösa tjänstemän som betalades genom att de uppbar helpension, dels om medföljare till högre ämbetsmän som medbjöds i officiella sammanhang. Ordet fick med tiden en lägre mening av snyltgäst.”

Ja, you get the picture. Det, mina vänner – är M i ett nötskal. På wikipedia, bredvid förklaringen om parasit, borde de lägga in en bild på M.

Och när jag och Merlyn samtalat och bytt erfarenheter så har vi bägge kommit fram till att vi har blivit sol-och-vårade. Och vi vet bägge två att vi inte är de första och vi är definitivt inte de sista heller. M är en snart 40-årig gubbe och han fortsätter. Han ämnar inte växa upp, mogna, skaffa jobb och ta ett eget personligt ansvar över sitt liv och sina handlingar. Han kommer fortsätta leva på kvinnor så länge han kommer undan med det. Och enligt mig, är det ingen riktig man. En riktig man försörjer sin kvinna, eller åtminstone bidrar till deras gemensamma liv – inte lever på henne och våldför sig på henne ekonomiskt.

M’s nya flickvän/sambo, fick ett upplysande mail av mig idag. Det var av omtanke som jag ville förbereda henne på kommande händelser eftersom hon har barn och både hon och hennes barn kan komma att drabbas av M’s konsekvenser. Jag förväntade mig ingenting och jag misstänker ju att hon lever i ett rosa dimmoln med M och litar blint på alla hans lögner. Han sa ju till Merlyn att jag var en svartsjuk bitterfitta som bara var sur för att han inte ville  ha mig, därför var jag så elak och skrev så hemska saker om honom. Idag vet Merlyn såklart bättre. Men hans nya flickvän har med största sannolikhet fått höra samma lögner om mig, och ´några om Merlyn. Vi är the bad guys – vi är bittra och elaka och vi är “ute efter honom”. Och M’s nya flickvän tror såklart på honom – just nu.
Jag skickade mailet – hon blockerade mig på facebook och har inte svarat. Fine by me – jag behövde inte skriva mailet. Jag kunde hållt käft. Men jag ville göra något aktivt, om än inte för henne så åtminstone för hennes barns skull. Jag har aldrig varit bra på att hålla tyst när jag ser orättvisor. Och hon vet inte hur orättvist behandlad hon blir just nu, men  hon kommer bli varse – med eller utan min “inblandning”.

Och jag VET – att deras förhållande inte kommer att hålla mycket längre.
Det kommer ta slut det också, M. Sen kommer du gå vidare till nästa kvinna och då kommer tjejen du utnyttjar just nu att inse – att missmaddis hade rätt. missmaddis talade sanning och du ljög. Och tjejen efter denna kommer också inse ganska snabbt vad du är för någon. Och tjejen därefter… ochsåvidare. Och många av dem kommer att googla dig. Tjejer gör faktiskt det när de träffar en ny kille ibland. Och gissa vart de hamnar när de börjat forska lite..? På min blogg. Vet du varför? För att DU har själv lämnat kommentarer i min blogg med ditt riktiga namn och dina emailadresser. Så vem vet.. i slutändan kanske ditt eget fall blir ditt eget fel.

Jag har blivit sol-och-vårad. Och jag har lärt mig en läxa och är en erfarenhet rikare. Nä, jag tänker aldrig mer försörja en man. Aldrig mer bli tillsammans med arbetsskygga män.

Tack för lärdomen, M.

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

13 tankar om “Ett systematiskt parasitbeteende”

%d bloggare gillar detta: