ante omnis mea familia

Färgen utan PPD

Jag borde lära mig alla mina allergier utantill. PPD är en förkortning på en kemikalie som jag är allergisk mot och lätt att komma ihåg. Det står för p-Phenylenediamine som inte är lika lätt att komma ihåg.

Förutom PPD så brukar hårfärg innehålla följande kemikalier;

 • m-Aminophenol
 • Toluene-2,5-diamine eller
 • Toulene-2,5-diamine sulphate (TDA)
 • P-Phenylenediamine (PPD), kallas ibland Parafenylendiamin
 • 2-Methylresorcinol
 • 4-Amino-2-hydroxytoluene
 • 2,4-Diaminophenoxyethanol HCI
 • p-Aminophenol
 • 4-Amino-m-cresol
 • 4-Chlororesorcinol

Som ni ser är det ingenting man kommer ihåg hursomhelst. Inte jag i alla fall.

Jag har skrivit ner mina allergier och de är som följer;

 • P-Fenylendiamin (välkända ppd)
 • Tiomersal (konserveringsmedel i bland annat vaccin)
 • 2,5-Diaminotoluen
 • 2-Nitro-4-fenylendiamin
 • P-Aminofenol

Så nej. De kommer jag aldrig ihåg. Jag vet knappt vad det är och vart man hittar allt det. Vad ska Jag egentligen undvika? Jag kommer ihåg förkortningen PPD och letar hårfärg utan just det men det är inte så lätt att hitta. Framförallt inte svart.

Färgen jag köpte sist annonserade just att de varken hade PPD eller ammoniak i så jag testade.

Men när jag sen läste innehållsförteckningen så såg jag att den visst innehåller kemikalier. När man läser beskrivningen om färgen kan man lätt missledas att tro det är en naturlig och bra färg.

Visst låter det bra?!

Men så var det inte. Jag tog dessvärre ingen bild på innehållsförteckningen och jag hittar det ingenstans på nätet heller. Men jag vill minnas att jag såg 2,5 diaminotoluen nånstans på paketet. 2,5 TDA, som det även kallas, är ett starkt allergiframkallande ämne som är vanligt i mörka hårfärger. Dess molekyl är väldigt lik det förbjudna cancerframkallande ämnet 2,4 TDA2. Och ja – jag är ju väldigt allergisk mot det.

Även om ppd är något man vill undvika och många annonserar sina färger utan ammoniak och PPD så är 2.5 TDA en ingrediens att leta efter då det kan, som i mitt fall, vara boven o h det verkar vara just den ingrediens man behåller. Som jag förstått det är det den komponenten som gör håret just mörkare.

Detta är långt ifrån de värsta utslagen jag fått av hårfärg. Tänk er om jag färgat med en färg som dessutom innehåller PPD?

Nu sitter jag med extremt kliande utslag. Högra örat är värst – rött, svullet och knottrigt och utslagen ni ser i nacken sitter i hela hårbotten. På höger sida halsen har jag en svullen lymfkörtel som jag bruka få när jag reagerar med allergi. Denna gången slipper jag i alla fall att alla mina tatueringar svullnar och kliar. För de är jag tydligen också allergisk mot, de behöver bara en trigger.

Så kontentan av denna färgen;

– den färgade inte mitt hår i den svarta nyans jag ville. Det bleb brunt pp de ljusaste delarna.

– Ppd eller inte, jag ör ändå allergisk mot färgen för att den innehåller ämnen som är minst lika farliga (om inte mer) än just ppd.

Detta märket, Kolora Zero, med många andra som vill få konsumenter att tro att de är ett bra alternativ eftersom de inte innehåller PPD borde se över vad de egentligen lovar. De borde kanske nämna att deras produkt innehåller däremot någon/några komponenter som är enormt allergiframkallande och faktiskt farliga.

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Färgen utan PPD”