FK & VAB frågor

Ur försäkringskassans hemsida:

När kan man få tillfällig föräldrapenning?
Du kan få tillfällig föräldrapenning för ett barn som är 12–16 år om det behöver mer hjälp än vad som är vanligt för barn i den åldern. Det kan till exempel vara
när ett barn med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning blir akut sjukt i en annan sjukdom, eller när grundsjukdomen förvärras
när ett annars friskt barn blir svårt sjukt och inte klarar sig själv
om du behöver följa med barnet på ett läkarbesök.

Du måste ha ett läkarutlåtande om barnets tillstånd. Om det gäller ett läkarbesök räcker det att läkaren skriver på ditt läkarvårdskvitto att det var nödvändigt att du följde med.
Har ditt barn en långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning kan Försäkringskassan i förväg besluta att det ska omfattas av den tillfälliga föräldrapenningen.

Det är, i min mening, fucking skandal. För just nu ligger Lottas son med nästan 41 graders feber, en slagen hjälte. Han blir 13 i april. Det finns ingen normalt funtad mamma som vill lämna honom ensam i det tillståndet. Men FK has spoken? Lotta får inte söka Vård av barn (vab).

Så vad gör man när Försäkringskassan är några jävla fittor? Finns det NÅGON som tycker det är en bra regel? Kan man påstå att en 12 årig pojke med nästan 41 graders feber ens BÖR lämnas ensam?!

Bara en kvällstanke, liksom.

Du gillar kanske också...

9 svar

 1. Lorelai skriver:

  Beror mycket på barnet i frågan. Är ju bara att tänka tillbaka till sig själv när man var 12 år, going on 13. Vad gjorde man inte då, vad ansågs man inte klara av vid den åldern.
  Däremot kan det kännas lite olustigt när febern är så hög, lite med en fot innanför sjukhusentrén med sådan hög feber. Men där igen är det ju individuellt efter barnet, allmäntillstånd osv. Över 40 grader sägs vara farligt att få, men inte lika akut när barn får hög feber. Det finns de som alltid får skyhög feber utan att allmäntillståndet försämras. Så finns det individer som slås ut av ett par graders ökning och det blir genast mer farligt.

  Tror föräldern är den lämpligaste att bedöma.

 2. S skriver:

  Faktum är att sådant beror lite på. När jag växte upp opererades jag ofta och detta höll på mellan jag var 9 till jag var 13. På grund av detta kunde min mamma egentligen inte vara med på sjukhuset och sådär. Men, om man får tag i rätt handläggare på FK brukar det kunna lösa sig och efter lite snack med FK lyckades min mamma ordna så hon kunde det ändå. Det beror nog lite på vem man pratar med och hur man gör det. Man ska vara bestämd men artig så kan de ordna. Man måste bara ge dem en anledning att vilja hjälpa en.

 3. poe skriver:

  Det står så här: (läs pdf:en på fk:s hemsida) när ett annars friskt barn blir svårt sjukt och • inte klarar sig själv

  Det vill säga: 41 grader ÄR svårt sjuk. Och barnet klarar sig inte själv. Har hon sökt VAB? Om dom nekar henne ska hon absolut överklaga, för det låter inte rätt!

  Hoppas det löser sig!

 4. Martina skriver:

  Har hon gått till läkare med barnet? Är det det som FK har som grund för sitt beslut?

 5. Hanna skriver:

  Nu är det ju inte ”fittorna” på FK som bestämt reglerna…

 6. Hanna skriver:

  Jo visst. Men alla som jobbar på fk, handläggare som högsta hönsen, arbetar utifrån Sveriges lagar. Så det är riksdag och regering du ska svära åt :-)

 7. poe skriver:

  Hanna: Det där är ju en sanning med modifikation. Dom har inga direkta riktlinjer att jobba ifrån och det är upp till varje handläggare att göra en bedömning ang. vad som är ”svårt sjuk”. Så om Kalle har 41 graders feber och Anna är hans handläggare får han avslag. Men om Per har 41 graders feber och Lisa är hans handläggare blir han beviljad.
  Mitt bästa tips är att överklaga!

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com