Föräldrars ansvar

Det ljuva singellivet. Man är ung, man är singel och ensam. Den enda man bär ansvar om, är en själv. Man kan komma och gå som man vill, man kan göra nästan vad  man vill och skita i vad man än vill för att det påverkar nästan bara en själv. Vill man skita i att jobba och leva på soc så är det bara en själv det drabbar. Vill man skita i hyran och bo på en parkbänk kan man göra det om man trivs med att vakna med splinters i arslet. Vill man skippa städning och leka samboliv med ohyra och äta nudlar till både frukost, lunch & middag 365 dagar om året så är det också fine. Ditt liv, ditt ansvar.

Sen kommer dagen då man har oskyddat sex. Man blir gravid alternativt gör nån på smällen. Då, just där, i den sekunden skapas ett nytt liv och ditt eget liv kommer förändras för alltid när man tittar på G-testen som visar positivt och man beslutar sig för att gå graviditeten ut och föda barnet. Då förändras spelreglerna. Då förändras livet. Då helt plötsligt finns det inte bara rekommendationer om hur du nu ska leva ditt liv, utan även lagar. Lagar för för man ska ta hand om detta nya livet.

Vissa saker är liksom inte okay längre. Man kan inte supa sig asnitad en tisdagkväll längre och stanna ute halva nätterna och komma och gå som man behagar. Man ska inte äta nudlar varenda dag på året längre och det där med att skippa städningen helt kan vara direkt farligt. För nu handlar det inte längre om ditt liv, det handlar om ett barns liv. Ett oskyldigt barn som inte valde att få ett hjärtslag eller andetag och ansvaret kan vara överväldigande. Men hur många föräldrar vet om det INNAN man sätter barn till världen – egentligen. Vem VET vad det innebär, innan man ens suttit i den sitsen?

Man måste ju städa, när man har barn. Om det samlas för mycket damm och skit ökar man risken att barnet får allergier och annat skit som barn inte behöver utsättas för. Ohyra och osanitär omgivning är direkt hälsofarligt. Man kan inte leva på nudlar jämt. Man måste plötsligt börja laga mat varje dag. Vare sig man vill eller inte – för barn behöver allsidig kost och hälsosam sådan.  Man måste jobba – för om man jobbar så får man lön. Får man lön får man pengar att köpa den där nyttiga maten som man ska laga och man får pengar att köpa kläder till barnet, leksaker och annat smått som barn kan behöva eller faktiskt bara vilja ha. Man måste se efter sina barn så att de inte skadar sig eller hittar på massa hyss. Man ska lära barnen vad som är rätt eller fel, man ska lära de ansvar och ge de sunda värderingar. Det är en förälders skyldighet, anser jag.

Om man då som förälder hellre ligger på soffan från morgon till kväll så är det mest troligt att barnen växer upp och får för sig att det är ett sunt leverne och tar efter och växer upp till lata vuxna och gör likadant.
Så föreställ er om alla föräldrar låg och käka praliner dagarna i ända och kolla gamla såpor på dagstv och deras ungar växer upp och lever sina liv som de lärt. Hur hade samhället kunnat froads? Arbetslöshet hade inte längre varit ett problem utan tvärtom, vi hade fått importera arbetskraft från utlandet eftersom våra egna landsmän satt och hellre blev feta än att jobba och bidra till samhället. Så istället för att klaga på invandringen – uppfostra era ungar som ni frivilligt och medvetet satt till världen.

Det är mycket som ska fixas när man är förälder. Det där med inskolningar, dagis, skola, matlagningar, inhandlingar, disk, tvätt, dammsugning, moppning, dammning, leka med barnen, aktivera barnen, utflukter med matsäcker, vakna nätter, läkarbesök, medicineringar, möten på dagis/skola är ju bara en del av en förälders liv!
Sen har en förälder sitt jobb att ta ansvar för också. Och  uttöver alla dessa konkreta måsten finns det kärlek som ska ges, omtanke, uppmärksamhet till barnen. Värderingar, moral och etik som ska läras. Så det blir ju en hel del saker som man MÅSTE göra. Som man plötsligt får ansvar om, när man blir förälder.

För en del föräldrar blir det överväldigande. ”Att bli förälder är inget som kommer påverka mitt liv, jag kommer leva som jag har gjort innan”. Ja jo, grattis. Du är förmodligen en av världens dummaste föräldrar med den inställningen. Jo ditt liv kommer förändras om du ämnar bli en ansvarsfull förälder. Men dessvärre VET människor oftast inte vad det EGENTLIGEN innebär. SÅ mycket man plötsligt MÅSTE göra. Saker man plötsligt MÅSTE avstå från.  Så det kan komma som en chock för flera föräldrar att man plötsligt MÅSTE så många måsten.

Det är inte singelliv längre. Det är inte dig det handlar om längre. Det handlar om ett barn. Man måste förändra en del om man inte redan innan man får barn kan det där med att städa och laga middag och avsätta tid att göra just ingenting lockande alls.

Men livet förändras när man får barn – like it or not.

Eller är jag helt ute och cyklar? Vad tycker ni?

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Emma skriver:

    Jag skulle nog säga att du har fullkomligt rätt.
    Lever man ”singelliv” finns det mycket att förändra den dagen man blir med barn.
    Har man lite koll sedan tidigare finns det likafullt mycket man får förändra.

    Barn är härliga skapelser men det är ett sjuhelsickes ansvar samtidigt.

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com