Föräldrars svek mot sitt barn

Och jag är fortfarande tårögd, ledsen och rent ut sagt förbannad sedan jag lämnade mina barn på dagis för en stund sedan.

Jag anser att en förälders uppgift är att rå om sina barns trygghet, säkerhet och vill gärna känna att det ligger i en förälders intresse att göra allt man kan för att barnen ska ha det bra och må bra. Vi ger dem mat för att de inte ska gå hungriga, och om vi verkligen bryr oss så får dem nyttig mat för deras hälsas skull. Vi ger dem ett hem och någonstans att sova, men om vi verkligen bryr oss så ger vi dem leksaker, kärlek och trygghet i hemmet. Vi ger dem kläder för att de inte ska frysa, och om vi verkligen bryr oss så är det hela och rena kläder. För mig är det givet. Självklart.

Jag har bloggat ganska mycket om det där med godis och nyttigheter. Om varför jag inte låter mina barn äta alldeles för mycket godis. Ni vet förmodligen redan vart jag står i den väldebatterade frågan.

Idag när jag lämnade Phini på hans avdelning tittade en av de små flickorna upp mot mig. Jag känner henne sedan innan. Hon är lika gammal som Phini och de har gått på samma avdelning sedan Phini var runt 1 års åldern, de bytade till samma avdelning när de var 3. Hon är en söt liten flicka av zigenskt ursprung och jag känner väl till hennes familj och släkt. Jag gick i skola tillsammans med hennes pappa, deras släktnamn är väl känt där vi bor. Mina fördomar om zigenare låter jag vara osagt men jag erkänner att jag har fördomar och det baserat mestadels på erfarenheter. Men  när det kommer till barn kan jag inte ha fördomar. Inte mot barnen.
När flickan tittade på mig och log sådär som bara barn kan och visa hela registret så såg jag att hon inte hade några framtänder alls. Inte en enda.
Jag: Men! Har du tappat dina tänder?!
Flickan: Nej! De tog dem!
Jag: Varför då? frågade jag och tittade på fröken.
Flickan: Ehhh, för att de ville!
Fröken: Nja, inte för att de ville, berätta varför de drog ut dina tänder.
Flickan: För att de var svarta!
Jag: Svarta..?
Flickan: Ja!
Jag: Men.. varför var de svarta då?
Flickan: Jag vet inte!
Fröken: Jo, det vet du visst. Berätta varför dina tänder var svarta. För att du…?
Flickan: Ätit för mycket godis!
Fröken: Ja. Om  man äter för mycket godis och inte borstar tänderna så kan man få hål i tänderna och tänderna kan bli svarta. Man får bara äta godis på lördagar ju.
Jag tittar på fröken som om jag var ett levande frågetecken. Jag kunde inte få ihop det. Hon är ett barn. Vaddå svarta tänder!? Vaddå dra ut ett barns framtänder?
Jag tittar på fröken och frågar lågmäld: Är du seriös?
Fröken: Ja, tyvärr. Det är ganska vanligt i de familjerna.
Flickan som satt bredvid, av samma släkt, tittade på mig och log och visade upp sin egen lilla tomma plats i munnen.
Flicka 2: Jag har också en borta! Den var brun.
Jag tittade på fröken igen: Men så kan det inte gå till.. jag blir alldeles tårögd, så kan man inte göra!
Fröken höll med mig och förstod vad jag menade. Vi tyckte nog väldigt lika och hade förmodligen mer att säga men sa inte mycket mer i vår tysta förståelse.
Jag tittar på flickorna och säger: Phini äter inte så mycket godis, vi har alltid frukt hemma, eller hur Phini?
Phini nickar jakande.
Jag: Phini, ska du berätta vad för tandkräm vi har hemma? säger jag förtjust.
Phini: SHREK!
Jag: Jaa! Med stjärnor i!
Flickorna blev genast intresserade och började fråga mig vad för tandborstar pojkarna har, vilka tandkrämer vi har. Jag berättade att vi bytar tandborstar så ofta att jag faktiskt inte vet vad de har just nu men att vi har flera olika tandkrämer.
Jag tittade på fröken: Hemma hos oss heter det att om de inte gör som jag säger så får de inte borsta tänderna.
Vi skrattade och hon förstod vart jag ville komma.

BamseRedan från början har jag varit noga med att deras hälsa och tänder ska skötas. Jag har själv dåliga tänder sedan mina operationer och graviditeter och VET vad det innebär att ha tandvärk och det skulle jag aldrig någonsin utsätta mina egna barn för det varvid jag vidtar förebyggande åtgärder som exempelvis att dra ner på sötsaker och se till att deras små tänder borstas. Det har varit gånger då de gnällt och itne velat borsta tänderna men jag är en påhittig mamma. Jag minnns det än idag.
Jag: Men Phini, vi måste borsta tänderna! Annars kommer tandtrollen och BANKAR på dina tänder! Och det gör ont! Jag tror nog att du har några små monster i din mun vi måste borsta bort! Får jag titta!
Phini öppnade sin mun och jag tittade: Ja! Där ser jag det! Du har ett tandtroll i din mun! Kom vi skyndar oss och borstar bort dem!
Phini: Mamma, det är inget tandtroll, det är ett LEJON!
Jag: Ja, det har du nog rätt i, ett lejon!
Phini: Mamma, skynda, skynda, vi måste borsta bort det!
Varje kväll var det nya monster och nya djur som bankade på hans tänder. Ena kvällen hade han apor i munnen, andra kvällen tigrar. Det funkade för oss i alla fall och sedan dess har vi inte haft någon diskussion oim huruvida tänderna ska borstas eller ej.

För mig är det givet.

Laaitis tänderLaaiti må ha vampyrtänder, men de är i alla fall inte svarta.

Och för att ett barns tänder ska bli SVARTA så måste det ha gått förbannat långt. Varför gör man så mot sina barn?

Skiljer det på kulturerna eller är det en föräldramiss? Eftersom det tycks vanligt förekommande i just denna kulturen, dessa familjerna – är det deras kultur man ska förebrå eller bara just de specifika föräldrar? Men om alla föräldrar i samma krets/kultur gör exakt likadant då? Är det fortfarande bara en föräldramiss?

Du gillar kanske också...

29 svar

 1. Jessica skriver:

  Det gäller att inte göra saker till en kamp utan till en lek. Då går det som en dans. Sluta aldrig blogga, jag kommer behöva läsa allt jag kan den dagen jag trycker ut en unge.

 2. Sara skriver:

  Jag har själv dåliga tänder så jag vet vad du menar!
  En styvdotter till en av mina bästa vänner (hon bode med sin mamma) på henne var tandläkaren tvungen att ”plasta in” (vet inte exakt vad dom gjorde) hennes permanenta tänder när de växte fram därför att mamman aldrig borstade hennes tänder. Jag kommer ihåg att hon hade stora bruna hål i framtänderna på bebis tänderna.

 3. Louise skriver:

  Shit va sjukt! Ja minns när ja va mindre.. Ja hade en kompis som var typ Zigenare eller så och hon o alla hennes syskon hade bruna eller svarta tänder! Men asså, de måste ju göra ont! Aja.. Tur att du e så noga me dina pojkar! :)

 4. Stina skriver:

  Fatum är att det är jättevanligt i stora delar av världen att ungar har sjukt dåliga tänder. Man behöver bara kolla på Storbritannien, och lustigt nog även Finland, för att se att tandhygien är något som är relativt unikt för Sverige.

  Min pappa är tandläkare, så jag har alltid haft rena och fina tänder. Han har dock ofta berättat om föräldrar som kommit in med ungar och sagt ”Ja, men lille Karl äter ju AALDRIG godis, så hur kan han ha hål?”. Det visar sig ju självklart senare att ungen käkar jättemycket glass och kex och liknande, som är precis lika farligt för tänderna. Folk är sjukt konstiga.

 5. Katarina skriver:

  Åh fy, vad ledsen jag blir! Jag håller helt med dig! Hur kan man bry sig så lite om sina barn att man låter deras tänder bli svarta av karies?!

 6. Anna skriver:

  Fy fan! Vilken fröken, hur kunde hon pressa flickan att berätta för dig, fanns väl ingen anledning att få henne att skämmas ännu mer. Där skulle jag inte velat ha mina barn, verkar finnas noll empati.

 7. Ninna skriver:

  usch vad hemskt, mina ögpn tåtades av det du skrivit, Är glad att jag började tidigt med tandborstning på min dotter, för hon påminner själv o vill till o med helst borsta vid vare toalettbesök ;-)

 8. Jana skriver:

  Ja tandhälsan i Sverige går inte att jämföra med andra länder och kulturer. Här har vi en extrem fördel beträffande det där samt en helt annan inställning tack vare ordentlig information – såsom hjärntvättning med hjälp av flourtanten.

  Men den där fröknen var ju förskräcklig. Stackars flickor. För hennes uttalande ”Ja, tyvärr. Det är ganska vanligt i de familjerna.” säger ju allt om hur inskränkt hon är. Fördomar eller fakta spelar ingen roll. Man skall inte tala på det sättet om andra.

 9. MaddeMad skriver:

  För mig är det vanligt, det var länge sedan jag blev chockad. Då jag jobbar inom yrket så ser man mycket. Föräldrar tror man inte märker att man faktiskt är lite dum i huvet.. Tyvärr är det vanligt & tyvärr så är det en vardag för mig :(
  Det spelar ingen roll hur föräldrarna är o så… för barnen är underbara & oskyldiga.

 10. Maria Malmgren skriver:

  kan inget annat att hålla med dig.. har själv alltid haft problem med mina tänder och sköter min munhygien… och det kommer min son oxå få göra.. och varför allt detta godis.., läsk är det som fräter värst.. om man nu då inte borstar tänderna så är det som att lägga tänderna i upplösnings vätska.., det är såå sorgligt.. skicka flourtanten till dagiset där man ser behöver ”hjälpen”.. tyckte det var bra på ”min tid” när flourtanten kom varje månad på lekis , dagis och första klass.., nästa så man vill starta en signlista för att återfå flourtanten.. haha…

  ha det bäst..
  och din blogg är grymt bra som alltid;)
  keep it coming <3

  Maria med *William i magen*

 11. Ulrika skriver:

  Men usch, jag blir helt förfärad här :O :S

 12. Anna skriver:

  Shit va taskigt mot sina barn.. Det är ju barnen det är synd om för att föräldrarna inte tar sitt annsvar.. trist..

 13. Gin skriver:

  Ja usch.. att det kan gå så långt. Här har al bara fått 2 tänder än så länge, men jag är där med borste redan. (fast på apoteket sa de att hon inte behövde tandkräm än, vilket jag nu tycker är konstigt, och ska köpa ändå. Jag menar, hon äter ju mat!?) i af. Jag hade en visdomstand som växte snett, vilket resulterade i att jag inte kunde borsta den ordentligt = den blev svart = fick dra ut den. så när syrrans unge inte ville borsta sina tänder en kväll, körde jag skräckexempel och visade min glugg. Det gjorde susen och jag tror nästan han sprang in på toaletten! :)

 14. Tale skriver:

  I guess you can find bad parents in all culturs, but I think thoot-care are very different in different cultures. In Oslo childrens thoot-health are lot worse now than 20 years ago, and a lot worse in the eastern part than the west side of the city. Why? because that’s where most of the imigrants lives. In some schools more than 90% are from either Pakistan, Afganistan, Somalia, Etiopia or Eritrea. And the dentists can tell that many of them never ever brush their theet! I have no reason to claim that theese parents love their children less than I do, but where they come from it’s evidently not normal to brush childrens theet. But there are not so much sweets and sodas obtainabel either. So when they move here and can afford to by their kids these things every day, the do – but they don’t start brushing and the theet rot.

  My heart almost jumped out of my breast this summer when I suddenly discoverd that StoreBråk had one grey front thooth. We got an appoinment at the dentits next day. I feelt so terribly bad! Hadn’t I done enough making sure that sweets are only for saturdays, sodas only for birthdays, brushing two times a day and fluortablets in the evening?? I almost felt relived when the dentist laughed and said that theet don’t get rotten over the night. This thoot is grey because she has hit it hard in a fall or something. At least that means that the other theets are not at risk. And luckily he didn’t expect the ”grow up-thoot” above to be damage. And if it don’t get any darker she won’t have to pull it either :-)

 15. Nendriel aka Mats skriver:

  Tror inte det har med varken kultur eller religon bara helt vanlig lättja som så många lider av och om det är vanligt hos dem så är de förståss förbannat synd kan jue bara tänka hur jävla ont det gjort i barnens tänder man själv har jue haft hål och det inte varit vidare skoj vet de flesta men att tänder blivit bruna/svarta måsta fan ha gjort rejält ont misshandel skulle jag vilja kalla det om det skulle vara rättslig fråga……

 16. alma skriver:

  det är kulturen, tro mig! min morsa gav oss godis för jämnan, mutade oss med det osv. har lagt ner en förmögenhet på tandläkarbesök och brorsan som nu är 15 har också BRUNA tänder! Ish! Det blir sockerförbud i denna familjen iaf!

 17. alma skriver:

  glömt inte heller att Sveriges vatten innehöll mycket mer fluor förr än i andra länder ;)

 18. Madde skriver:

  Det är hemskt att se de små liven med så dåliga tänder, tänk så ont de måste ha också. Det är nog en kulturell sak det där med dåliga tänder, den slutsatsen kan jag i alla fall dra efter att ja gjort min förskollärarpraktik på en mångkulturell förskola..

 19. MaddeMad skriver:

  Jag håller med både ”Madde” och ”Nendriel aka Mats”. I många länder där fattigdom härjar spec på landet så har dom inte växt upp med tandborste & tandkräm, d vet inte vad det är. Jag blev chockad när jag hörde det 1:a gången men det stämmer. Och när dom flyttar hit även då flyttar okunnigheten med. Jag tycker det är synd att inte SFI kan lära invandrare de vanliga sakerna såsom hygien, hur viktigt det är att komma ut i samhället, lära sig svenska & börja jobba. Dom vet inte alls vad ett dagis är till för. Dom tror det är en bra barnpassning. De vet inte vad IUP eller föräldrarmöte är för något. Själv klart finns det dom som inte intresserar sig alls i sina barn & är extremt lata. Jag tycker att det borde finnas lagar som gär saker & ting bättre & inte tvärtom. Jag känner en mamma som inte alls engagerade sig i sina barn. Hon var väldigt lat & hennes barn fick dra ut någon rutten tand ur munnen när hon var 3-5 år gammal. Jag är inte den som är tyst utan jag stod upp för mig flera ggr & sa vad jag tyckte & tänkte men d hjälpte inte…Hemskt!

 20. Susie Kate Mela skriver:

  jag trodde inte att barn kunde få svarta tänder! Herregud, jag blev ju smått chockad när jag läste detta. Hur kan de föräldrarna låta det gå så långt?! Det är ju fan plgeri.. misshandel på en grad för att ha dåliga tänder gör ont.
  Nu blev jag genast glad att min mamma tvingade mig att borsta tänderna som barn aoch att det är en självklarhet att man gör det två gångér om dagen!

 21. GirlGoesMom skriver:

  Jag tror det är en miss från generation, till generation.
  Min unge älskar att borsta tänderna, men gör det lites dåigt och låter inte mamma hjälpa till :(
  Det går iaf ganska bra :) när han blir äldre och är mottaglig för att göra en lek av det kommer det att bli ännu roligare!

 22. sandra skriver:

  Läste ditt inlägg idag och kunde inte mer än småle!
  Har själv problem med min 3 åring och har försökt allt när det gäller tänderna men nä.
  Så ikväll prova jag med att borsta bort tandtrollen och håll i dig men det funka JÄTTEBRA :)helt plätsligt var pappa oxå ett tandtroll som vi skulle borst bort men ja jag var glad över att det funka! Så tack för tipset :)

 23. Ladysoul.se skriver:

  Jag blir helt mållös..

 24. Billy S skriver:

  Bra blogg och jag kommer troligtvis komma tillbaks och l

 25. mawlin skriver:

  Tyvärr finns det barn med dåliga tandanlag. Min dotter är två år. Äter inte sötsaker å borstar bra men kommer ändå behöva dra minst två tänder

 26. emma skriver:

  Nu blir jag väldigt upprörd. Du dömer barnens föräldrar utan att veta hur det faktiskt ligger till.

  Vår minsta var inte ens ett år när han hade kariesangrepp. Innan dess hade vi varit hos tandläkaren en gång i månaden sen han var sju månader för att plasta in hans ettor i överkäken. Vid 14 månaders ålder gjordes det två extraktioner under narkos. Varför? För hans tänder hade något som kallas grava mineraliseringsskador. Hans tänder var defekta redan när de bildades när han låg i min mage. De kom fram utan emalj. När hans tänder drogs ut var de gråa och bruna och främst den ena var söndervittrad av karies. Och allt detta utan att ungen fått i sig något socker. Han dricker ingen välling, äter inte heller godis,kakor, bullar. Vi har varit noga med tandborstning på honom för att rädda tänderna. Kanske ska jag tillägga att han har två äldre syskon som inte har tillstymmelse till hål i sina tänder.

  Så nästa gång du tänker vara så präktig och berätta om hur bra du är och hur dåliga andra är så läs på ovh dra inte förutfattade meningar om något du uppenbarligen inte har en aning om.

  Emma

 1. 21 april, 2009

  […] undrar, om det faktiskt bara handlar om okunnghet. Som exempelvis den gången jag skrev om flickan på dagis som fick alla sina tänder utdragna för att de var svarta och hade ruttnat för att föräldrarna inte borstat hennes tänder och gett […]

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com