Förlåt för att jag dödar dig

Jag har aldrig sett mig som en naturmänniska som ska ut och krama träd och friluftscampa. Jag äger inget tält och ingen sovsäck för den delen heller.
Jag har respekt för naturen och skräpar inte ner och lär således mina barn att skräp kastas i papperskorgar och om man inte ser någon papperskorg får man helt enkelt ta det med sig tills man ser en, eller ta hem sitt skräp och kasta det hemma för i  naturen är det inte okay att kasta skit. Common sense.

Men ibland, blir jag förvånad över min egen reaktion. Igår kväll när jag gick från bussen hem gick jag min vanliga tur förbi biblioteket och ser att de har kapat alla träden just utanför. Alla de träden i klunga som jag och Phini kallar lilla skogen – där vi brukar gå igenom på den lilla stigen när det inte är alldeles för geggigt ute. Och jag tappade nästan andan när jag såg att alla träden var kapade. Grenarna låg lite huller om buller på marken och det kändes som om träden grät och jag blev med ens ledsen och tyckte synd om träden. Jag undrar varför alla träd och buskar har jämnats med marken och hoppas att de inte ska bygga något jävla hus där.

Just i samma veva som Phini skulle födas flyttade vi till större lägenhet till ett annat område i vår by. Vi trivdes inte där – JAG trivdes inte där. Det påminde mycket om cementblocken i Malmö som jag växte upp vid utan gröna träd och buskar och jag vill gärna att mina barn växer upp med så mycket grönt omkring sig som möjligt och inte gråa cementblock vart man än vänder sig.
Lägenheten där var nyare och fräschare. Jag hade en egen tvättstuga i lägenheten. Men jag valde att flytta till detta området jag bor på nu med hus byggda på 70talet med gemensam tvättstuga i vartannat hus, för att det var ett grönare område med lekplatser på nästan varje gård. Med träd utanför köksfönstret och träd och buskar på baksidan likaså.
Inte långt efter vår inflyttning tillbaka till detta området började träden kapas och buskarna försvann. Innan vi visste ordet av hade vi en väg precis utanför porten istället för alla träd vi brukade se. Det gjorde ont i mig. Och jag tror nog att jag har påverkat min son som då, när allt höggs ner, blev minst lika ledsen som mig och sa att träden var ledsna och hade ont.

Jag skulle gärna vilja se det som det mest naturliga i världen att man har respekt för inte bara medmänniskorna omkring oss utan även alla levande djur och naturen likaså. Jag tycker inte att det är okay att skada andra utan anledning, det är inte okay att vara elak vid djur och inte träd, buskar eller blommor iheller utan anledning. Det är en fin, respektingivande ritaual en sann wicca bär när hon ber om tillåtelse respektive ursäkt när man plockar en blomma. Tänk om alla hade gjort det?

Vi lever ju i symbios med varandra – alla människor, djur och växter och i en perfekt värld hade vi alla haft lika respekt för varandra.

Du gillar kanske också...

10 svar

 1. Thomas skriver:

  Så sant när jag gick ner för att handla var det min tanke att var tar alla grönområde vägen?? nu ser man ett träd där o några buskar men nästan inga ställen för ungarna att busa o bygga kojor. Eller stora gräsmattor där ungarna kan spela fotboll..Trist tycker jag.

 2. Sabbe skriver:

  Jag växte upp i en by där vi hade en ”trollskog” med massvis med träd och stoooora stenar vilket mer eller mindre var berg, vi var alltid där och åt våra mellanmål och lekte kurragömma när vi va små och det inte regnade ute, min mamma var en riktigt skogsmulle. Direkt efter att jag flyttade hemifrån så kapades alla träden ner och alla ”bergen” sprängdes till ingen nytta alls, de har inte gjort något mer än just gjort stället till ett kalhygge. Fruktansvärt tråkigt.. Kanske inte intressant men ville bara med detta säga att jag förstår hur du menar.. överallt kapas det och sållas bland träden, till just ingen nytta alls..

 3. dizzy skriver:

  jag kallade den för lilla dungen! blev själv lite pisst tyckte den va myig hur mysigt e ett hus,,,,??+

 4. Therese skriver:

  jag växte upp i fjelie.. som består av ca 100 hus..knappt det.. min sambo växte upp på en bakgård.. nu bor vi någerlunda grönt precis vid st:hans backar i Lund är rätt skönt att dra upp hunden där trots att han gärna hade gått till närmsta träd och in igen.. när och om vi får barn vill jag jättegärna ha en marklägemhet så dfe kan springa ut i trädgåden lite som de själv vill..älskar att ha grönt omkring mej..

 5. Thina skriver:

  Träd är så vackert! Det är så trist när dom sågar ner dom! Jag flyttade till Elstorp här i malmö för massa år sen och då va det jätte mysigt med massa kollonistugor och träd, sen gick det bara en kort tid så rev dom allt…och det blev bara en grusåker..då trodde man att jaha då ska dom ju göra nåt inom en snart framtid där…men nä då nu 10 år senare står där ett hus..men det är fortfarande massa grus å skit kvar…

  /Thina

 6. Louise skriver:

  Usch.. varför kapar de träden så? det är inte okej! :/

 7. MaddeMad skriver:

  Jaaa jag märkte det igår när jag cyklade förbi efter jobb. Jag höll på att få några grenar i hjulet. Och blev förbannad att dom håller på & förstör & sen bara låter det ligga…
  Gångbanan är halverad & oturligtvis så kom det en mötande cyklist, fan det är livsfarligt.
  Idag när jag cyklade hem igen så var d fortfarande kvar. Meterhöga trädgrenar överallt.
  D ser för jävligt ut & nu är det inte en lummig ”skog” utan d e helt kalt & dannt.
  Och jag kan nästan svära på att d kommer att ligga kvar där, döda & nakna till långt in på nästa vecka.
  Vad händer om någon får för sig att starta en liten brasa?

 8. Anna skriver:

  Allt blir ju mycket trevligare med lite buskar och träd.. själv älskar jag att gå i skogen med våran vovve och han älskar det också… Mer skog åt folket!!! ;)

 9. Tale skriver:

  I am, and will always be, a citygirl. Born and raised i the center of Oslo city. But then I meet my husband and was ”draged out here in the suburbs. House, garden and forest and animals nearby. Don’t think I’ll ever get used to live like this – miss my busy city!
  But my cat loves to run around outdoors, and it’s good to raise children out here. Lots of space to run around in and trees to climb.

  But even if I would prefer to live in the asphalt jungle, it doesn’t mean i want the whole world to be paved! I like to be able to travel out in the nature. I own both a tent and a sleepingbag – and actually use them a couple of times a year too.
  (But it’s not possible to be more miserable than a Tale that has to do garden work!)

 10. Louise skriver:

  Älskar dig babe! :)

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com