Fullt frisk: Cysta på 5cm.

Gårdagens besök till gyn är äntligen överstökad. Jag fick vänta alldeles för länge innan jag kom in och så är det alltid på KK i Lund. Jag hade en tidsbokning 11:40 men kom inte in förrän närmre 13.
Oftast har läkaren en sköterska närvarande men inte igår. Jag fick sätta mig ner och han läste remissen och såg mer ut som ett frågetecken när han förklarade att han inte förstod vad min läkare hade tänkt och skickat dit mig. För att alla gravtest varit negativ och jag inte visar de symptom man gör vid en utomkvedshavandeskap. Men han skulle göra som det stod på remissen. Han reste sig upp och jag följde hans exempel. “Jaha, vad ska jag göra”undrade jag trots att jag visste myket väl att kläderna nertill skulle av. Jag hoppades att han skulle hänvisa mig till bakom ett skynke men det enda han sa var just att jag skulle ta av mig nertill så det gjorde jag, på plats. Jag hoppade upp i den alltför välbekanta stolen och han frågade om jag har barn sedan innan. Och som vanligt vid de gynundersökningar jag är van vid gled hans hans smeksamt över mitt lår innan han förde in sina fingrar hårt i mig. Jag vet fortfarande inte varför de ska låta handen glida över låret och jag vill minnas jag haft den diskussionen förr. Ska det vara lugnande? För det är inte lugnande för mig, tvärtom. Han kände på magen och kände inuti mig och förde sen in ett spekulum som gjorde vansinnigt ont och jag skrek högt. “Gör det ont?” frågade läkaren. Gissa, din dumme jävel..
Han drog ut den och jag hann se att där fanns blod längst fram på verktyget han nyss dragit ur mig. Oj.. hade jag börjat blöda nu?  Han förde in det igen, lite mer försiktigt men det gjorde ändå ont och jag skrek till igen. “Det knips lite, va?” undrade läkaren och knips – är en underdrift. Det gjorde väldigt ont. Han förde in en stor bomullspinne och pillade runt lite, det skulle bli ett klamydiatest berättade han. Efter provtagningen var det dags för det vaginala ultraljudet och jag såg när han plockade fram den smala dildoliknande saken med en kondom på och jag hoppades innerligt att de hade bytt kondom. Han smetade på glidslem och förde in den i mig och hans första kommentar om min insida var hur stor min urinblåsa var “Jag sa ju att jag är kissignödig” svarade jag. Jag hade ju inte vetat om de ville ha ett urinprov igen så jag hade inte vågat kissa innan min tid. Det första jag frågade var om han kunde kolla mina äggstockar efter cystor och mycket riktigt, han hittade den med detsamma. På min högra äggstock har jag kvar cystan. Sist jag fick veta att den fanns var den omkring 2 cm stor. Det lät stort för en knuta som finns i min kropp tyckte jag. Igår mätte han den till 5cm. Men det är inte den som ger mig bekymmer sa han men vi bör hålla koll på den framöver. Det sa de sist också, för nått år sedan men ingen har verkat mer intresserad och ingen har kollat upp den, Men nu har den växt 3 centimeter och läkaren tyckte man ska hålla koll på den.
Mina äggledare var fina och min vänstra äggstock fullt normal. Sen var undersökningen färdig och mina bekymmer på sistone kan således uteslutas vara gynekologiska besvär. Han vet inte vad mitt mående kan bero på. Han bad mig kliva ner och jag bad om papper att torka av mig med “Ja, där bakom skynket” svarade han och äntligen kunde jag få lite privacy när jag skulle torka mig och klä mig. Jag satte mig ner bredvid hans ord igen och vi pratade. Jag frågade honom om mina besvär kunde vara en reaktion på att jag slutat med mina Cerazette men hans svar var Nej. Jag tänkte på min läsare som hade samma symptom och slutat med sina piller, precis som jag och dubbelkollade.. “Finns det NÅGRA biverkningar eller symptom när man slutat med Cerazette” och hans savr var detsamma som innan “Nej, ingenting alls.” Nä
r man slutar med Cerazette ska man inte känna någonting alls. Så det är inte det sa läkaren. Nähä.

Det enda han kunde säga var att om det fortsätter såhär får jag söka mig till distriktsläkaren igen. Så som det ser ut, vet de inte vad som är fel på mig.
Igårkväll när jag och familjen kom hem från en tripp till köpcentrum, såg jag att jag börjat blöda. Jag vet inte om det är min mens eller om det är läkaren som skrapat till det inom mig så jag låter det vara osagt. Mitt illamående är något bättre, det går i vågor och jag hoppas att det ska avta snart så att jag kan fungera normalt igen.

Martin mötte upp mig vid bussen igår när jag kom hem från sjukhuset och vi hämtade pojkarna tillsammans och gick hem en snabb sväng innan vi åkte till Burlöv Center. Phini är bjudne på 6-årskalas idag och vi behövde köpa present. Så efter BR-trippen gick vi till H&M där jag köpte nya jeans och skjorta till Phini. Hans byxor här hemma börjar han växa ur och sen tänkte jag att det kunde vara kul att ha en ny skjorta med. De fick varsitt paraply vilket kändes aktuellt eftersom vi kunde höra ösregnet och åskan utanför genom väggar och tak in på köpcentrat. Vi gick runt lite i butiker och Martin höll lika mycket koll på pojkarna som jag gjorde. Då och då kallade Martin på mig och visade upp nått babyplagg. Han börjar nog bli babysjuk för han gick mest och kollade på babykläder, haha.
Vi tog med pojkarna till McDonald’s och käkade och gick lite i affärer igen innan vi åkte hem och mös i soffan allihop.

Jag gick in för att ta ett bad ganska sent och Phini kom in i badrummet och sa att han var trött. Så han borstade sina tänder, gav mig en puss där jag satt i badkaret och gav Martin en kram där han satt och höll mig sällskap på toastolen och sen gick han till sängs. “Jag ska se om lillskiten hat däckat i soffan” sa Martin och gick ut i vardagsrummet där han bar in Laaiti till sin säng, som vaknade av att ha blivit buren. Phini och jag har en procedur vid nattning, han vill att jag stoppar om honom på ett speciellt sätt och då när jag låg i badet, frågade Phini Martin om han kunde göra det. Så igår var det Martin som nattade pojkarna och stoppade om dem. Och det gick bra. Väldigt bra. Detta kan nog bli hur bra som helst!

Nu börjar det bli hög tid att göra sig iordning inför 6-års kalas! Ciao!

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Pappapoet skriver:

  Alltså jag blir lite fundersam, känns det inte kränkande att dem bara säger ”Stripp down”?

 2. Andie skriver:

  Läkaren på KK verkar väldigt oförskämd! Och jag förstår att du tycker att det är obehagligt! Och sen verkar det ju skumt att de inte reagerar på att cystan har växt! Man tycker ju att de skulle vilja ta ett prov på den för att se så att det inte är något allvarligt.
  Jag hoppas i alla fall att dina smärtor går över och att du blir frisk igen.

 3. Elsa skriver:

  Men! Jo! Jag tror visst att man kan få biverkningar av Cerazette! För exakt så som du beskriver har jag känt konstant efter att jag slutade med Cerazette i april. Gjorde också ett vul i torsdags för att kolla när jag gått omkring med illamående och magont. Hittade också en cysta, på ca 3 cm, plus en äggblåsa och blod i livmodern, men inget av detta skulle kunna orsaka mig den smärta jag känt, eller illamåendet. Tog även ett hcg blodprov för att vara helt säker på att kunna utesluta en graviditet. Men jag är nog 99.9% säker på att jag INTE är med barn. Uppdatera gärna om du kommer fram till något! Jag skriver rätt ogärna om min kropp i min blogg men det är jätteintressant att veta om du kommer fram till någonting konkret till varför du mår som du gör!

 4. Linda skriver:

  Svaret är att en cysta kan ge både illamående och yrsel. Har själv en på min högra äggstock, lika stor som din och har mått väldigt illa plus varit lite skakig. Tydligen är det ganska vanligt och ska bara ofarligt så länge man inte får akuta smärtor. En cysta brast för mig för inte så länge sedan och den smärtan var total, hoppas du slipper det. Det finns även en risk att den snurrar sig runt äggstocken och det kan göra så att äggstocken dör, men i dom flesta fall så försvinner dom av sig själva.

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com