Fy fan för ohjälpsamma människor…

Det är väl förbannat lustigt det där, hur den vanlige svensken inte hjälper varandra utan hellre står vid sidan om och bara tittar på som en annan jävla idiot.
Idag på sjukhuset gick vi alla ner till cafeterian för att fika tillsammans. Jag köpte baguette till barnen och dricka och tog en kopp kaffe själv och mina föräldrar tog sin fika sen satte vi oss ner. En stund senare tittar jag bort mot disken och en äldre kvinna i rullstol med omplåstat ben (brutet?) kämpade för att kunna ta ner en räkmacka och folk stod runt omkring och tittade på. På andra sidan disken stod en av personalen och fyllde på mackor och såg henne. Men ingen hjälpte henne ens när hon med svårigheter tar sig ur rullstolen och sträcker sig. Sen sätter hon sig ner igen och man ser att det är kämpigt för henne och hon rullar mot andra sidan för att hämta kaffe. Då går jag fram till henne, lägger en hand på hennes axel och säger “Ursäkta, behöver ni kanske lite hjälp?” Hon blev genast tacksam och tackade ja så jag tog en kopp och fyllde den med kaffe till henne, satte den på brickan och undrade om hon skulle ha något annat. Hon sa att det var bra, sen förde jag fram brickan till kassan och kvinnan sträckte sig efter sin plånbok “hur mycket tror du det kan kosta?” frågade hon mig. Och jag hade såklart ingen aning. Hon räckte mig 80 kronor och sa att det borde nog räcka. Hennes fika blev inslaget, jag betalade och gav kvinnan kvitto och växel. “sådär, nu får vi leta upp en plats till dig” sa jag och väntade tills hon hade plockat ner sin plånbok och vänt rullstolen om. Jag gick fram till ett lätt tillgängligt bort och flyttade bort två stolar och satte hennes fika på bordet och hon kunde köra fram och få sin fika. “Tack så hemskt mycket” sa kvinnan, och hennes tacksamhet var uppenbar.
Min fråga är nu: varför i helvete hjälpte ingen  henne där framme utan bara stod och tittade på?! Alla andra som skulle handla som stod precis där kunde för fan hjälpa henne, det GÖR man ju bara. Kvinnan som JOBBADE där och stod en halvmeter från henne kunde väl för fan assistera kunden lite? Vad är det för fel på människor…
När jag satte mig ner frågad Phini mig “mamma, varför hjälpte du den damen?”
“För att hon behövde hjälp Phini. Man hjälper ju andra människor när de behöver det, eller hur?” svarade jag. Och han höll ju med, för vi har ju pratat om det förr. Nu blev det ju konkret för honom med när han fick se mig göra det som jag alltid sagt man ska göra. Hjälpa varandra. Inte bara familj och vänner utan även andra som kan behöva hjälp. Jag tillhör ju den snart-utdöda skaran människor som faktiskt reser mig för äldre på bussen och säger ifrån om en hundägare sparkar sin hund etc..

Efter vi hade besökt mamma och skojat med den manliga sköterskan som jag frågat ut igår, åkte vi hem igen. Jag lagade kyckling/curry gryta till middag hemma hos mina föräldrar till mig, barnen och min pappa. Han hatar att laga mat och hade inte ätit nån middag idag om inte ja hade lagat mat. Sen ringde mamma och sa att hon blev utskriven så jag hoppade in i bilen och körde tillbaka till Lund och hämtade mamma. Hon fick med sig Penicillin hem och ska hämta resten på apoteket i morgon. Det känns skönt att hon mår bättre och det känns skönt att ha henne hemma igen. Min älskade mamma. Vem vet, det kanske var lite kärlek hon behövde som addition till dropp, syrgas och penicillin?

image  image

Du gillar kanske också...

7 svar

 1. Tamagal skriver:

  Människor kan vara så självcentrerade och egoistiska…
  Livrädda för att ”lägga sig i” och glömmer att HJÄLPA istället.

  Så jävla, fruktansvärt SVENSKT!

 2. Jenny skriver:

  Ibland undrar man!! Håkan skäms ibland för mig för att han tycker att jag hjälper allt o alla. Men varför inte!! Kan man göra något för nån annan, förgylla deras dag eller bara hjälpa deras dag att bli lite lite lättare.. Varför inte??

 3. Emma skriver:

  Jag mår illa när jag ser folk strunta blanka fan i att ge behövande hjälp! Skulle definitivt inte kunna sova om nätterna om jag inte hade brytt mig om någon som behöver hjälp.

 4. Kagge skriver:

  Va fan!! Är folk helt tafatta? Klart man går fram och frågar om personen vill ha hjälp

 5. Lotta skriver:

  Jag tar mig fram här i livet med två kryckor efter en skada för 9 år sedan och har märkt att dom som oftast erbjuder sin hjälp är unga människor, människor i min egen ålder (49 år) bryr sig sällan. Härligt att det finns lite empati och hjälpsamhet i vårt samhälle, förhoppningsvis får du tillbaka något efter dagens gärning.

 6. Andie skriver:

  Bra gjort! Självklart så ska man hjälpa sina medmänniskor tyvärr är vissa människor så självcentrerade och lata för att göra något bra för någon helt okänd medmänniska.

 7. mimmi skriver:

  Detta är också en självklarhet för mig! Tyvärr är vi inte många idag som ”hjälper”.

  ”Behandla andra som du själv vill bli behandlad!”

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com