ante omnis mea familia

Guide till tandläkarskräck

Phini har fått väldigt mycket brev. Inbjudningskalas. Laaiti har inte fått nått alls. De verkar inte vara fan av kalas på dagis. Och varenda gång Phini får post blir Laaiti hjärtekrossad för att han aldrig får nått oc det är svårt att förklara för 4-åringen. Och det är ju inte samma sak när jag skriver ett brev åt honom eller mormor.  Så jag smsade Cindy i tisdagskväll och bad om en tjänst. Jag bad henne skriva ett brev eller kort till Laaiti. För Phini hade ju fått en inbjudan till och jag visste att Laaiti skulle bli ledsen igen när jag gav Phini brev. Så Phini’s brev fick vänta en dag innan han fick det. Min tanke var att jag skulle köpa ett kort och be Cindy skriva nått på det men jag kom inte så långt, för Cindy hade redan förberett det innan vi började jobb på onsdagen. Över förväntan. Hon hade köpt ett A4 kort med kuvert och Ben10 godis. 4 st paket godis, 2 vardera. Sen skrev hon något på kortet, som jag inte fick läsa och stoppade ner allt i kuvertet hon hade ritat massa roliga grejor på. Min tacksamhet är ofantlig och jag önskar hon kunde ha sett lyckan och förväntan i Laaiti’s ögon den kvällen när han fick detta enorma brev. Phini fick sin inbjudan men det verkade inte lika intressant som Laaiti’s. Ingen svartsjuka, ingen avund, inga ledsna barn. Jag har fått läsa kortet flera gånger om. Jag sa till honom att vi nog fick ringa Cindy och säga tack och ja skickade ett sms till henne och fråga när hon sluta och hon rigde upp därpå. “Nu ringer ju Cindy” sa jag till pojkarna och Laaiti sprang fram direkt till mig och ville prata och fick tackat ordentligt för kortet och godiset. Cindy.. viken osjälvisk gärning, full av kärlek.

Resten av onsdagen var mest skit för min del. Tandvärken satt fortfarande kvar och under dagens lopp började jag få ont i magen. Riktigt förbannat ont i magen. Det var inte konstant men med jämna mellanrum som magen krampade och jag gick på toa flera gånger utan lycka. till sist skickade Cindy hem mig. Man vet ju itne vad det kan varqa och när man får så förbannat ont i magen när man är gravid blir man orolig och nervös och det var inte ångt ifrån att jag fick ordna skjuts in till KK akut. Mamma blev orolig när jag sa jag hade ont i magen och pappa blev orolig och ja, alla blev uppskruvade. Och nu i efterhand kan jag säga att det var i onödan. När jag kom hem och satte på mig toa släppte magkrämporna. To put it nicely.  Haha. Maginfluensa? Jag vet inte – jag ahr aldrig haft nån influensa i hela mitt liv så jag har inget att jämföra med. 

I morse ringde min mamma till folktandvården för att få en akut tid till mig. Jag har ju ont både i överkäken och underkäken, lyckligtvis på samma sida. Och i min kommun fungerar det så, att om man vill ha en akut tid måste man ringa 7.40 prick. Så är det. Du kan inte ringa senare under dagen. Om man har tid har de kvar några av de disponerade akut tiderna och man kan få en tid samma dag. Om man har otur har alla akut tider redan gått åt och de säger åt en att komma ner och sätta sig i väntrummet och hoopas de får en lucka. Och det kan bli jobbigt, det här. Hur förklarar jag för min chef..? “Jag ska ringa akut till folktandvården och hoppas jag får en tid. Vet inte om jag får en tid under arbetstid eller inte. Vet inte om jag får en tid alls eller måste sitta i deras väntrum halva dagen” – Ska jag ta ledigt? Tänk om man får en tid på morgonen och kan åka till jbb och vara i tid dagen efter? Alltså går man miste om en hel dags arbete och lön för oavsett. Nåja. Jag fick en tid idag i alla fall.
Och idag blev jag påmind om  varför jag har tandläkarskräck.
Tandläkaren tog tid på sig att gå igenom mina gamla bilder, sen tittade han i min mun och sa till sköterskan att de kommer bli sena. Jag fick bedövningssalva som smakade jordgubb och jag berättade att jag är rädd för tandläkare, att jag är gravid och att jag dessutom är svårbedövad och allergisk mot viss penicillin. Han suckade. Han var inte ett dugg pedagogisk eller lugnande. Sköterskan gjorde ett tappert försök. Han la en spruta och jag kände mig bedövad upp emot näsan. Sen började han borra. Han borrade lite, sen verkar det som om nått hände och han slutade, gick bort och tvättade händerna och satte på nya handskar. Sköterskan verkade road. Jag förstod ingenting. Efter ens tund fortsatte han borra och inte långt därefter kände ja hur ont det gjorde. Jag grymtade och spände mig och sa AJ så gott jag kunde men han ville inte sluta. Han fortsatte oc jag hade inget annat val än att bita ihop fast att han borrade två tänder utan hel bedövning.  Han gjorde det han skulle och han var hårdhänt och pratade i samma tonläge, ganska mumlande hela tiden och jag visste inte när han pratade till mig, sig själv eller sköterskan. När han var färsig pustade han ut och sa till den andra sköterskan att han hann ändå. Yay..? Vaddå, körde han maraton i min käft?  Jag fick sätta mig upp och skölja och det rann blod ur käften på mig.
Jag skickades ut ganska abrupt efter att tandäkaren sagt att hans förhoppning var att jag inte skulle ha så ont mer nu. Vi återkommer till det om en stund…
Jag gick ut i receptionen och fick notan för mitt 30,40 minuters besök. 525 kronor. Inte så mycket, om jag jämför med tidigare behandlinar men jag såg avdrag för massa grejor. Bra. Undrar om jag får det vid varje besök?

Bedövad och tjock i ansiktet gick jag till ICA och hem till Emma en sväng innan jag gick hem för att vila en timme innan jag hämtade barnen. Bedövningen började släppa och jag trodde att jag skulle dö. Jag tänkte, att jag är nog öm efter behandlingen och att det lägger sig, men tji fick jag.. så jag fick ta smärtstillande innan jag gick mot skolan.

När Phini såg att det var jag för en gångs skull, som hämtade honom, brast han ut i gråt och visade tydligt sin besvikelse. Han ville ju hem till mormor. Han ville inte alls följa med mig. Han kallade mig fula saker, grät och pep och var en riktig skitunge och det gjorde fan ont i hjärtat. Detta var faktiskt ANDRA gången jag haft möjlighet att hämta mitt eget barn vid skolans slut. Och han ville inte veta av mig. Han grät och pep hela vägen till dagis och jag blev faktiskt rosenrasande. Rosenrasande och ledsen som fan. Han förstår inte.. att mormor passar honom för att jag måste jobba. Jag måste jobba för att de ska ha ett hem, för att de ska ha mat, för att de ska ha kläder. Hade jag kunant hade jag hämtat honom VARJE dag – ätiti middag ihop, gjort läxor ihop, gjort roliga saker ihop.. men jag kan ju inte det, för jag måste ha pengar till maten, till hyran, till kläderna… Jag kände mig fan värdelös och enormt ouppskattad. Han vill bo hos mormor, sa han. Han är ju alltid där, varje dag. Klart han blir van vid det.. Det är inte hans fel. Jag är inte så arg på honom som jag är på hela situationen.
Laaiti var trevligare att hämta. Jag fick kram och puss och vi gick hem alla tre. Phini lugnade sig efter en stund på sitt rum och efter en diskussion och han kom och bad om ursäkt för sitt beteende.

Vilken dag. Snart över. Barnen ska nattas nu och jag ska se om jag får bukt med denna jävla tandvärken som blev värre efter mitt besök till tandläkaren. Han lagade två tänder. Jaha?. Varför har jag mer ont i dem nu? Fan, fan, fan. Inte undra på att man får tandläkarskräck efter dagens episod..

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 tankar om “Guide till tandläkarskräck”