Hemliga regler och krav 8


Det är ett sjukt spel vissa spelar. Och jävligt trist när man inte kan reglerna själv. För tydligen har vissa människor olika regler och olika krav på sina vänner och sin familj. Och bär de då inte lagt korten på bordet för vad som gäller så är det en tidsfråga innan den relationen dör – oftast knall fall – för något man inte ens visste var fel.

Jag är inte så komplicerad. Vad du ser är det du får. Inga hemliga agendor alls. Inga krav och inte många regler.
En vänskap för mig är kravlös. Man ses när man ses och det är inte mer med det. Man ses där man ses och svårare än så är det inte. Det ska inte vara massa fjortistjafs om ”jag ringde den sist så nu är det deras tur”. Så går det inte till för mig. Man ringer helt enkelt när man vill nått, om man vill nått eller helt enkelt när man känner för det. Man hälsar på om man vill. Vissa är mer sociala än andra. Vissa tycker att åka till kompisar, komma hemifrån och hälsa på andra.
Andra – som jag, föredrar att vara värdinnan. Som gärna tar emot besök, bjuder på kaffe och myser hos mig. För jag hälsar sällan på folk, deg kan mina närmsta vänner intyga. Jag är absolut inte en sämre vän för att jag inte alltid är den som hälsar på eller som skickar sms/ringer först.
Jag älskar de vänskaper jag har där man kan höra av sig när man vill. Det kan gå månader emellan men det betyder inte att man älskar varandra mindre för det.

Och jag är inte den som så lätt blir sur eller arg på människor. Det ska mycket till för att jag ska känna mig sårad. Jag slösar inte den energin på petitesser. Och tjafs om ovannämnda är petitesser.

Och plötsligt verkar det som att en vänskap dog lite på grund av sånt nyligen. Hon ville jag skulle hälsa på. För jag har aldrig gjort det påstod hon. Vilket är fel, jag har besökt henne mer än en gång. Men det låter nog bättre att påstå motsatsen. Hon har hälsat på mig betydligt mycket mer. Jag har sällan behövt bjuda in henne så jag antog att hon VILLE komma hit. Jag visste inte att hon var sur för att jag aldrig hälsar på henne.
Sist hon frågade om jag kunde hälsa på var jag ärlig och sa att jag måste hålla hårt i mina pengar och ville inte slösa för att ta mig dit. Denna månaden har jag mer utgifter så jag får prioritera. Jag hade bestämt att tömma min myntburk för att gå och sola och efteråt smsade jag att jag inte kom och det blev väldigt sura miner.
Inte från min sida sett. Men plötsligt fann jag att jag förklarade min ekonomi för att hoppas hon skulle förstå men det var till döva öron – hon kallade mig lögnare.
Jag har aldrig någonsin gett varken henne eller nån annan anledning att misstro mig eller ifrågasätta mig så det gjorde mig besviken.

Det känns som om en 20-årig vänskap dog på grund av detta.
Och jag tycker inte det är värt att en vänskap dör på grund av en sådan bagatell. Att bli osams för mig brukar vara när man blivit riktigt illa behandlad. Men alla har olika krav. Olika regler. Och jag antar jag bröt de ovetandes. Åh, och för att hon trodde jag ljög. Men om jag hade velat ljuga hade jag nog gjort det bättre. Men det verkade vara så svårt att tro att en sjukskriven ensamstående mamma till tre barn kan ha lite ont om pengar i bland så det måste ju vara lögn?

55.64606713.202369

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 tankar om “Hemliga regler och krav

 • TuffLoysan

  Om du sa till henne att ”du inte ville slösa dina sista pengar på att åka till henne” så kan det ha låtit fel. Jag skulle inte känna mig jättemkt värd som vän om jag fick höra det. Å visst kan det verka fel att säga att man inte har råd att fara å besöka en vän, men sen ändå ha råd att sola.. men tycker nog inte det är nåt att bli sur över å typ att man ska förlora en vänskap pga det..
  Min bästa vän påstod ett tag att ”vi är juh vuxna nu med nya ansvar osv osv så man har helt enkelt inte tid att ses som förr”. Självklart förstår jag det. Har inga krav på att ses visst ofta när de gäller mina vänner. Men att påstå en sån sak, och sen ändå ränna ute var å varannan helg med andra vänner.. där fick jag en jävla kniv i ryggen kändes det som.. Jag blev inte sur men tog ändå upp det med henne. Hon sa därefter upp bekantskapen med mig och det är ca 6 månader sen.

  • admin Inläggsförfattare

   Självklart sa jag inte det och menade det inte så heller. Jag sa att jag inte har råd. Solningen hade jag redan bestämt att unna mig på min barnlediga helg och det bekostades med mina mynt jag har i en burk.

 • Ninns

  Jag har med förlorat vänskap pga att jag aldrig har råd att åka iväg o hälsa på eller hänga med ut eller göra allt det där man hade råd att göra när man var två med inkomst. Nu är jag ensam, har varit arbetslös länge o först nu jobbar jag 20 tim/vecka, som du förstår är det inget jag klarar mig på rent ekonomiskt men ingen är gladare än jag för att jag kommer hemifrån och får komma ut i arbetslivet. Jag får omprioritera allt, barnen är viktigast att dom får det dom behöver o att vi alla mår bra. Jag har inte råd att ha en bil ens o att åka buss o tåg är galet dyrt det med. Varje sommar försöker jag unna mig ett jojo sommarkort så iaf jag kan komma iväg med barnen o hälsa på familj. Jag tycker med att det är skönt att kunna ha vänner som man hörs av till då o då, jag har en speciellt en fin vän som jag känt i många år nu och trots att vi kanske ses 1-2 ggr/år så ser jag henne fortfarande som en fin o kär vän för vi kan höras av till varandra när lusten faller på. Jag ser inte henne som en dålig vän för att vi inte hörs av så ofta eller ses så ofta. Jag har snarare råkat ut för att vara den som ständigt ska höra av mig och hör jag sen inte av mig då är jag en svikare. Och varför ska man höra av sig på ”kommando”?

 • Jessica

  De bästa vännerna jag har träffar jag rätt sällan och vi hörs också väldigt sällan men ändå är de mina bästa vänner. Jag är tvärtom nästan alltid den som åker till mina vänner.
  Men visst är det trist när man hör med vänner om dom vill umgås och dom har inte tid/inte råd men sen får man veta att dom hittar på saker med massa andra resp lägger pengar på massa annat.
  Kan lite förstå hur hon kände när du prioriterar solningen men rätt löjligt att avsluta en vänskap för det, säker på att där inte ligger annat bakom?

 • Jeanette

  Vad tråkigt att det blev som det blev! Precis som någon skrev i en kommentar ovan känns det som att det kanske ligger mer bakom? Jag har vänner som jag träffar ofta, och andra som jag träffar väldigt sällan men som jag vet alltid finns där oavsett vi hörs eller inte på ett bra tag.

  Jag har tyvärr märkt att man aldrig kommer undan det här med att bli ”osams” och gå vidare, först trodde det var mig det var fel på men jag har helt enkelt börjat resonera så att vi går åt olika håll och ibland går det inte att hålla ihop en vänskap när det spretar så, tyvärr!

  Om den här vännen inte kan acceptera ditt svar så kanske det är lika bra att släppa denne, även om det är 20 års vänskap bakom. För vem vill ha vänner som man inte kan vara ärlig till utan att de börjar bråka om det. Ok att man får ge det ett tag kanske för att vännen ska fundera vad som hände (jag själv kan ibland behöva lite tid för att smälta och fundera vad jag vill) men om det trots det ändå inte blir bra så får man kanske bara gå vidare?

  Lycka till oavsett hur du bestämmer att du gör!

 • Pernilla!

  Varför ska du alltid överdriva ALLT?
  För det första har du bara hälsat på mig EN gång under alla år, om jag har fel där får du gärna påminna mig om de andra gångerna?

  Och jag blir besviken att du väljer solning över att besöka mig. Du skyller alltid på barnen att det är jobbigt att ta in 3 ungar i bilen och köra 2 mil hit, fine det köper jag! Tyckte det var en jävligt bra idé att ta det en Kväll då du är barnledig. Men ikke, du hade inte 50:- att tanka för men sola för 80:-.. Det köper jag inte..
  Jag har också barn, även om jag bara här ett så är hon åtta månader och det är en jävla massa man ska packa ner till henne, ha bilbarnstol och vagn med sig. Jag kan komma till dig förra ggr veckan och har försökt ställ upp så gott jg kunnat nu när du mår dåligt, därav blir jag smått irriterad när jag för n gång skull ber dig komma till mig för omväxlings skull! Du har aldrig sett mitt hem, men dina pojkar har! Så därför är jag besviken..

  Och avslutat vänskapen? Det visste jag inte att vi gjort.. Så det är ju ditt val.. Mörklägg inte mig på detta sättet när du inte kan skriva alla versioner.

  • admin Inläggsförfattare

   Jag överdrivet inget, jag berättar såklart det som jag ser det. Ich detta är min blogg där jag skriver av mig. Jag brukar sällan intervjua en motpart då det de facto är min dagbok där jag skriver av mig.
   Jag hälsade på dig i Eslöv. Minns du inte det? Vi gick till nån affär runt hörnet etc.
   Det är ingen som sagt att jag ens solade för 80:- du vet inte hur mycket jag solade för. Du hade ju bla lagt 30:- här för ciggen remember?
   Jag hade redan bestämt att sola på min barnlediga helg, det ville jag unna mig så ja, det prioriterar jag. Hela den konversationen den kvällen startade när jag frågade dig om du ville med och sola.
   Ja mina pojkar har varit där – för att du ville ha dem. Vad har det ned saken att göra?
   Ja du har ställt upp för mig, hållt mig sällskap när jag mått dåligt. Precis som jag ställt upp för dig bland annat när du bodde hos mig när du hade en jobbig tonårsperiod. Men igen, vad har det med saken att göra?

   Jag är inte det minsta sur på dig så jag har inte avslutat nån vänskap.
   Men jag känner dig hjärtat. Du är sur och du kommer minsann inte höra av dig.
   Och jag gör som jag alltid gör – vilket är att sällan starta sms konversationer med nån.