ante omnis mea familia

Högaffektiv blir låg.

Jag har, sedan ett bra tag tillbaka, börjat läsa på om lågaffektivt bemötande. De som känner mig vet att det är så långt ifrån hur jag är. Jag är allt annat än och raka motsatsen till lågaffektiv. Men min personlighet krockar ofta med vad jag egentligen vill uppnå. Det har varit en resa i livet att komma till denna insikten och en sådan insikt som bara kan komma inifrån en själv. Det handlar om självkännedom och mod, att våga erkänna (framförallt för sig själv) att det man gör inte funkar. Att det som måste förändras är en själv. För mer än så kan vi aldrig göra. Vi kan aldrig förändra andra, bara oss själva och hur vi agerar/reagerar.

Och jag har fått nog av destruktivitet i mitt liv. Gräl, negativitet, bråk, skrika och svära och allt däremellan. Jag har alltid bemött arga situationer med samma mynt och mer därtill. Om någon är arg på mig så är jag helvetiskt rosenrasande. Jag har aldrig vikt mig en tum. Min stolthet ledde mig att tro, att man måste ge igen. Det var alltid ”dödas eller dö” för mig.

Men sen blir man äldre. Man blir äldre och och om man har tur blir man något klokare. Man inser så många nyttiga saker. Som att det inte är viktigt att ha sista ordet. Som att det verkligen inte spelar roll vad andra tror eller tycker. Man lär sig att faktiskt inte bry sig. Man lär sig att låta andra människor kriga utan att delta. Jag kan inte förändra andra människor. Jag kan inte förändra vad de tycker, vad de tror, vad de vill för oftast har människor en tendens att tro vad de vill, bilda uppfattningar, fördomar och förutfattade meningar. Människor bestämmer sig ibland för en sak och sen är det deras sanning oavsett vad man ger dem. För jag kan inte förändra. Jag kanske kan påverka i vissa fall men resten är upp till var och en. Det är inte heller mitt ansvar att förändra någon annan. Och somliga människor känner man bättre än andra och med den specifika kunskapen vet man redan från början vad som är det smartaste valet. För de, för mig, för alla. Man får helt enkelt prioritera vad som är viktigast för en. Och för mig är det lugn. Lugn, harmoni, kärlek. Jag kommer alltid välja det över bråk, negativitet, ilska. Det kommer alltid vara mitt mål att vända mig bort från allt och nästan alla som får mig att må dåligt. Det är mitt ansvar och min skyldighet gentemot mig själv.

Och detta är inte lätt. Detta är något jag jobbar på varje dag och dessvärre inget som faller mig naturligt. Jag blev inte fostrad så heller. Så det en konstant kamp mot mig själv och mina automatiska, spontana reaktioner. Men man måste lära sig att vända ryggen till en situation som är laddad med annat än det du behöver i ditt liv. Att lära sig att man inte behöver ha sista ordet. Man behöver inte hävda sig och man behöver inte bevisa jack shit. Så länge man är sann mot sig själv och vet att man gjort/gör rätt av rätt anledningar och är en god människa så räcker det. Man behöver inte bevisa något för andra.

Så med detta har jag börjat läsa mer om lågaffektivt bemötande sen en tid tillbaka. Och det spelar större roll än man kan tro, hur man bemöter andra människor. En sådan liten detalj som ens tonläge eller kroppsspråk kan vara avgörande.

I alla fall.. Jag fick låna en bok av en vän som är intressant. Kom då på att jag inte har ett bokmärke. Jag läser så sällan nu för tiden. Det där med att pyssla är nog mer min grej än vad jag vågat erkänna. Faktiskt. Jag tycker ju att det är himla mysigt och roligt, så det är frustrerande att kroppen inte alltid samarbetar. En stund kan jag sitta men inte alls så länge som jag hade velat. Så jag googlade lite och hittade enkla och gulliga bokmärken man kan göra så jag satte mig ner med mina döttrar och pysslade.

Sen behövde jag kuvert/smal låda. Ni vet om man köper lotter, ger pengar osv i gåva. Så jag pysslade ihop detta

Well. Önskar jag kunde sitta mer. Nu är det snart jul och jag älskar att slå in paket!

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 tankar om “Högaffektiv blir låg.”

%d bloggare gillar detta: