Hon valde att inte leva

Hon dog, ja. Hon tog sista sista andetag och detta var hennes eget val. Hon lämnade man och barn bakom sig. Jag kände henne inte väl, vi var inte nära vänner, blott bekanta. Men nyheten nådde mig och jag insåg ganska fort hur många människor hon hade lämnat efter sig, fulla av sorg, saknad, längtan och kärlek. Plötsligt svämmades hennes facebook över av lyckönskningar in i nästa liv. Jag var en av dem som önskade henne en god vila.
Varenda gång jag träffade henne och vi pratade med varandra så var hon glad. En sådan människa som alltid tycks positiv och lycklig och verkade vilja sprida det omkring sig. Nu, med facit i hand måste jag inse att det måste ha varit en charad. Den välkända masken som de flesta (alla?) deprimerade bär, för att nöja omgivningen. För uppenbarligen var det inte bra. Uppenbarligen levde hon inte det liv hon önskade eftersom hon valde att avsluta det.

Samtidigt har jag en annan vän jag känt sedan barnsben som jag pratat regelbundet med sedan några månader tillbaka. Hon är deprimerad. Väldigt deprimerad. Hon pratar om självmord och att lämna sina två små barn efter sig. Jag står bredvid med alla stöttande ord och råd jag kan ge men jag är helt maktlös. Hennes val kommer alltid att vara hennes val.
I början kände jag medlidande. Ett enormt medlidande. Jag la ner timmar på att prata med henne, försöka ge henne hjälp men hon var inte mottaglig. Jag vet ju själv hur det är att befinna sig på mörkrets avgrund och inte se något ljus. En önskan om befrielsen som kommer med döden är jag väl familjär med. Men jag är även familjär med vetskapen om att det faktiskt KAN bli bättre. Man måste bara vara öppen för all hjälp och våga be om den med. Men jag.. jag är maktlös.
Mitt medlidande har förbytts till något helt annat. Flera månaders ältande utan något som helst tecken på att ens försöka, ens för sina barns skull – har förbytts mot en viss irritation. Det är okej att tycka synd om sig själv – det är det! Men inte för alltid. Tycka synd om sig själv kan man göra ett tag, sen är det dags. Dags att göra allt i sin makt för att må bättre och ta det ansvaret man gav sig själv när man valde att bli förälder – ta hand om sina barn. Det finns mycket man kanske inte vill här i livet. Gå i terapi, bli inlagd på psyket, ta medicin, få stämpeln “Sjuk i huvudet” – men gissa vad? Shit happens. Man gör ALLT man kan, även det man absolut inte vill, när man är förälder. Sätter man barn till världen så tar man hand om dem, oavsett vad. Det är vad jag tycker.

Dags att ställa sig upp – och börja gå. Sluta säga att allt är okej, när någon frågar. Sluta ljuga för andra och sluta ljug för dig själv.

Jag kan allt för väl relatera till den sorgen man kan känna inombords. Känslan av att vara död. Känslan av att vara ensam, förrådd, förbrukad, nerstampad av livet själv och utspydd av djävulen han själv. Att vara så trött i kropp och själ att det enda man vill är att sova. För all evig framtid – bara sova. Men Jag är som ni förstår ett levande bevis på att det kan gå. Det kan gå, att må bättre – att få, inte bara ett värdigt liv, utan även ett fantastiskt liv. Även om jag lever med kronisk fysisk smärta så hellre det – mitt liv är värt att leva ändå. Man kan – om man bara vill. Även om man inte är stark själv så kan man låta andra vara stark åt en.

Jag hade en helt annan syn på självmord när jag var yngre. Jag var mer förestående då. Men idag är jag vuxen men inte bara det, jag är någons mamma. När man har valt att sätta barn till världen så förlorar man det valet att ta sitt eget liv.

sz_logga_beskuren
Om du eller någon du känner är deprimerad och funderar på självmord – sök hjälp. Gör allt du kan för att få rätt hjälp och ge inte upp. Det finns organisationer som vill hjälpa. Börja här, till exempel http://suicidezero.se/har-kan-du-fa-hjalp/


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Hon valde att inte leva”

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com