Hos läkaren idag

Ringde vårdcentralen i morse för att få tid till läkare. Sköterskan tyckte att jag kunde komma på deras drop-in mottagning mellan 13-15 och träffa en sköterska. Sagt & gjort. Träffade sköterskan och berättade för henne om mina symptom. De tog blodprov (crp) som visade <10. Crp är en snabbsänka som kollar om man har någon infektion i kroppen. Lägre än 10 är bra och betyder (förmodligen) att man inte har någon infektion. Min temp låg på 37.7. Tillräckligt för att jag ska känna av det. Sköterskan tyckte att en läkare skulle lyssna lite på mina lungor.
Läkaren kom in och började med att kolla i mina öron lite snabbt.
– Har du haft många öroninflammationer?
– Ja, väldigt.
– Har du fått rör insatta med?
– Ja, många gånger.
– Ja jag ser det.
Varför fråga då..? Alla läkare som tittar i mina öron reagerar alltid. De är fulla av ärrvävnad.
Hon tittade i munnen på mig, lyssnade på hjärta och lungor och sa att allt hördes bra. Alltså fanns det inget annat hon kunde göra än att skriva ut Cocillana-Etyfin så att jag kan få sova.
Så mina 2-3 veckors ovanliga trötthet diskuterades inte. Det var kanske inte väsentligt. Likaså att hostan har suttit i, i omkring 2 veckor. Jag tycker det är ganska länge men hon sa inget.. Hon är ju utbildad läkare – Specialist i allmänmedicin – hon borde veta bättre än mig.
Innna hon gick så rådfrågade jag henne om den jävliga värken jag har. Jag berättade att jag käkat 8 alvedon dagligen sedan december och att de inte gör någon nytta alls längre. Jag får inte lov äta Ipren, Treo eller Naproxen heller. Jag har ätit Tramadol men blivit resistant och har slut på alternativ och konstant sjukt ont.
– Ja, då kan jag inte hjälpa dig. svarade hon.

Jag tycker att det är KONSTIGT att det verkligen inte ska finnas några andra alternativ till smärtlindring på marknaden. Vad i helvete..? Jag VET ju att det finns andra läkemedel. Men de vill verkligen inte skriva ut dem. Hon är inte den enda läkaren/sköterskan som säger exakt det till mig – Då kan jag inte hjälpa dig. För det verkar som om Alvedon/Panodil och Ipren/Ibumetin inte fungerar – ja, då är det kört.

– Men Citodon? Kan det vara ett alternativ jag kan prova, då? undrade jag.
– Mmm, ja, jo.. Jag kan skriva ut en liten dos till dig som du kan ta på kvällen istället för en panodil.

Hur svårt var det. Varför ska jag tala om för läkaren vad som kan skrivas ut? Är det inte hennes jobb? Undersöka – utreda – diagnostisera – behandla.
Det KÄNNS som om dagens läkare missar något av det. Ibland är det lättare att fan googla sina symptom, tala om för läkaren vad man lider utav och sen dessutom tala om vilka mediciner man behöver.

Jag kommer aldrig glömma då pappa gick till läkaren med en stor knuta på halsen. “Jag vet inte vad det är.. men skriver ut penicillin till dig” sa läkaren. Några dagar senare på penicillinkuren växte knutan fort och mycket och pappa sökte öra/näsa/hals som UTREDDE knutan och upptäckte att det var en tumör. Pappa opererades – fick både strålbehandling och cellgifter.
Bra jobbat doktorn.. bra jobbat. Han kunde ha kostat min pappa livet.

Du gillar kanske också...

5 svar

 1. Kattis skriver:

  Asså det där sista gick in i mig rätt hårt; min moster hade ”nånting” i magen i flera år. Blev tillsagd att gå ner i vikt (hade kanske 10 kg övervikt) så skulle det bli bra. Detta ”nånting” börjar göra svinjävla ont, men de tog det fortfarande inte på allvar. Efter några år sprack detta ”nånting” och igår kväll dog hon. Det som fanns i hennes mage var en cancertumör och 1 år, 6 månader och 2 dagar efter att dom fastställt den diagnosen avled hon. Under resans gång har dom konstaterat att cancertumören suttit där ända sen hon började reflektera över detta ”någonting” i magen. Och att det kom nya metastaser varje gång hon hade ont i magen.

  Fyfan så vidrigt.

  Tur i oturen att din pappas var så synlig, och att den började växa så att han faktiskt blev utredd nästan direkt.

  (jag förstår såklart att läkarna som ”behandlat” min moster innan diagnosen har gjort sitt bästa men asså det är svårt att se det just nu..)

 2. Zandra skriver:

  Vårdcentralen är så kass här nere! Gick ner med Johanna för hon hade svårt att andas och fick andnöd . Dom sa ju att det lät rassligt och där är mycket slem i luftvägarna och att det försvinner. Den efter åker jag in med henne på akuten och läkaren sa att bisatser låter rassligt men det är verkligen ingen slem ! Hon är jättetråkigt i luftvägarna och hon fick inhalera direkt! Och det visa sig att hon hade astma! Så hon fick utskrivet astma medicin! Fråga om hostan och vårdcentralen sa att det försvinner sen! Läkaren på akuten sa det är pga astman! Efter 3 dagar med astma medicin så va hostan borta! Så när min lilla hostar så är det pga astma !!
  Bra vårdcentral! Ja visst!!!

 3. mimmi skriver:

  Har samma problem som du, kan inte äta Ipren, Naproxen eller några som helst antiinlammatoriska mediciner pga av magen. Alvedon hjälper mig mot feber men inte mot smärta. Kan lika bra ta en läkerol istället!

  Jag har för någon vecka sedan tagit reumaprover och väntar fortfarande på svar. Jag har mest ont i handleder, fingrar och axlar men också i knä och fötter / tår. Tyvärr är antiinflammatoriska mediciner bäst mot den sortens smärta som du och jag har. Paracetamol (Alvedon och Panodil) hjälper inte ett dugg. Jag har provat Tramadol, men jag får konstiga hallunicationer av den och ser typ rosa elefanter. Citodon hjälper lite, tar bort den värsta toppen på smärtan, men knappast mer. Citodon är ju snäll mot magen och det bästa alternativet just nu.

  Dock är det så att Citodon är en mycket beroendeframkallande medicin, då kodeinet i tabletterna ombildas till morfin i kroppen. Därav att läkarna ogärna skriver ut dem. Och det i sin tur beror på att de inte får skriva ut för mycket narkotikaklassade läkemedel, då får de socialstyrelsen på sig och riskerar att mista sin föreskrivningsrätt.

  Helt idiotiskt tycker jag, att storebror socialstyrelsen skall få styra en läkares omdömme. En läkare skall ju utreda och behandla en sjuk människa. Och kan man då lindra en patients outhärdliga smärtor med en så enkel och simpel liten pilla, så vore det väl fan om de inte skall få göra det! Man blir så trött på förmyndarSverige.

  Det finns så mycket människor med konstant smärta som kunde mått så mycket bättre och kanske till och med kunnat jobba, bara de fått rätt smärtlindring. Och i Sverige måste man ju jobba, annars utförsäkras man ju och kasseras! :reallyangry:

 4. mimmi skriver:

  PS Du har säket en liten ilsken virusinfektion i kroppen. Därav din trötthet. Kroppen och immunförsvaret jobbar på fulltryck för att bekämpa viruset, och då blir man sådär jättetrött. Har du dessutom ständig värk så blir man trött av det.

  Vila, sova och ta hand om sig är det enda som hjälper. Om inte annat så somnar du av din hostmedicin.

  Föresten så är vårdcentralen skit… :-P

  Krya på dig, stora kramar!

 5. Andie skriver:

  Jag är verkligen för att krossa fördomar men när jag läser din text så känns det som att läkaren i detta fall inte kan bortse från sina egna fördomar. Du ser inte ut som alla andra, personligen tycker jag att du är ascool men du kanske redan anar vart jag är på väg med min kommentar, du har ju hört detta förut av en tandläkare tror jag att det var… och det kanske är därför läkaren inte vill skriva ut starkare mediciner…

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com