Hur gör man egentligen påsk?

Påsk!

På lördag är det påskafton och när jag växte upp var det inte så mycket firande av påsk så jag vet faktiskt inte HUR man SKA fira påsken.

Det jag vet är att barn får ett påskägg med godis. På senare år har det väl blivit mer små gåvor i äggen – vilket jag personligen föredrar jämfört med godis. Godis får de ju betydligt oftare än presenter?

Jag vet att ett påskbord inte skiljer sig så mycket från alla andra svenska storhelger när det ska dukas fram äckliga inlagda sillar – jag förstår inte hur man kan äta sånt! Ägg, prinskorv och köttbullar. Sen tar det slut för mig och min sparsamma kunskap.

Allt annat då? Vad mer har ni påmeea påskbord? Dekorerar ni hemmet? Leker man nån lek? Vad för påskpyssel kan man göra?

Och det där med påskkärringar – att barnen klär ut sig till påskkärringar – vad är tanken sen då? Att de ska knacka dörr? Och göra vad? Vilken dag gör man det och hur går det till?

Jag har skrivit liknande inlägg förr men hoppas på en fantastisk respons nu!

Så tipsa mig. Hur ser er påsk ut?

Du gillar kanske också...

14 svar

 1. Jessica Andersson skriver:

  Ja du. Är inte så duktig på det heller. Påsken är väl den största kyrkliga högtiden vi har. Påskkärring gick vi alltid på skärtorsdagen. Utklädda till kärringar och med en korg för godis/gåvor knäcka vi på och sjöng sånger om våren.

  På påskafton middag med påskmust, ägg, skinka och allt de du nämnt.

  Finns nog en hel del pynt i form av kycklingar, ägg, påskfjädrar bland annat. Vanligt att man målar ägg och sen pickar mot varandra som en tävling. Den med helt ägg vinner.

  Hoppas du blev lite klokare

 2. Tina skriver:

  Vet inte hur den ser ut egentligen.. när jag var liten klädde vi ut oss till påskkärringar och gick runt och fick godis (tiggde)..lite som Halloween kan man väl säga?
  Mamma satte fram kycklingar och hönor och tuppar i olika material och former.. påskris med fjädrar i.

  Jag kommer som förra året sätta ut lite ris med fjädrar i på balkongen.. kidsen tror jag ska få påskägg med godis i samt en slant av mormor och morfar.. vi gör inget mer än så, våra kids kommer inte att klä ut sig och gå runt och tigga godis därimot ville dottern vara en påskkyckling på skolan i morgon så det ska hon få vara :)

  Kolla på Johan Glans och hans stand up om påsken, sjukt roligt haha

 3. Tina skriver:

  äsch det blev en kort version av Johan men om du ids så kolla på klippet om påsken, kanske är 2-3 min långt ( den jag länkade var bara 1 min så man missar en del)

 4. Eva skriver:

  Jag brukar sätta fram några porslinskycklingar/kaninen, ett påskris med fjädrar & plastägg.
  När töserna var små gick de utklädda till påsk-kärringar till grannarna och önskade Glad Påsk. Ibland fick de lite godis.
  På påskafton målar vi ägg innan maten ?

 5. Rebecka skriver:

  I år firar vi ingen påsk med andra än oss själva. Jag jobbar på FM vilket är resultatet att jag kommer vara sjukligt trött efter och lägger ingen energi på att träffa någon utom min soffa/säng. Barnen får påskägg köpte sånt maxi kinderägg. Orkar inte stå och välja ut godis som ungarna sen säger ööö mamma detta äter inte jag inte de iheller och inte de, här finns inget jag tycker om så har man sura barn resten av dagen. Orka. Har påskris i köket som vi pärlar dekorationer till nu idag och i morgon. Några påskliljor i fönster karmarna och på köksbordet sen är de fan bra. Vad ska man med 100 olika kycklingar till. Nej äger inte sånt trams. Ni som gillar sånt är fria att gilla de men jag gör de inte. Ungarna är inte utklädda och får inte tigga godis av grannarna, sjukt pinsamt ju. De får påskägg av familj /släkt sen är de bra. Läste någon sjöng vårsånger de var ju lite trevligare om man nu ska knacka dörr. Aldrig brytt mig vidare om påsken så.

  • Rebecka skriver:

   Vi har gått bus eller godis ett år men då kollade jag innan vilka som ville ha besök så de fick inte gå hur som helst och ringa på.

 6. Jeanette Hellman skriver:

  Jag pyntar inte och har inga speciella traditioner för påsk. Vi ser det som lite extra ledighet tillsammans med familjen ? och dessvärre en massa godis (illa för en godisråtta som mig). Vi ska i år i barnens ägg ge dem lite olika fröer så att vi kan plantera ett litet land här. Sen får jag se vad och om det blir mer från oss. ?

  Inga påskkärringar om jag får bestämma och barnen har inte nämnt något om det, än….

  Vi ska i år äta lite buffé med typ prinskorv, köttbullar potatisgratäng , ägghalvor, påskmust.

 7. Tess skriver:

  Jag är en sådan som firar Jul och sen kan det räcka för MIN del, men det är ändå lite mysigt att ta in våren med påsk. Lite påskliljor, lite påskris, att måla påskägg blev roligare nu sedan vi blåser ur dem och även hänger upp i riset. Annars så är det enklast med barn att måla färdigkokta ägg. Ett år gick jag och syrran bananas och färgade ägg i kokning med rödbetor, lindade band runt och kokade grönt te med äggen osv. Påskkärringar är lite som halloween, vi och våra barn har brukat måla en påskteckning att ge till familj/grannar utklädda. Ibland får de något i bland en dörr i ansiktet men så är det ju. Jag brukar ha godis hemma (med papper på) och ge och någon tia, det kommer inte så många. Maten ska eg. vara julmat fast i påsktappning. Vi äter mer en god middag med lite smörgåsbord till. En god kycklingrätt, toast skagen, ägg med räkor på, efterrätt någon kladdkaka. Det är lite enklare än jul lite mera soft. Påskägg, jaa du jag har alltid fått gömma dem och gjort kartor till barnen. Lite mys och lite lek.

 8. Caroline lindström skriver:

  Vi äter anka med potatis brysselkål rödkål och sås som påskmiddag alltid efterrätt blir sockerfrimarängtårta ?tösen får ett påskägg med godis och kinderägg som hon älskar.

 9. Jessica Andersson skriver:

  Jag tycker dagens barn är så grymt tråkiga när de går runt och tigger. Bara sträcker fram en korg och säger glad påsk. Då är jag noll intresserad av att ge något alls. Som barn stod vi och sjöng minst 5 min vid varje dörr. Kanske inte alltid uppskattat ? men iaf ansträngde vi oss lite.
  Det var väl typ 1992/93 nångång

 10. M.N skriver:

  Vi sätter in påskris, målar ägg & barnens påskpyssel från skola/förskola står framme :) Påskmat är vi inte så förtjusta i, äts därför inte ngt direkt ” Påskmat” om vi inte är bortbjudna :) & barnen får ägg såklart av familj och släkt.

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com