I valet om present

Det som är charmen med kidz är att allting är så enkelt. De gör det inte svårare än vad det egentligen är. De är lyckligt omedvetna och med det sagt vill jag vara barn igen.
I små barns värld finns inte svält, krig eller fattigdom. När någonting här hemma tar slut är Phini förbannat snabb med att säga ”Mamma, vi köper nytt”. Phini vet att man kan köpa ALLT på ICA. Just precis ALLT.
Jag har bestämt mig från början att jag ska lära de redan nu värdet av pengar och var man får pengar från och att man kan inte köpa någonting om man inte har pengar. En upprepad konversation om pengar hemma hos oss kommer i olika former. Här följer den senaste diskussion:

Phini: Mamma, ta på dina vantar!
Jag: Phini, jag har inga vantar.
Phini (suckandes): Mamma, JAG ska köpa vantar till dig.
Jag: Du har inga pengar. Hur ska du då köpa vantar till mig?
Phini (suckandes högre): Men mamma, jag ska JOBBA, då får jag pengar och ska köpa vantar till dig!

När Phini började med denna ”mamma köp, mamma köp” fasen tyckte jag att jag kunde gott lära honom var pengar kommer ifrån. Att man måste jobba för att få pengar. När man sen har pengar kan man köpa saker. Över min döda kropp att de blir arbetsskygga slackers som lever på samhället och tär – de ska lära sig vikten av hårt arbete och förhoppningsvis få välbetalda yrken så att de kan försörja deras underbara morsa när den tiden kommer. Yea right, drömma går ju.

Nu närmar sig hans födelsedag. Han blir FYRA år gammal nu på lördag den 1 december. Jag hade planerat att boka in något lekland men av olika anledningar blir det inte av. Så jag tänkte ha kalas här hemma. Det mest tragiska av detta är att de flesta barnen som blivit bjudna har tackat nej. Så det blir ett väldigt litet kalas men jag gottgör med extra kärlek och en extra god tårta.
För någon vecka sedan satt vi en lördagsmorgon i soffan, pojkarna och jag. Pojakrna åt sin frukost ochg jag drack en kopp kaffe. På morgnarna riktas reklamen till barn – på gott och ont. Allt som Phini såg skulle han ha. Han skulle ha den där spindelmannenmakapären som skjuter nät, han skulle ha transformers och han skulle ha nån jävla docka som pissar ner sig. Vad ska han med allt till? Men det fanns faktiskt en grej som han ville ha som jag tänkte främja och bejaka. Han såg reklam på en dammsugare till barn och den ville han ha..! Av alla saker han hade sett den morgonen på TV var det just dammsugaren som han pratade om hela dagen och jag tycker faktiskt det är en bra leksak! Inte bara för att Phini vill ha den utan även för att jag tycker det är bra att uppmuntra städning! Om han får in vanan nu att dammsuga så blir det kanske lättare att hjälpa till hemma när han blir lite äldre. Så den dammsugaren var given – den ska han ha! Den ska jag köpa!

Phinis födelsedagar
… trodde jag. Tills min mamma ringde idag för att berätta att hon köpt Phini’s present idag. Dammsugaren. $%?@!$! Fan också.. jag vill ju inte köpa en docka som pissar ner sig.
Så det får bära av till BR Leksaker och hitta någonting annat. Min originella tanke var i och för sig en cykel men min son fyller år på fel årstid för en cykel. Jag försöker tänka logiskt och ser för min näthinna hur min son ska ut och cykla i december när det är frost, snö och is på marken – hur kan trillar och bryter armar och ben. Hur jag då får stanna hemma från mitt deltisjobb och förlora massa pengar och kommer undra hur fan vi ska betala hyran. Hur jag inte klarar av att betala hyran, blir vräkta och hemlösa. Hur socialen kommer ta pojkarna ifrån mig och jag tappar fotfästet om verkligheten och börjar supa, blir alkis och mister jobbet med. Och när jag ser bilden framför mig av en nersupad missmaddis som tigger pengar i centrala malmö genom att strip tease dansa på gågatan, med utväxta dreads och hängsilikonpattar för gamla gubbar då drar jag gränsen. Nej, ungen får ingen cykel i december.

Du gillar kanske också...

12 svar

 1. Jana skriver:

  Det är nog bäst att du inte köper en cykel! Men det där med presenter är svårt … dammsugaren var ju ett bra förslag.

  Hur kommer tårtan att se ut? Blir det med döskallemotiv?

 2. Tale skriver:

  He he, nå tror jeg kanskje ikke det ville gå riktig SÅ ille om han skulle ta seg en sykkeltur i desember. Men jeg kjenner problemet. Med en som fyller år på nyttårsaften, en på våren og en midt på sommeren så dukker det opp noen utfordringer med hensyn til gaver. Jeg mener nemlig at barna ikke skal få alt de peker på, og heller ikke gaver alt for ofte. Det blir ikke like stas å få en gave hvis det skjer hver måned. Men noen ting ”må” de jo bare ha. Sånn som sykkel, skøyter(skrdiskor eller noe sånt på svensk)og ski forventer barnehager/skoler i Norge at alle barn har. Så jeg prøver å gi dem det i bursdag/jule presang. Men det blir jo ikke rettferdig dersom LilleBråk som har bursdag om sommeren får sykkel til sin bursdag, mens StoreBråk (bursdag på nyttårsaften)skal få sykkel på sommeren uten å ha bursdag – også begge skøyter til jul, og Storebråk en leke til sin bursdag. Så på nyttårsaften kommer StoreBråk til å få sykkel i 4-årsgave – og en (tykk)bok som jeg skal love å lese for henne mens hun venter på at det skal bli vår slik at hun kan sykle….Men det er klart, jeg har jo babypermisjon med MiniBråk i flere måneder til så skulle jeg ikke klare å stoppe henne fra å sykle ned snøkledde bakker med sin nye sykkel og brekke armer og ben, så gjør det ikke noe ;-)

 3. patruska skriver:

  haha det är ungefärd som den historian med att man ska ha mössa på sig…

 4. Hanna skriver:

  Haha, uch nej, absolut inget cykel till honom. Det får vänta, annars kan jag inte fortsätta läsa din blogg ju!

 5. Anna skriver:

  Haha du är för rolig.. :) Jag fyller ju också år i dec och när jag fyllde 15år så ville jag som alla andra ha en moppe och jag fick det också.. Men eftersom det då va snö och is så ramlade ju jag det första jag gjorde när jag skulle köra den.. men men jag klarade mig och min mamma och pappa behövde inte strippa någon stans vad jag vet.. haha.. Du kommer nog att hitta en jätte bra present till din söta son… :)

 6. Soya skriver:

  Hihi, nej det kan ju rent av vara livsfarligt med en cykel.

  Roligt du skriver. Me lajki!

 7. uppdrag skriver:

  Här är en blogg som är kul och värt ett besök.

  Tror att du hade gillat den.

 8. uppdrag skriver:

  http://uppdrag.blogg.se/

  oj, glömde skriva addressen.

 9. Ellen skriver:

  haha du på inner om denna ”ta på dig mössan för om du inte gör det…..” rolig är du men viss sanning finns, inga cyklar i december ;-)

 10. Ninna skriver:

  haha barn e för goa.
  tycker en dammsugare låter bra. Kommer lätt köpa en till min tös när hon säger att hon vill ha en, då hon fullkomligt älskar den riktiga dammsugaren vi har hemma, hon älskar att sitta på den och då ska det ju helst blåsa lite på henne så luggen fladdrar…hihi

 11. Sandra skriver:

  http://www.blocket.se/vi/14259801.htm?ca=23_10_s nya fräsiga cyklar, nått att tänka på till sen kanske…

 12. oolenoreoo skriver:

  ha ha haa! grymt shysst associationsförmåga!!! ;-)

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com