Jag ska googla julen

Tiden går faktiskt fort. Ju äldre man blir desto fortare går det och när man fått barn – då flyger tiden iväg.
Saker som man mister lite av när man blir vuxen kommer igen när man själv får egna barn. Som det här med julen. Jag nådde en punkt när jag tyckte att det inte var något särskilt med julen längre. Magin försvann för att mitt barnasinne sakta gled ur min famn.
Men  nu har jag egna barn. Och nu när mina egna barn blivit såpass stora att de har grepp om saker och ting blir det roligt igen och magin med jultomten smyger sig sakta på mig igen.

Det känns som om detta är första gången på väldigt många år som jag tycker det är riktigt mysigt med julen och faktiskt ser fram emot att få pynta här hemma. Barnen var för små innan för att ens förstå vad jul är och förra året.. well. Förra året var en jul från helvetet. Förra året var vi en splittrad familj där barnen undrade var pappa var nånstans och allt jag kudne säga var att han var med sin nya tjej och hennes unge. Detta året är annorlunda. HELA detta året och särskilt denna julen. Vi är ingen splittrad familj. Vi har helats och är starkare som tre än vad vi någonsin var som fyra. Såret han lämnade i oss har läkt till ett ärr och han är ett minne blott.
Tomten!Denna julen ser mina barn fram emot tomten. Jag har lovat Phini att vi ska ha lite tomtar här hemma och en julgran med. Tänk att detta blir första året på VÄLDIGT länge som jag skaffar julgran! Jag kan se det för näthinnan, när jag och barnen står med glitter och kulor med julmusik och pyntar granen tillsammans. Och julbaket (som vi redan tjuvstartat med)! Vi som redan tycker om att baka tillsammans har gjort rutin av det så det kan bara inte misslyckas.
Åh jag ser fram emot denna julen ju mer jag tänker på det..!

Jag hade inte tänkt att pynta min hemsida/bloggen heller men varför inte.. det kan ju vara kul? Så efter några försök började jag närma mig målet med julloggan. Det kommer!

Men tänk vad julen är olika från familj till familj. Jag pratade med Babbi i telefon igårkväll och vi pratade om julgodis. Hon gav mig recept på nått godis de alltid gör i hennes familj.. som jag aldrig har hört talas om. Nya traditioner är det inget fel på. Så jag satt och tänkte på hur julen var när jag växte upp, vad som var min familjs MÅSTEN på julbordet, traditioner osv.. och det slog mig att min familjs jul var faktiskt jävligt tråkig. Jag kan inte minnas julbak med vare sig mamma, pappa eller några andra släktingar. Inget julpyssel iheller. Det var sånt jag fick nöja mig med i skolan med fröknarna. Det är en sådan sak jag ska skriva upp på min checklista – det ska jag införa i MIN JUL i MIN FAMILJ.

MER PYSSEL & GODIS ÅT FOLKET!

Det känns jävligt tafatt.. att jag inte vet vad, när eller hur. Jag antar att jag får googla min jul nu innan jag lärt mig. Har du kanske tips på pyssel man kan göra med barnen, på julgodis och kakor man kan baka med dem?

Du gillar kanske också...

20 svar

 1. Carita skriver:

  Jag som inte varit mycket för julpynt och sånt men nu är det andra tider… bara längtar tills jag får julpynta och baka, och lyssna på julmusik!!! Hm, kanske har nåt med graviditetshormonerna att göra!?!?! Lycka till =)

 2. Teres/bidosa skriver:

  Jag ska oxå pyssla med mina barn! Vi ska knäcka nötter, äta knäck å lyssna på julsånger… Gran, kottar med glitter på, ljusstakar i fönstrerna… De ska SKRIKA jul ur hela mitt hus! Nått som inte jag e uppväxt med men som mina barn ska ha med sig.

 3. Sabbe skriver:

  Vi har alltid pysslat mycket då mamma va dagmamma i hela vår uppväxt, det va alltid julgodis o bak o doningar. Något som är så förbannat gott,godis, är att man tar nougat o rullar runt en mandel, hasselnöt eller vad man nu tycker om för nötter och sen kan man doppa den i smält choklad. Det är förbannat mäktigt men den där lilla biten man kan äta är fruktansvärt god.. o rolig för barnen o göra med;) Lycka till med julstöket:) kram på er

 4. Martina skriver:

  Smällkarameller!! Älskade att göra sådana när jag var liten!

 5. Linda skriver:

  Gör ett papparkakshus! Väldigt roligt att göra, kanske liiite men bara lite svårt. Det finns ju färdiga modeller att köpa t.ex.. Roligt pyssel som både blir gott att äta och roligt att titta på! Man kan ju använda sina favoritgodisar, färger på glasyr osv! Lycka till :D

 6. GirlGoesMom skriver:

  Jag har redan kört igång med julpysslet! Gör främst dekorationer till granen i år men är jättesugen på att julbaka (något som aldrig var en tradition i vår familj) så jag skall luska reda på mormors recept på sirapspepparkakor! mmh… älskade dem som liten!!! Skall givetvis julpynta min blogg med… Det är ju viktigt! :D

 7. GirlGoesMom skriver:

  Tips är att kolla in http://www.skapligtenkelt.se/ Har även länkat dit från dagens inlägg. Finns massa jag tänker prova där!

 8. GirlGoesMom skriver:

  Ps. Jag tycker fortfarande att det skall vara Border=0 i länkarna till Babbi och bloggtoppen… *ler lite*

 9. madelene skriver:

  ”Vi är ingen splittrad familj. Vi har helats och är starkare som tre än vad vi någonsin var som fyra”

  Du anar inte hur glad jag blir av att läsa detta! Kramar!

 10. MansonDust skriver:

  Jag känner samma sak. Det är urkul med jul nu när man har barn ! :D

 11. alma skriver:

  ååh vad jag känner igen mig! är precis i det stadiet där du är nu. Och måste tillägga att du är GRYM som fått dina pojkar att tycka om å baka! fatta fräcka killar dem kommer o bli! Stolt över dej o hämtar inspiration från dej i min uppfostran av Alex ;) Jag har ett recept på chockladkola om du vill ha ;) Puss

 12. Ninna skriver:

  Åhh ja jag längtar med som attans till jul, vill med pyssla, speciellt få upp ljusstakar och pynta hemmet. Och bara tanken att min dotter kan vara med detta året o hjälpa till att klä julgranen och hjälpa till att baka julgott får mig att längta ännu mera.
  Lite julgott som barnen kan hjälpa till med är ju att göra rischoklad, själv brukar jag smälta choklad och hälla över lite cornflakes med, svingott tycker jag.
  något som vi alltid gjorde hemma när jag var mindre var faktiskt, marsipan. färgade i olika färger och sen gjorde vi allt från tomtar, julgranar, grisar och som man sen doppade i choklad :-D
  Pepparkakor och lussebullar är ju med skoj då det är kladd o lek för barnen ;-D

 13. Carin skriver:

  Jag älskar julen och ännu mera nu när jag har en liten gosse på 2 år :)
  Ett litet julpysseltips: blanda ihop lite kristyr, rita snöflingor på ett papper, lägg pappret i en plastficka, spritsa på snöflingan och gör en liten ”ögla”. Sätt några silverkulor på flingan och strö strösocker över.
  Det blir superfint att hänga i granen :)
  Tack för titten på din mysiga blogg, kikar gärna förbi igen.
  Ha en go kväll :)

 14. Marlene skriver:

  Vita pepparkakor är jäkligt kul.. Lite annorlunda. Och en massa glasyr i olika färger. Kristyrer (!Stavning? Nån sockerklegga) som man sätter bokmärke på att ha i granen, som man kan äta sen när dom e lagom dammiga. Mysigt! Minnen från mina barndomsjular!

 15. MaddeMad skriver:

  Va kul Maddi att du har hittat julkänslan! Vilken härlig jul du kommer att ha med dina pojkar. Barn bara älskar julen & det är dom som sprider julkänslan! Välkommen i klubben :) Jag har ett urgott recept på lussekatter till dig som jag har fått av Lillemoor :) Jag har aldrig varit glad för lussekatter förut men nu… åh jag bara älskar dom!

 16. Mie skriver:

  Du är nog den bästa mamman som finns (okej, min mamma får får vara bäst!) Jag tycker du ska göra sådana snygga stjärnor med de, kommer ihåg på bolibompa när jag va mindre när de hade julpyssel. ÅÅÅååh, så roligt. Vet inte hur jag ska förklara hur man gör stjärnorna, men de är perfekta att sätta små sådana i julgranen.

  Men sikta på att göra saker som de själva kan hänga i julgranen. För hur duktig känner man sig inte när man ser att sina egna saker sitter i granen?! Smällkarameller är ju också ett måste :D

 17. Malin skriver:

  Checha in panduro där finns en hel del julpyssel för barn i alla åldrar. Du fick mig att vakna upp och inse att jag också bör börja julpyssla, vilket är konstigt att mina systrar inte tjatat på mig än. Återkommer med fler julpyssel tips. Kramis

 18. FantasyMoon skriver:

  En fråga om julpyssel! :D

  Jag har en uppsjö med recept och grejer.. Min mamma hade den traditionella julen hon. Det var ordentligt det hon hade.. Vi älskade hennes jul. En jag skall försöka återskapa så gott jag kan.

  Vi gör något som heter Erik larsgårds julkarameller. det består av mest socker och lite kakao.. lite smör med.. Kan maila dig receptet.. hojta om du vill ha det. Jag gör 7 sorters kakor.. Vi har gran och tomte.. pyssel litye här och var.. julgardiner.. En gratäng.. prinskorvar.. potatis.. en annan gratäng. 11 liter Risgrynsgröt och en massa annat. Vörtbröd.. rödbetssallad.. kötbullar vi själva gör.

  Vill ni fira jul med oss? :D

 19. Jenni skriver:

  ja de är jätte kul att jul pyssla men söker du pyssel så är de bara att söka på googel finns mycket bra där. Men något som är jätte kul att göra är egna advendskalendrar, Tomtar av kottar, änglar av äggkartong, man kan även göra julgran av av rittade händer. ja de finns jätte mycket att göra. Det är kul att höra att du har fått tillbaka känslan för julen. Hoppas du hittar en massa roligt pyssel kram

 20. Maria Malmgren skriver:

  hej hej gumman.. vi fick alltid baka vars ett pepparkakshus.. kanske lättare och billigare att köpa ett färdigt.. montera ihop med smält choklad.. och vi fick plocka varsin påse med allt vi kunde tänkas ha på huset..;) det blev hus med annorlunda design.;) gör annars fina julkort som mormor & morfar uppskattar.;) kram Maria & Magen

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com