ante omnis mea familia

Jag sörjer förlusten av min förlorade identitet

Appropå eksem och allergier. En del av er har läst tidigare att jag blev allergisk mot min hårfärg. Snacka om Murphys Lag! Det där med att färga håret örnlislom min grej eller ja, det VAR. Kan inte föreställa mig att behöva ha min naturliga hårfärg. Det känns inte som jag. Det tog mig flera år att hitta något som kunde funka att färga med även om jag sällan lyckats få det helt svart som jag vill, så har jag kommit närmre i alla fall.

Vad är PPD?

Efter ett besök till läkare och allergitest så testade jag positivt för allergi mot bland annat PPD (p-PHENYLENEDIAMINE). PPD är, för er som inte vet, en kemikalie som används i tillverkningen av gummi, som ingrediens i hårfärgningsprodukter, litografi (stentryck), fotokopiering, oljor, smörjmedel, bensin, gummi och plast, textilfärg och faktiskt mycket annat. Man hittar PPD i mycket – framförallt svarta köksredskap av plast som stekspade, slev osv. Inte många som tänker på att man kan bli allerigsk mot sånt. Till och med svarta bilrattar med gummi innehåller PPD, så ni förstår att det kan vara svårt att undvika PPD då man inte ens tänker på det.

”Sorge-eksem” av kläder (textilfärg)

Detta med allergi mot svart färg som man säger, är känt sedan länge och är en typ av sk kontaktallergi (och ger en eksemretning i huden). Förr i tiden kallade man det ”sorge-eksem”, då änkorna bar svarta sorgekläder efter makens bortgång och fick eksem på kroppen. Men PPD har ju varit förbjudet i Sverige sedan många år tillbaka, bland annat att använda som textilfärg, men har ibland kommit in i landet via import. Och man vet ju inte alltid det när man köper kläder. Det finns ju ingen innehållslista på kläder. Så ja. Det är sorgligt på många sätt för min del – inga svarta kläder, inget svart hår…

Extremt allergiframkallande

PPD är kemiskt besläktat med många azofärgämnen och reagerar man på PPD kan andra allergier triggas i gång. Förr var som sagt PPD förbjudet, men inte sedan vi gick med i EU. Många menar att ämnena som kan ge allergier inte används längre, men det stämmer inte. En enskild patient kan faktiskt reagera på spädningen en miljondel av EN procent (!!) Vissa ämnen är alltså oerhört allergiframkallande! Särskilt PPD. Jag reagerar ganska starkt på PPD. Och oavsett vart på kroppen jag utsatts för PPD så av någon anledning så är det oftast mina knän och armbågar som reagerar först. Om jag färgar håret med färg som innehåller ens pyttelite PPD (vilket jag inte gjort på år) så svullnar mina lymfkörtlar upp, får utslag och sår i hårbotten, nacke och öron – men här ska ni höra något som kan kännas lite skrämmande…

Allergisk mot mig själv!

Många av mina tatueringar svullnar upp och börjar klia som fan. Man kan se mina gamla tatueringar som nu är täckta med cover-ups, svullna så pass att man ser dessa gamla tatueringar genom den nya cover-up tatueringen. Och de jag reagerar mest på, är de tatueringar som mina äldste söners pappa gjorde. Han hade en hemmabyggd tatueringsmaskin och tatuerade med vanlig pelikan-bläck (!!). Jag har såklart undrat om den färgen innehöll PPD och att jag har det i kroppen eftersom just dessa tatueringar reagerar och liksom triggas igång när jag får allergiska reaktioner. Låter det långsökt? Nån av er kanske har en bättre förklaring? Jag har ofta utslag/eksem på mina knän och ibland armbågarna. Oftast är knäna värst, i synnerhet mitt högra av någon anledning. Min mest logiska gissning är att jag oftast har svarta byxor (ja jag vet att det är jävligt korkat med tanke på omständigheterna) och jag går ofta ner på ett knä, när jag ex hjälper barnen med att klä på sig, ta på skorna osv etc. Inte nog med att jag då trycker mitt knä mot det svarta tyget, utan det gnuggas även liksom in i huden. Det kan vara därför jag har ofta utslag på knäet. Det låter väl logiskt? Jag tänker inte så ofta på, att jag är allergisk. Det finns inte i min vardag. Jag undviker inte att ta på den svarta stekspaden osv. Men jag borde nog gå och ta fler tester för jag skulle inte bli förvånad om jag är allergisk mot mer än detta, vad gäller kemikalier och färgämnen. Jag känner ju till mina andra allergier. Samtliga udda allergier. Konserveringsmedel man använder i vaccin till exempel. Nåja.. . Någon annan som är allergisk mot PPD?

Jag är nyfiken på vilka udda allergier man kan ha och hur man upptäckte det. Nån av er som har en udda allergi eller känner lån som har det? Berätta gärna om det! Lämna en kommentar, vettja!

Tack för mig!

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Jag sörjer förlusten av min förlorade identitet”

%d bloggare gillar detta: