Kaeli fick min drama-gen.

I mitt liv kommer en sak sällan ensam. Det är ju inte så att en dramatik uppenbarar sig i all sin ensamhet – ni, mina stamläsare som följer mig regelbundet och har gjort så genom åren känner till det – det är ett KABOOM av händelser i mitt liv. Jag har accepterat det. När någonting händer i mitt liv är det oftast många saker samtidigt och dramatiken är ett faktum och överhöljande som mest. Och jag kan väl inte direkt påstå att jag är väldigt förvånad att min dotter tycks ha ärvt det av mig. Hon tycks uppleva samma drama-gen som mamma.

För inte nog med att hon nyss tagit sina första steg (i måndags) och sedan dess varit på fötterna så fort hon får en chans och möjlighet och ska öva nya färdigheten – hennes första tänder kom nu i samma veva. Jag har haft en förnimmelse att de legat nyss under ytan, under tandköttet. Jag tyckte mig ana att någonting låg där under och mycket riktigt, igår såg jag dem! De två tänderna i underkäken är på väg upp. Två på en gång. Så hon brottas med att lära sig något nytt och ta ett utvecklingskliv (ett ganska enormt sådan) och lära sig hantera tekniken att GÅ samtidigt som hon kämpar med att få upp tänderna vilket ju kan vara smärtsamt. Och med tanke på ALLT detta  på en och samma gång är det inte bara förståeligt att hon hade några bitchiga nätter här hemma. Hon kunde till och med varit ännu jävligare och jag hade förstått (nu i efterhand när man förstår vad som försiggår). Kaeli är nu 11½ månad. Och nu har hon nått två milstolpar i utvecklingen, på en och samma gång!

Vid elva månader kan bebisen förmodligen stå själv, böja sig ner och sitta på huk. Den kanske också går om du håller handen, men går förmodligen inte helt på egen hand än på några veckor. De flesta barn tar sina första steg på tå med utåtvridna fötter; "tio i två"-postition.
Vid 13 månader går ungefär 3/4 av alla barn, om än ostadigt. Om ditt barn fortfarande går med stöd av möbler, så innebär det bara att det kommer att ta lite längre att gå på egen hand. En del barn börjar inte gå förrän vid 16-17 månader eller ännu senare.

Källa

Ungefär ett av 2000 barn föds med en eller två tänder, men de allra flesta får sin första tand kring 6-7 månaders ålder. Om ditt barn är tidigt ute, så kan den första tanden (vanligtvis en av de undre framtänderna) titta fram redan efter tre månader, men det kan också låta dröja på sig nästan till första födelsedagen. De sista mjölktänderna (som sitter på de främre kindtändernas plats) är vanligtvis framme vid två års ålder. Vid tre års ålder har barn normalt den fulla uppsättningen mjölktänder, 20 stycken.
Källa

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Maria skriver:

    När våran son började gå vid nästan 9 månader så hade han också tänder på gång samtidigt. Det var full rulle i sängen på nätterna kan jag lova. Han krängde, kröp, ställde sig upp..gnydde och gnölade. Men som du säger, mitt i det så funderar man på vad som knasar, men det känns ju helt logiskt när poletten väl trillar ner^^

  2. Zandra skriver:

    Johanna får 2 tänder samtidigt! Har fått det sen hon börja få tänder!! Jag föddes med en tand så när ja va 2 dagar gammal fick ja gå till tandläkare och dra ut den! För den va lös och dom våga inte låta den sitta kvar!
    Johanna fick först sina 2 tänder där nere sen fick hon sina huggtänder där uppe :) det såg riktigt roligt ut när hon log :)

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com