ante omnis mea familia

Källkritik: Falska rykten är ett virus

Jag tjatar mycket om källkritik. Jag är inte lättlurad. Jag är snarare smått misstänksam mot all ny information jag ges och tror inte blint på sånt som jag hör av andra vilket är något jag försöker lära mina barn.

Social media litar jag inte mycket på. Bara för att man läser det på Facebook betyder inte det att att det är sant (surprise!!). Detta vet de flesta av oss. Likaså med sånt man hör av vänner, släktingar och bekanta. Falska rykten är ett virus i sig själv som smittar lätt. Och det blir ofta som viskarleken. En person säger en sak som, när det sen återberättas – ofta förlorar nån detalj och/eller tillkommer nån detalj. När denna återberättelse sen nått person nummer 20 så är det en helt förvanskad historia än den originella berättelsen. Det är så det går till.

Min tonåring berättade för mig, att det var någon i Kristianstad (där han går i skola) som var smittad av det nya omdiskuterade viruset Corona. Jag bad såklart om källa till det påståendet. Han sa att det stod i tidningen vilket var något som jag måste ha missat. Vår diskussion såg ut som följer

För mig är det viktigt att man lär sina barn att vara källkritisk och inte lyssna på eller sprida falska rykten. Det kan skada mer än vad det gör nytta.

Jag fick senare ett mail av rektorer på skolan där min son går som löd

Kristianstads kommun följer noga utvecklingen och de rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten och från Region Skånes smittskydd. Folkhälsomyndighetens bedömning i nuläget är att risken för en allmän smittspridning i Sverige är måttlig.


Var källkritisk

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information. Det har förekommit rykten om smittade elever på en skola i kommunen. Detta har undersökts och bekräftats vara ett falskt rykte. Skulle någon personal eller elev vara smittad kommer denna att hållas isolerad från skolan, enligt sjukvårdens rekommendationer.


Jag hoppas att mina barn, nu när detta diskuterats hemma, kommer ihåg att i framtiden vara mer källkritiska. Det räcker inte med ”min kompis sa” eller ”jag hörde…” – Man måste kunna bevisa sånt man påstår.

Jag blev utkastad och blockad från en grupp på Facebook precis på grund av exakt sånt här. Det diskuterades ungdomar i Staffanstorp där jag då bodde och våldet i byn och jag bad om källor till de påståenden som slängdes runt i gruppen och plötsligt blev jag attackerad av majoriteten. De sa att jag hade skygglappar, att jag skulle gå ner själv och titta osv. Men aldrig någonsin visade någon mig något konkret bevis för alla påståenden. Ingen statistik från någon som visade att våldet ökade, inga artiklar, ingenting. Bara ”min granne sa” och liknande. De tog det nästan personligt att jag indirekt skulle ha kallat folk för lögnare.Men det räckte inte för mig. Så jag blev utkastad för att jag inte sållade mig till den trångsynta mängden. Men jag står på mig. Jag står för vad jag anser vara det moraliskt rätta att göra och inte sprida rykten – oavsett vad det gäller.

Är detta något ni andra föräldrar tänker på? Är ni själva källkritiska?

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Källkritik: Falska rykten är ett virus”

%d bloggare gillar detta: